Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Pneumonia sau infectiile ORL sau dentare netratate afecteaza inima

By 7 decembrie 2019septembrie 27th, 2022No Comments

 

O pneumonie care nu este tratata sau e tratata necorespunzator poate afecta inima?

Cat de periculoase pentru inima sunt infecțiile la nivelul dintilor, cat si cele din sfera ORL?

 

Pneumonia (o infectie pulmonara) este o afectiune grava, frecventa, necesitand adesea spitalizare. Uneori este soldata cu complicatii dintre cele mai severe, mai ales cand afecteaza pacientii vulnerabili precum cei varstnici sau cei care prezinta boli cronice cardiovasculare.

Chiar si atunci cand este adecvat tratata (nemaivorbind de situatiile de tratament incorect), poate determina agravarea bolilor cardiace mai vechi sau declansarea unei boli cardiace acute. Aproape toate bacteriile (si inclusiv unele virusuri precum cel gripal) care determina pneumonie pot afectata si inima. Studii recente au aratat ca cel putin un sfert din pacientii internati in spital pentru tratamentul unei pneumonii pot suferi o complicatie cardiaca (de exemplu: agravarea insuficientei cardiace, afectarea functiei muschiului cardiac, ritmuri cardiace anormale, declansarea unui infarct miocardic). Aceasta situatie este foarte amenintatoare pentru pacient.

Pneumonia trebuie deci recunoscuta foarte repede si tratata corect, dar tratamentul antibiotic trebuie ales doar de medic, pentru ca unele antibiotice pot agrava boala cardiaca. Pe de alta parte, foarte eficienta este preventia prin vaccinarea antigripala pentru ca are chiar si rol protectiv cardiac.

Infectiile dentare sunt printre cele mai frecvente cauze pentru infectii ale valvelor inimii. O igiena dentara corecta si tratamentul prompt al infectiilor dentare (inclusiv prin extractii ale dintilor cand este necesar) sunt esentiale pentru a preveni complicatii catastrofale cardiace. Infectiile dintilor se transmit foarte usor in sange, iar organul cel mai afectat este inima. Cei mai vulnerabili sunt pacientii cu boli mai vechi ale valvelor inimii, boli innascute ale inimii sau cei care prezinta dispozitive implantate la nivelul cordului. Pe de alta parte, inflamatia gingiilor (parodontoza) intretine inflamatie in tot organismul si contribuie, in timp, la dezvoltarea de boli ale vaselor inimii.

Riscul de afectare a cordului este important si in cazul infectiilor din sfera ORL si in mod special pentru faringo amigdalita determinata de streptococ. Boala cardiaca reumatismala reprezinta afectarea directa a inimii dupa o astfel de infectie. In ultimii ani, pentru ca astfel de infectii au inceput sa fie foarte repede si corect tratate, aceasta boala a devenit rara.

In general, nici o infectie din organism (si mai ales cele respiratorii si dentare) nu trebuie neglijata si trebuie tratata corect, conform indicatiilor medicului.


Articol aparut in revista Click! Sanatate

Close Menu