Skip to main content

1. Pregătire CT și IRM, Dr. Georgescu Dana Paula

Cum te pregătești pentru entero CT și IRM?

Cu 2 zile anterior examinării, NU se consumă fructe și legume bogate în semințe precum: struguri, kiwi, smochine, roșii etc.
Cu o zi înainte de examinare, între orele 12:00 – 13:30, poți consuma la prânz un grătar de pește și orez. NU se consumă ouă, înghețată, ceai, cafea, paste, pâine albă. Tot cu o zi înainte nu se vor mai consuma legume și fructe, ci doar lichide (apă, ceai, sucuri (nu acidulate), zeamă de compot, supe strecurate).

Cum prepari și adminsitrezi soluția purgativă?

Pentru a elimina toate resturile de materii fecale cea mai bună pregătire se obține prin ingerarea unei soluții speciale pe care o poți prepara după instrucțiunile de mai jos:

MOVIPREP – 1 cutie: se amestecă plicurile A și B cu 1 litru apă plată. Astfel, se obțin 2 litri de soluție care se agită bine înainte de fiecare utilizare. Se consumă 1 litru de soluție între orele 16:00 -18:00 (în ziua premergătoare examinării) și al doilea litru între orele 20:00-22:00.

În cazul în care iei tratament medicamentos vă rugăm să ne anuntați.

ATENȚIE! NU CONSUMAȚI LICHIDE ȘI NU MÂNCAȚI CU 8 ORE ÎNAINTE DE EXAMINARE!

 

2. Pregătire CT și IRM alți medici

Cum te pregătești pentru entero CT și IRM?

Cu o zi înainte de examinare poți servi micul dejun și prânzul (nu mai târziu de ora 13:00) care să conțină doar alimente fără fibre vegetale (carne, ouă, înghețată, ceai, cafea, paste, pâine albă). După ora 13:00 poți consuma doar lichide (apă, ceai, sucuri, zeamă de compot, supe strecurate). Cu 2 zile anterior examinării, ideal este să nu consumi fructe și legume bogate în semințe precum: struguri, kiwi, smochine, roșii etc.

Pentru a elimina toate resturile de materii fecale cea mai bună pregătire se obține prin ingerarea unei soluții speciale pe care o poți prepara după instrucțiunile de mai jos:

 

Cum prepari și administrezi soluția purgativă FORTRANS?

FORTRANS:

 • sunt necesare 4 plicuri;
 • cu 1 plic de  FORTRANS® se prepară 1 litru de soluție de băut;
 • adăugați câte 1 plic de FORTRANS®  într-un litru de apă plată la temperatura camerei și agitați până la dizolvarea completă a pudrei;
 • repetați operațiunea descrisă până la dizolvarea tuturor plicurilor prescrise;
 • beți soluția astfel obtinută după indicațiile de mai jos.
 • agitați periodic sticlele cu soluția de pregătire.

Cum administrezi FORTRANS dacă ești programat până în ora 12:00 la entero CT/ IRM?

Cu o zi înainte de examinare vei bea 2 litri de soluție între 16:00 – 18:00. Tot în aceiași zi, între orele 22:00 – 24:00 se va bea și restul de 2 litri de soluție.

Cum administrezi FORTRANS dacă ești programat după ora 12:00 la entero CT/ IRM?

Cu o zi înainte de examinare vei bea 2 litri de soluție între 20:00 – 22:00. A doua doză de soluție de pregătire, ultimii 2 litri, se va bea între orele 4:00 – 6:00, în dimineața zilei efectuării examinării.

 

Cum prepari și administrezi soluția purgativă MOVIPREP?

MOVIPREP:

 • este necesar un pachet (cutie) MOVIPREP®
 • în interiorul cutiei veți găsi două pachete de plastic cu câte un plic tip A și un plic tip B;
 • fiecare plic A împreună cu un plic B se amestecă cu 1 litru apă plată. Se obțin astfel 2 litri solutie de pregătire. Se agită bine soluția pentru dizolvarea celor două plicuri A și B în apă;
 • beți soluția astfel obținută după indicațiile de mai jos.
 • agitați periodic sticlele cu soluția de pregătire.

Cum administrezi MOVIPREP dacă ești programat până în ora 12:00 la entero CT/ IRM?

Cu o zi înainte de examinare, între 16:00 – 18:00, vei bea 1 litru de soluție urmat de 1 litru de apă. Tot în aceiași zi, între orele 22:00 – 24:00 vei bea și restul de soluție, 1 litru de soluție urmat de 1 litru de apă.

Cum administrezi MOVIPREP dacă ești programat după ora 12:00 la entero CT/ IRM?

Cu o zi înainte de examinare vei bea 1 litru de soluție, urmat de un litru de apă, între 20:00 – 22:00. A doua doză de soluție de pregătire, 1 litru de soluție urmat de 1 litru de apă se va bea între orele 4:00 – 6:00, în dimineața zilei efectuării examinării.

Se va recolta creatinină/uree serică în mod obișnuit.

Protocol entero CT: Dacă ai de făcut Entero CT vei bea 500 ml soluție Manitol + 1 litru de apă cu 40 de minute înainte de investigație, iar dacă vei avea de efectuat Colo CT, atunci trebuie să administrezi soluția cu 1 oră și jumătate înainte. După acest interval vei efectua o examinare CT standard cu administrare de contrast intravenos, 4 faze: nativ, arterial, portal, parenchimatos (abdomen -pelvis în toți timpii).

Close Menu