Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Recuperarea, reabilitarea si cresterea performantei sportive in viziunea kinetoterapeutilor Centrului Medical Provita

By 16 noiembrie 2018iunie 21st, 2024No Comments

Educatia sportiva in Romania este deficitara si suntem spre coada Europei cu privire la numarul de persoane care practica un sport cu regularitate. Urmand totusi trendul global ascendent, sportul continua sa creasca in popularitate si la noi. Fie ca vorbim despre sportul de performanta sau de cel de amatori, de sportul practicat de la varste fragede pana la cele inaintate, orice forma de antrenament fizic – desi recomandat si foarte sanatos – este in acelasi timp extrem de solicitant si vine cu riscuri fizice asociate.

Cu totii ar trebui sa intram intr-un cabinet de kinetoterapie si recuperare sportiva cel putin de doua ori pe an. Chiar daca esti sportiv de performanta, de cele mai multe ori viata cotidiana si sportiva genereaza dezechilibre musculare, care determina in timp aparitia unor posturi gresite, dar si accentuarea unor procese degenerative”, ne spune Florentina Moraru, kinetoterapeut Provita, licentiat in kinetoterapie si motricitate speciala.

Reabilitarea sportiva inseamna mai mult decat kinetoterapie

Cele mai noi tendinte la nivel mondial au depasit cu mult conceptul de kinetoterapie atunci cand e vorba de sportivi. Acum se vorbeste despre un concept mult mai larg, ce are ca scop atat recuperarea si reabilitarea, cat si cresterea performantei. Si in acest domeniu, ca in intreaga zona medicala, ultimii ani au adus progrese tehnologice spectaculoase, care schimba implicit tot ceea ce se poate face la sala.

In Centrul de Fiziokinetoterapie Provita, factorul cheie in succesul reabilitarii sportive il constituie aplicarea de protocoale moderne, cu echipamente si dotari performante, cu ajutorul si sub supervizarea echipei noastre de terapeuti experimentati si la curent cu cele mai noi tehnici.

Specialistii nostri tin pasul cu toate aceste progrese tehnologice invatand continuu, fiind supraspecializati mereu in terapiile nou aparute. Iar dotarile noastre corespund standardelor unei sali performante de recuperare; nu mai inseamna doar biciclete, spaliere si aparate de fitness, ci sisteme computerizate complexe de testare, dinamometre robotizate, sisteme de vacuum intermitent, aparate de curenti si ultrasunete.

Cum ajuta kinetoterapia un sportiv

Recuperare medicala si reechilibrare musculo-articulara – Rareori muschii sunt simetric dezvoltati. Cu totii avem dezechilibre musculare ce se accentueaza pe parcursul vietii, iar practicarea unora dintre sporturi – cum ar fi de exemplu tenisul – le accentueaza si mai tare pe anumite grupe de muschi. Centrul Provita este dotat cu cel mai avansat dinamometru robotizat din lume. De fapt, este unicul centru din Romania care dispune nu doar de unul, ci chiar de doua sisteme BIODEX. Aici, sportivul este testat pentru evidentierea concreta a dezechilibrelor musculare si articulare, iar apoi acestea sunt corectate pentru a preveni accidentarile. Si nu in ultimul rand, pentru cresterea performantei sportive.

Terapii manuale – Dupa absolut orice efort fizic, cele mai intalnite probleme sunt contracturile musculare si durerile de spate, in special in zona lombara sau cervicala. Aici, specialistul este cel mai indicat „aparat”. Terapiile manuale, cu tehnici de mobilizare si manipulare specifice, tehnici de eliberare a punctelor trigger, tehnici de mobilizare a tesuturilor moi, ajuta la relaxarea si eliberarea contracturilor musculare si la imbunatatirea circulatiei.

Curenti si ultrasunete – Atunci cand este nevoie de recuperare din microaccidentari (si cam toti sportivii le au), specialistii Provita vin cu aparatura moderna pentru terapie Shockwave, TECAR, laser ultrasunete, pentru ca foarte eficiente s-au dovedit a fi metodele non-invazive bazate pe diverse tipuri de curenti (TENS, Trabert, interferentiali) sau unde acustice.

La Provita gasesti medicina de top ridicata la rang de pasiune. An de an, participam la competitii sportive de amatori, cum ar fi Prima Evadare, Triatlon la Mare. Atunci cand specialistii nostri fac stretching si masaj concurentilor, sau aplica benzi kinesiologice, doctorul Ovidiu Palea, fondatorul Centrului Medical Provita, se aliniaza impreuna cu familia la linia de start. L-am rugat sa ne spuna cum a luat nastere acest centru de recuperare sportiva, de ce e altfel si cum ajuta efectiv sportivii amatori sau de performanta:

„Motto-ul Provita este „Diferiti prin pasiune”. Dupa cum afla rapid cam toti cei care ne trec pragul, acesta nu e doar un slogan. Din pasiunea pentru medicina a luat nastere Centrul Medical Provita, iar din pasiunea pentru sport, Centrul de Fiziokinetoterapie si Recuperare Sportiva a venit foarte natural. Practicam, si eu si familia mea, cam tot ce reusim, de la triatloane la ski, hockey, karate, kite, asa ca am o mare consideratie fata de sportivii de performanta, pe care incercam sa ii sustinem atat in activitatea individuala, cat si la nivel de competitii sau echipe. Va pot spune ca avem campioni nationali, participanti la competitii internationale de mare anvergura, care vin periodic la sala. Vin pentru dotarile de top la nivel mondial pe care nu le gasesc in alta parte, dar nu e singurul motiv. Oricat de experimentati sunt, ne bucuram cand ne spun ca mereu au ceva nou si util de invatat de la specialistii nostri. Lucruri care apoi ii ajuta in activitatea sportiva. Si, nu in ultimul rand, poate ce ne diferentiaza in aceasta piata este faptul ca avem o colaborare multidisciplinara extrem de stransa. La noi nu este o exceptie ci un lucru uzual ca un specialist de exemplu de kinetoterapie sa il sune pe medicul ortoped sa il intrebe de pacientul lui. Sau sa vezi neurologul intrand in sala la recuperare. Sau chiar psihologul. Pentru ca sportivul sau pacientul nu il poti privi pe bucati – esti la sala asa ca acum esti muschi. Maine esti la ortoped deci esti schelet. Trebuie sa il privesti ca un tot unitar, sa tii cont mereu atat de ce poate fizicul lui cat si de partea emotionala. Iar asa il ajuti. Il ajuti sa isi recapete mai repede forta si sanatatea, dar il ajuti si sa creasca, sa se imbunatateasca.”

Close Menu