Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Dr. Ana Maria Ghitoiu – O clasificare a durerilor de cap include peste 150 de tipuri

By 10 februarie 2016septembrie 14th, 2023No Comments

De ce este important sa stii ce tip de cefalee ai?

Vizitele la medic facute din timp vor ajuta la diagnosticarea si clasificarea tipului de cefalee.
Este important sa stii ce tip de cefalee  iti provoaca durere  pentru a  putea primi tratamenul corespunzator.
Intr-un studiu din 2004, 80% din  cei care au avut istoric recent de durere considerata  durere sinusala dar fara semne reale de  infectie, aveau de fapt criterii de migrena .

Cat de frecventa este cefaleea la adulti?

Cefaleea este cea mai frecventa cauza de absenteism de la munca sau scoala. Pacientii care sufera de migrena  pierd   aproximativ 157 milioane de ore de munca sau scoala pe an  datorita durerii.
Intr-un articol publicat recent (iunie 2015) in Journal Headache Pain cefaleea se situeaza la nivel global in primele 3 cauze de dizabilitate.

Care sunt cele mai des intalnite tipuri de cefalee?

Societatea Internationala de Cefalee a publicat o clasificare a durerilor de cap  care include peste 150 de tipuri.
O clasificare practica le imparte in 2 grupe mari: primare si secundare.

Cefaleea primara – este cea care nu este rezultatul unei alte probleme medicale si include: cefaleea de tip tensional, migrena, cefaleea de tip cluster sau “in ciorchine”

  – Cefaleea de tip tensional : Este cea mai comuna durere de cap, de obicei de intensitate usoara spre moderata, nepulsatila si bilaterala, descrisa de pacienti  “ca o strangere”, “ca o apasare” .

De obicei nu se agraveaza la activitatile zilnice de rutina (aplecat, urcat scarile, etc.). Deoarece in  majoritatea cazurilor acest tip de durere este usoara pacienti o trateaza  prin automedicatie la domiciliu cu antialgice.
Pacientii trebuie sa aiba in vedere ca folosirea indelungata a anagezicelor fara prescriptie medicala poate duce la aparitia cefaleei cronice zilnice!

   – Migrena: a doua ca frecventa dupa cefaleea de tip tensional. Cauza exacta a migrenei nu se cunoaste. Durerea migrenoasa poate fi moderata sau severa  fiind descrisa deseori ca avand caracter pulsatil, persistent si sacaitor. O criza migrenoasa poate dura de la 4 ore pana la 3 zile si de obicei apare cu o frecventa de la 1 la 4 episoade pe luna. Poate asocia sensibilitate la lumina si zgomote, senzatia de greata, uneori varsaturi. Uneori migrena poate fi precedata, “anuntata” de simptome ca furnicaturi, senzatia de amorteala la nivelul membrelor, flash-uri luminoase, scaderea vederii – acest tip de migrena fiind cunoscuta sub numele de migrena cu aura.

  – Cefaleea de tip cluster “in ciorchine” este ma putin fecventa, dar este cea mai severa forma de cefalee primara .Durerea din cefaleea cluster este intensa si are un caracter de arsura sau ascutit si poate fi intermitenta sau constanta. Durerea din crize este atat de severa incat majoritatea pacientilor nu pot sta linistiti si se vor misca tot timpul. Durerea este localizata in spatele unui ochi sau in regiunea oculara, tot timplu pe aceeasi parte. Acest tip de cefalee  apare pe perioade, de obicei primavara si toamna, cu o frecventa de 1-3 episoade pe zi, o perioada putand sa dureze de la 2 saptamani pana la 3 luni. Cefaleea cluster poate intra in remisie (poate disparea) pentru cateva luni, ani  pentru ca apoi sa revina.

Cefaleea noua zilnica persistenta o forma de cefalee primara  – definita ca o durere de cap noua pentru pacient, care apare brusc si nu are legatura cu nici o alta boala tinde sa fie constanta sau persistenta bilaterala si nu raspunde la analgezice decat in foarte rare cazuri.

Cefaleea secundara – este cefaleea care apare in cadrul altor boli sistemice sau neurologice si include: durerea sinusala, cefaleea indusa de medicamente, cefaleea post traumatism cranian, cefaleea din tumorile craniene, cefaleea de origine cervicala (data de modificari structurale ale coloanei cervicale) etc.

Cefaleea  sinusala – cefaleea asociata cu durere profunda si constanta la nivelul fetei, la nivelul maxilarelor, fruntii si a bazei nasului. De obicei durerea se agraveaza la miscarile capului si la efort si apare in acelasi timp cu alte manifestari sinusale cum ar fi urechi infundate, rinoree, miros si gust urat in gura, febra, durere la nivelul sinusului afectat.

Cefaleea indusa de abuzul de medicamente este cefaleea care apare datorita folosirii peste masura a analgezicelor, opiaceelor (tramadol, etc.) sau sedativ – hipnoticelor (fasconal, etc.) cu sau fara prescriptie. Acest tip de cefalee este cea mai frecventa forma de cefalee cronica intalnita in centrele specializate de cefalee si este numita cefalee “transformata”. Cefaleea de tip tensional si migrena episodica se pot trasforma in cefalee cronica prin folosirea “inadecvata“ a analgezicelor. S-a observat la nivel mondial ca 4 %  din populatie are cefalee cronica dintre care o buna proportie o ocupa cefalea cronica indusa medicamentos.

 

Cefaleea este ereditara?

Cefaleea, in special migrena, are tendinta sa apara si la alti membri ai familiei. Copiii care au migrene au cel putin unul dintre parinti afectati de migrena. Migrena poate fi declansata si de anumiti factori din mediu familial, cum ar fi :
– Fumatul indirect
– Mirosuri puternice de parfum sau detergenti folositi in gospodarie
– Expunerea la anumiti alergeni
– Consumul unor anumite alimente (fast food, dulciuri procesate, cola, ciocolata, etc.)
– Stres-ul, poluarea, lumina puternica, schimbarile din atmosfera – pot si ele declansa cefalee la anumite persoane.

Cand ne prezentam la medicul specialist (neurolog)?

Urmatoarele simptome necesita o evaluare de catre medicul neurolog:

– Daca ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe saptamana
– Cefalee  care pare  sa se tot agraveze si nu se amelioreaza cu nici un tratament
– Daca e nevoie sa iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee
– Daca iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe saptamana pentru cefalee
– Daca cefaleea apare dupa efort fizic, stranut, tuse, aplecarea capului
– Daca te cunosti cu cefalee  dar caracterul acesteia s-a schimbat (doare altfel, isi schimba localizarea, doare mai des, mai intens)

Cum evaluam si diagnosticam cefaleea?

Dupa un examen fizic complet, cel mai important pas in diagnostic este istoricul cefaleei. Este important sa descrieti simptomele si caracteristicile cefaleei dumneavoastra cat mai complet si anume:

– de cand doare,

– cum doare,

– cat timp doare,

– cat de rau doare

– daca se insoteste si de alte simptome,

– daca trece la administrarea de medicamente,

– daca este declansata de ceva anume, etc…

Evaluarea neurologica poate include si efectuare de CT sau RMN cerebral, daca medicul considera ca este o problema a sistemului nervos central.

Radiografiile de craniu nu sunt folositoare decat daca medicul banuieste o infectie sinusala. 

EEG (electroencefalograma) de asemenea este necesara doar daca in cadrul episodului de durere ati pierdut starea de constienta. 

Uneori medicul poate recomanda efectuarea de analize de sange (markeri de inflamatie  hemograma, profil vasculitic –  daca se suspicioneaza o vasculita cerebrala, hormoni tiroidieni, glicemie) 

Examenul oftalmologic – se poate efectua daca se suspicioneaza glaucom sau presiune crescuta intracraniana.

Punctie lombara – se poate indica in scop diagnostic cand se suspecteaza meningita sau hemoragie subarahnoidiana dar si in scop terapeutic in cazurile cu presiune intracraniana crescuta.

Desi durererea de cap, rareori poate fi simptomul unei boli grave, ocazional pot indica conditii medicale severe, cum ar fi tumorile, anevrismele cerebrale, hidrocefalie, meningo-encefalita, hemoragie subarahnoidiana, etc.

In aceste situatii, cefaleea are o evolutie progresiva si se insoteste si de alte simtome neurologice.

Simptome  care necesita evaluare neurologica de urgenta:

– Durere acuta, severa, brusc instalata
– Cefalee asociata cu semne neurologice ca: pareza, ameteala, lipsa brusca a echilibrului, amorteala si furnicaturi, tulburari de vorbire, confuzie, tulburari de vedere
– Cefalee care te trezeste din somn
– Cefalee insotita de febra, tulburari de respiratie, ceafa rigida sau eruptie cutanata
– Cefalee severa cu greata si varsaturi
– Cefalee care apare  imediat post traumatism cranian sau accident
– Cefalee nou aparuta dupa varsta de 55 ani

 Cum este tratata cefaleea?

Tratamentul optim va depinde de mai multi factori, inclusiv tipul, frecventa cefaleei si cauza acesteia. Nu toate durerile de cap necesita atentie medicala.

Tratamentul poate include: educatia cefaleei, consiliere  si managementul stresului si tratament medicamentos.

Educatia cefaleei – include constientizarea de catre pacient a unor factori declansatori ai cefaleei si eliminarea acestora (fumat, consum de alcool, consumul de cofeina, nesomnul ,consumul de fast-food, etc.)

Consilierea si managementul stresului se poate face impreuna cu un psiholog sau un psihoterapeut. Tratamentul medicamentos  poate fi de faza acuta sau simptomatic, curativ (in unele cazuri) si preventiv.

Ce se intampla dupa ce incep tratamentul pentru cefalee ?

Dupa ce s-a initiat un tratament pentru cefalee  se recomanda ca pacientul sa isi tina un jurnal de cefalee, in care va nota cand a avut durere, cat a durat, daca a fost nevoie sa isi adminstreze medicament sau nu, daca a trecut cu sau fara medicatie, etc.
Acest jurnal de cefalee va fi inmanat de catre medic la initierea tratamentului si este folosit pentru monitorizarea  eficacitatii tratamentului .

Close Menu