Centrul de oftalmologie Nord

Gamă largă de servicii oftalmologice

Centrul de Oftalmologie Nord își propune să abordeze întreaga patologie a globului și anexelor oculare. Specialiștii noștri sunt medici cu experiență în chirurgia intraoculară (segment anterior – cataractă, glaucoma, pterigion; segment posterior – patologie vitreo-retiniană), în tratamentul laser avansat al patologiei oftalmice, în chirurgia orbito-palpebrală.

Medic oftalmolog in timpul consultatiei

Consultațiile oftalmologice în centrele medicale Nord se realizează cu ajutorul aparaturii moderne, de către o echipă de medici experimentați.

Gamă variată de sevicii oftalmologice

Centrul nostru oferă o gamă variată de sevicii oftalmologice diagnostice, care pleacă de la examenul oftalmologic complet (testarea și corectarea acuității vizuale, biomicroscopia segmentului anterior și posterior, măsurarea tensiunii intraoculare) la investigații complexe (tomografie în coerența optică în domeniul spectral, biometrie optică și ultrasonică, microscopie speculară, topografie corneană, pahimetrie corneană optică și ultrasonică).

Tratamentele laser efectuate la Provita se adresează atât segmentului anterior (iridotomie și capsulotomie laser YAG, iridoplastie periferică) cât și celui posterior (emboliză transluminală, hialiodotomie posterioară, fotocoagulare retiniană focală sau extinsă). Experiența noastră în acest sector, al laserilor oftalmologici, este recunoscută prin cursurile de specializare oferite de medicii noștri și prin pionieratul național și european în tratamentul patologiei vitreo-retiniene cu laser YAG fotodisruptor (primele publicații în Europa despre emboliza transluminală cu laser YAG, cea mai mare cazuistică de hialoidomii posterioare cu laser YAG).
Chirurgia oftalmologică la Provita se face cu cele mai moderne tehnici și tehnologii. Chirurgia cataractei, sub toate aspectele, beneficiază de experiența extraordinară a specialiștilor noștri. Sunt abordate toate tipurile de cataractă și toată gama de intervenții complexe, prin facoemulsificare ultrasonică torsională, fiind accesibile toate tipurile de implante intraoculare (cristaline artificiale) pentru corecția optimă a vederii.
Chirurgia glaucomului beneficiază de opțiuni variate, non-invazive, mini-invazive sau invazive. Ciclofotoacoagularea cu laser diodă în emisie micropulsată sau continuă este un alt domeniu în care specialiștii noștri au o experiență vastă, fiind pionieri ai acestei tehnici.
Cross-linkingul cornean este o tehnică prin care se induce creșterea rezistenței la deformare a corneei, fiind recomandată pacienților cu keratoconus sau alte forme de ectazie corneană. La Provita se practică cross-linking cornean prin iontoforeză, tehnologie introdusă în România prima data în ianuarie 2013 de către specialiștii noștri.
Chirurgia oculo-plastică în Centrul nostru beneficiază de experiența unor specialiști recunoscuți, care abordează comprehensiv o gamă extinsă a patologiei orbito-palpebrale.

În Centrul de Oftalmologie Nord întregul nostru demers se adresează îmbunătățirii și recuperării calității vizuale a pacienților.

Specialiștii noștri sunt conectați la cele mai noi tehnici și tehnologii, având o prezență susținută în centre și manifestări oftalmologice internaționale.

Intervenții oftalmologice realizate în centrul medical Nord

 În centrul de oftalmologie Nord – Grupul Medical Provita sunt abordate diagnostic și intervențional o gamă largă de patologii oculare, după cum urmează:

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului și duce la scăderea vederii la distanță și/sau aproape. Singurul tratament care poate să vindece cataracta este cel chirurgical.

Cataracta se operează dacă: acuitatea vizuală (claritatea cu care sunt percepute obiectele, scrisul), a scăzut (cu sau fără ochelari); vederea pacientului nu mai este satisfăcătoare pentru a-și desfășura activitățile zilnice obișnuite; este într-un stadiu foarte avansat și poate duce la alte probleme oculare (de ex. glaucom secundar, inflamație intraoculară gravă); împiedică urmărirea și tratarea diverselor afecțiuni retiniene (de ex. retinopatie diabetică, degenerescența maculară legată de vârstă).

La Nord - Grupul Medical Provita cataracta se operează prin facoemulsificare ultrasonică torsională, cea mai avansată tehnologie în lume la ora actuală. Inciziile oculare sunt minime, iar recuperarea vizuală este foarte rapidă. Întreaga gamă de cristaline este accesibilă în cadrul centrului nostru (sferice, asferice, torice, multifocale, multifocale torice), experiența specialiștilor noștri fiind apreciabilă.
Degenerescența maculară legată de vârsta, forma neovasculară, exudativă sau umedă, este acea afecțiune în care se dezvoltă sub retină vase anormale, ce duc la reducerea severă și deformarea vederii centrale. Diagnosticul prin tomografie în coerența optică este imperios necesar, iar în cadrul Centrului nostru există o experiență recunoscută internațional în acest domeniu. Fără tratament, pierderea de vedere poate fi rapidă și severă.

În Centrul de Oftalmologie Nord, Degenerescența Maculară Legată de Vârsta Neovasculară se tratează prin injectare intravitreană de agenți antiangiogenici, specialiștii noștri fiind pionieri ai acestei tehnici în România.
Keratoconusul este o afecțiune neinflamatorie, degenerativă a corneei, caracterizată prin subțierea progresivă a acesteia și deformarea ei conică, centrala sau paracentrală. Se generează, astfel, un astigmatism miopic, inițial măsurabil prin astigmometrie, apoi neregulat și nemăsurabil. Colagenul este elementul esențial al matricei extracelulare a corneei și asigură biomecanica ei corectă. În keratoconus este caracteristică deformarea progresivă a corneei prin ,,slăbirea” rezistenței colagenului. Afecțiunea este evolutivă și în stadiile avansate sunt interesate toate straturile corneei.
Cross-linkingul cornean este o tehnică chirurgicală, iar după unii, parachirurgicală, mini-invazivă, conservatoare, care combină efectul fotosensibilizant al Riboflavinei (Vit. B2), cu efectul fotochimic al razelor ultraviolete (UV), aplicabilă asupra corneei, deformată conic în keratoconus sau în ectazii corneene de alte etiologii. Se generează o reacție biochimică, enzimatică, de polimerizare a colagenului stromal cornean, caracterizată prin formarea de legături covalente, capabile să crească rezistența țesutului cornean la subțiere și deformare conică, cu cel puțin 70%. Există mai multe tehnici de Cross-Linking cornean (epi-off, epi-on, iontoforeză). Cea mai modernă dintre acestea este tehnica prin iontoforeză, ce presupune un timp mai redus de lucru (aproximativ 15 min.) și riscuri mai mici de complicații postoperatorii. Specialiștii noștri au aplicat această tehnică în premieră în România în ianuarie 2013, iar de atunci rezultatele obținute au fost bune și foarte bune.
Glaucomul este o afecțiune cronică progresivă a nervului optic al cărei diagnostic se stabilește dificil, investigații sofisticate precum tomografia în coerență optică și perimetria computerizată fiind imperios necesare. La Provita, abordarea diagnostică și de monitorizare a glaucomului se face în acord cu cele mai noi protocoale de lucru internaționale.

În Glaucom soluțiile terapeutice actuale sunt adresate asupra unui singur obiectiv: reducerea presiunii intraoculare. Acest lucru se poate realiza medicamentos, laser sau chirurgical (filtrant sau non-filtrant, invaziv sau mini-invaziv). În Centrul de Oftalmologie Provita chirurgia laser a glaucomului capătă noi valențe. Ciclofotocoagularea transsclerală cu laser diodă are ca scop distrugerea selectivă (pentru varianta în emisie continuă), respectiv reactivarea metabolică (pentru varianta cu micropulsuri) a unor zone specifice ale corpului ciliar, având drept consecință reducerea cantității de umor apos (lichid) secretat intraocular și/sau creșterea drenajului acestui lichid pe cale uveo-sclerală.

Indicațiile ciclofotocoagularii transsclerale cu laser diodă în emisie continuă sunt reprezentate de cazurile cu glaucom refractar, slab responsiv la alte tratamente, cu acuitate vizuală redusă sau păstrată, valori mari ale presiunii intraoculare si/sau dureri oculare de intensitate variabila.

Indicatiile ciclofotocoagularii transsclerale cu laser dioda in emisie micropulsata sunt reprezentate de marea majoritate a cazurilor de glaucom cu unghi deschis la care se doreste un control mai bun al presiunii intraoculare și/sau reducerea numărului de medicamente hipotonizante utilizate.

Scopul tratamentului cu laser diodă asupra corpului ciliar este controlul tensiunii intraoculare și/sau ameliorarea discomfortului ocular (durere, fotofobie, lăcrimare). Specialiștii noștri, pionieri ai acestei tehnici în România, au o vastă experiență și rezultate apreciabile.
Ocluzia de ram arterial retinian poate fi determinată de emboli fibrino-plachetari, plăci de colesterol sau emboli calcificați, care în mod caracteristic se fixează la bifurcația arteriolelor retiniene sau pe zone de îngustare vasculară. Blocajul fluxului sanguin prin arteră induce ischemie retiniană parțială sau complete cu scăderea bruscă a acuității vizuale, respectiv alterarea câmpului vizual. Emboliza transluminală cu laser YAG reprezintă o soluție terapeutică pentru care se poate opta în patologia vasculară retiniană de tip ocluziv, iar specialiștii Centrului nostru au publicat primele rezultate în Europa în 2007-2008 legate de aceasta tehnică.
Hemoragiile retrohialoidiene reprezintă acumulări de sânge preretinian în spații bine delimitate de către hialoida posterioară ce au consecință scăderea brutală a acuității vizuale. Persistența sângelui la nivelul maculei are consecințe toxice asupra fotoreceptorilor retinieni, alterând calitatea vederii. Hialiodotomia retrohialoidiană cu laser YAG este o tehnică pe care specialiștii noștri o aplică cu succes în România de mai bine de 10 ani, având și aici calitatea de pionieri.
În cadrul centrului Nord dispunem de o dotare tehnică de excepție precum și de o experiență remarcabilă privind utilizarea tuturor laserelor în oftalmologie.

O gamă complexă de proceduri laser pot fi aplicate, și menționam: capsulotomie anterioară și/sau posterioară cu laserul YAG pentru remodelarea capsulelor cristaliniene în cazul opacifierii sau fimozării acestora, iridotomie laser YAG pentru închiderea acută sau subacută a unghiului camerular în Glaucomul Primar sau Secundar cu Unghi Închis, emboliza transluminală și hialoidotomie posterioaraă cu laser YAG în patologii retiniene distincte, iridoplastie periferică prin fotocoagulare pentru remodelarea irisului în platou, trabeculoplastie nonselectivă sau cu micropulsuri pentru tratamentul Glaucomului Primar sau Secundar cu Unghi Deschis, fotocoagulare retiniană distructivă și/sau stimulativă prin micropulsuri (panfotocoagulare laser, fotocoagulare laser de baraj, laser focal sau grid multispot) pentru afecțiuni ale retinei precum retinopatia diabetică, rupturi sau decolări sectoriale retiniene, edeme maculare de cauze multiple, ocluzii venoase retiniene.

Echipa medicală a Centrului de oftalmologie Nord

Contact Clinica Nord Alexandrina

ADRESA:
Str. Alexandrina, Nr. 20-22, Sector 1, București
TELEFON:
0761.269.638
E-MAIL:
office@nord.ro
PROGRAM:
Luni – Vineri: 07:30-21:00
Sâmbătă – Duminică: 08:00-14:00

Vrei să afli mai multe detalii despre serviciile centrului de oftalmologie?