Skip to main content

5 LUCRURI DE STIUT

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boala cauzata de un nou coronavirus, care nu a fost anterior gasit la oameni. Coronovirusurile sunt o familie mare de virusuri care se gasesc atat la animale cat si la oameni.

Care sunt simptomele COVID-19?

In majoritatea cazurilor, COVID-19 cauzeaza simptome usoare, cum ar fi rinoree, durere de gat, tuse si febra. Poate fi mai grava la unii oameni si poate duce la pneumonie si la dificultati de respiratie. In unele cazuri, infectia poate duce la deces.

Cum se transmite COVID-19?

COVID-19 pare sa se raspandeasca cel mai usor prin contact direct cu o persoana infectata. Cand aceasta tuseste sau stranuta, elimina picaturi mici si, daca sunteti prea aproape, puteti inhala virusul.

Cine este la risc mare?

Inca descoperim cum COVID-19 afecteaza oamenii. Varstnicii si persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabet sau boli cardiace, par sa aiba risc mai mare de a face o forma grava a bolii.

Care este tratamentul pentru COVID-19?

In prezent nu exista un tratament sau vaccin pentru COVID-19. Totusi, multe dintre simptome pot fi tratate.

5 LUCRURI DE FACUT

Spalati-va frecvent pe maini

Spalati-va pe maini cu apa si sapun sau, daca mainile nu sunt vizibil murdare, folositi o solutie pe baza de alcool. Aceasta va elimina virusul daca se gaseste pe mainile dumneavoastra.

Cand tusiti si stranutati, acoperiti gura si nasul cu pliul cotului sau cu un servetel

Aruncati imediat servetelul folosit si spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu o solutie pe baza de alcool. Astfel, ii protejati pe ceilalti de orice virus eliminat print use si tranut.

Daca se poate, pastrati 1 metru distanta fata de o persoana care tuseste, stranuta si are febra.

COVID-19 pare sa se raspandeasca cel mai usor prin contact apropiat cu o persoana infectata.

Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura

Mainile ating numeroase suprafete care pot fi contaminate. Daca va atingeti ochii, nasul sau gura cu mainile murdare, puteti transfera virusul catre dumneavoastra.

Daca aveti febra, tusiti si aveti dificultati de respiratie, mergeti la medic. Sunati si anuntati unitatea sanitara ca urmeaza sa ajungeti.

Respectati intotdeauna recomandarile medicului dvs. sau recomandarile autoritatilor sanitare.

Sursa: OMS

FOARTE IMPORTANT:

Daca suspectati o infectie cu coronavirus, apelati serviciul de urgenta 112.

Spitalele publice de boli infectioase sunt singurele centre medicale indicate de catre autoritati sa administreze cazurile suspecte sau de infectare cu coronavirus (COVID-19).

Mai multe informatii despre coronavirus (COVID-19) puteti obtine la TELVERDE 0800 800 358 – linie dedicata pentru informare.

 

Close Menu