Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Terapia Miofasciala – abordarea kinetoterapeutilor Provita la pacienti cu mobilitate redusa si durere

By 10 martie 2019septembrie 27th, 2022No Comments

In general, dupa cum ii spune si numele, kinetoterapia este o terapie axata pe miscare. Ce putem face insa in cazurile acute de durere, atunci cand mobilitatea pacientului este redusa. Terapia miofasciala nu necesita foarte multa miscare din partea pacientului si este usor de adaptat pentru orice parte a copului.

Ce este terapia miofasciala

Fascia este un tesut conjunctiv care creaza legaturi intre toate structurile organismului uman, fie ele osoase, articulare sau musculare. Fascia este componenta vizata in mod direct in terapia miofasciala. Crescand mobilitatea fasciala, putem influenta in mod pozitiv toate nivelele organismului.

In ce consta terapia miofasciala

Tehnicile miofasciale sunt o forma de terapie manuala si au ca scop corectarea unor tensiuni fasciale si implicit musculare. Aceste tehnici au ca origine osteopatia, de unde sunt imprumutate si introduse in sala de kinetoterapie, cu scopul de a completa recuperarea pacientului si de a mari optiunile de abordare a patologiilor intalnite.

Cand se recomanda terapia miofasciala

Terapia miofasciala nu necesita foarte multa miscare din partea pacientului si sunt foarte usor de adaptat pentru orice parte a copului, aceste lucruri fiind doua mari beneficii in stadiile acute de durere, unde mobilitatea este limitata. De asemenea, influentand structurile fasciale, tehnicile aplicate au efect de durata si pot fi cheia tratarii unor dureri cronice care nu-si gasesc rezolvare prin alte abordari. Un alt beneficiu este acela ca tehnicile miofasciale nu au contraindicatii, putand fi folosite in toate tipurile de dureri, traumatisme, afectiuni ale coloanei vertebrale, ale articulatiilor si diferite afectiuni neurologice.

In Centrul de Fiziokinetoterapie Provita Bucuresti terapia miofasciala este folosita complementar, in prima parte a recuperarii, iar ulterior tehnicile miofasciale sunt introduse in programele kinetice care au ca scop reechilibrarea musculara si posturala. In functie de nevoile pacientului aceste tehnici pot fi introduse in program si ca o forma de terapie manuala, de sine statatoare, prin care putem testa si corecta anumite disfunctii.

Vezi video in Canalul Youtube ProvitaTerapia Miofasciala, integrata in programul de recuperare la Centrul de Fiziokinetoterapie Provita