Când facem RMN și când CT?
Diagnosticarea sau confirmarea unor afecțiuni presupune în anumite situații realizarea unor investigații suplimentare analizelor de sânge, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizată (CT) sau Rezonanța Magnetică (RM). Acestea sunt două modalități diagnostice care utilizează tehnici diferite pentru achiziția imaginilor: radiațiile X pentru Tomografia Computerizată și câmpul magnetic pentru Rezonanța Magnetică.
În anumite afecțiuni este preferată una dintre aceste modalități, alteori ele sunt complementare. Fiecare are avantaje și dezavantaje, ținând cont de informațiile necesare diagnosticului, costul investigației și confortul pacientului.
Tendința actuală în țările avansate este de a se renunța treptat la metodele de investigație iradiantă (precum tomografia computerizată) în favoarea examinărilor prin rezonanță magnetică. „Trebuie avut în vedere faptul că tipul investigației imagistice indicate pacientului se alege în funcție de patologia cunoscută sau suspicionată. Uneori se recomandă CT, alteori RM, iar în unele cazuri sunt complementare. De aceea, colaborarea strânsă între radiolog și medicii curanți este foarte importantă pentru alegerea metodei imagistice optime pentru fiecare pacient. Astfel, CT este examenul de primă intenție în afecțiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) și în explorarea toracică. În schimb, RM este de preferat în patologia neurologică, vasculară și musculo-scheletală, cu un plus adus de examinările pe aparatul de 3 tesla”, spune Gina Zaharia, medic radiolog la Centrul de Diagnostic și Tratament Provita.
REZONANȚĂ MAGNETICĂ (RMN) SAU IMAGISTICĂ PRIN REZONANȚĂ MAGNETICĂ (IRM)
Rezonanța magnetică sau investigația imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) este o metodă modernă și neiradiantă, care folosește un câmp magnetic și impulsuri de radiofrecvență pentru a vedea în interiorul corpului. Are o sensibilitate crescută a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge între mai multe categorii de țesuturi și, implicit, detectare superioară a leziunilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) și permite obținerea unor imagini detaliate în diverse planuri, ceea ce duce la o localizare exactă a leziunilor, foarte utilă în planificarea intervențiilor chirurgicale.

Cu ajutorul unui aparat RMN Siemens de ultimă generație, pacienții Nord beneficiază de analize imagistice de înaltă acuratețe
În funcție de afecțiune, pot fi situații în care este necesară o vizualizare detaliată a anumitor aspecte. În aceste situații decizia este la medicul radiolog-imagist, care va recomanda injectarea de substanță de contrast după vizualizarea imaginilor preliminare luate fără această substanță. Pentru administrarea substanței de contrast pacienții trebuie să facă analizele de sânge: ureea și creatinina serică și să nu fie mai vechi de 30 de zile.
Fiind o metodă neiradiantă, investigația imagistică prin rezonanță magnetică se poate efectua și de către femeile gravide în ultimele două trimestre de sarcină, în special pentru eventuale malformații ale fătului evidențiate la examenul ecografic.
Examenul IRM este contraindicat pentru: persoanele cu stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul părților moi, proteze metalice articulare sau materiale de osteosinteză, clipuri anevrismale sau anumite stenturi vasculare, implanturi cohleare și insuficiență renală severă. Investigația nu este indicată în primul trimestru de sarcină.
În afară de examinarea pentru abdomen și/sau pelvis, celelalte nu presupun o pregătire specială. Recomandat este, totuși, să se meargă la toaletă înainte de intrarea în sală, iar doamnele să se demachieze (unele produse cosmetice conțin pudre metalice care ar putea interfera cu aparatul, producând alterări ale imaginii).
Pregătirea pentru IRM de abdomen și/sau pelvis
Pregătirea pentru entero IRM
Foarte important pentru pregătirea analizei imagistice RMN sau IRM
Pacienții diabetici fac excepție de la regimul alimentar și trebuie să facă tratamentul recomandat de medicul specialist, pentru nu a avea probleme de hipo/hiper glicemie.
Este recomandat să nu se mestece gumă deoarece creează mișcări involuntare ale capului care afectează imaginile.
PENTRU BĂRBAȚI: Se recomandă repaus sexual de min. 5 zile;
PENTRU FEMEI: Nu trebuie să fie în perioada menstruației.
Dacă sunt pacienți care susțin că nu pot ține acest regim din motive medicale (ex: pacienții oncologici sau cei foarte în vârstă), vor ține doar regimul de espumisan și regimul alimentar și va fi anunțată asistența din tura respectivă.
Pacienții care nu respectă acest regim nu vor putea efectua investigația.
Tomografia Computerizată (CT)
Tomografia computerizată este o metodă de investigație imagistică care folosește raze X, cu ajutorul acesteia se pot obține imagini ale oricărei părți a corpului uman, de la nivel cerebral până la extremități.
Cu ajutorul computerului tomograf se pot detecta fracturile osoase, calcificările (intratisulare sau litiază renală), hemoragiile și se face evaluarea parenchimului din punct de vedere pulmonar.

Analizele imagistice tip CT sunt realizate în cadrul centrelor medicale Nord cu ajutorul aparaturii moderne, de ultimă generație
Nord are în dotare aparatul Somatom Perspective de 128 slice-uri, dotat cu CARE Dose4S care:
- Reduce semnificativ (cu până la 68%) doza de razeX pentru toate regiunile corpului scanat;
- Permite doze mici la pacienții copii;
- Dispune de câmp de vizualizare extins în cazul pacienților obezi.
Investigație utilizată în: detectarea fracturilor osoase, a calcificărilor (calcificări intratisulare sau litiază renală), a hemoragiilor și evaluarea parenchimului pulmonar. Uneori, în special în evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe baza de iod, care se excretă la nivel renal.
De aceea, înainte de investigație este necesară efectuarea unor analize de laborator care să ateste o bună funcție renală (uree și creatinină serică). Aceste analize nu trebuie să fie mai vechi de 30 zile.
Principalul inconvenient al CT-ului îl reprezintă faptul că este o metodă iradiantă; de aceea este contraindicat femeilor însărcinate și se recomandă precauție în efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. În plus, tomografia computerizată este contraindicată pacienților cu insuficiență renală și celor cu reacții alergice la substanța de contrast.
Regimul pentru CT cu substanța de contrast administrată intravenos sau oral: nu mâncați începând cu 6 ore înainte de investigație.
Pregătirea pentru entero CT