În Centrul de Recuperare Medicală Nord înțelegem nevoile medicale ale pacienților noștri și urmărim, cu empatie și pasiune, înlăturare afecțiunilor acestora.
O echipă formată din specialiști cu pregătire internațională în recuperare medicală este gata să te primească pentru a atinge obiectivele dorite.
Programele de recuperare medicală sunt individualizate în urma unui consult și o serie de teste cu ajutorul echipamentelor computerizate. Înțelegând faptul că în urma unui afecțiuni întregul organism a fost perturbat, echipa de recuperare medicală întotdeauna va avea o abordare globală.
Mediul prietenos ce caracterizează sala de recuperere a centrului nostru face ca procesul de recuperare medicală să fie armonizat atât din punct de vedere terapeutic, cât și din punct de vedere psihologic.
Recuperarea medicală în centrul Nord este mai ușoară datorită dotărilor moderne și a personalului specializat în procedee recuperatorii eficiente
La Centrul de Recuperare Medicală Nord ne propunem să tratăm pacienții din perspectiva tuturor ariilor medicale relevante pentru afecțiunile acestora. În funcție de complexitatea fiecărui caz, pacientul poate fi văzut de medici cu specialități diferite, care se vor consulta în privința diagnosticului și tratamentului ce trebuie urmat.
Centrul de Recuperare Medicală Nord oferă pacienților programe de recuperare personalizate, adaptate nevoilor și particularităților fiecărui caz, prin combinarea diverselor forme de tratament din cele specifice recuperării medicale și anume: fizioterapie, kinetoterapie, terapii manuale și acupunctură.
Recuperarea Medicală este o specialitate în care munca în echipă este de o importanță majoră. Din această echipă fac parte: fizioterapeuți, maseuri, asistenți medicali specializați în tratamentele fizioterapeutice care, în baza unei evaluări complexe efectuată de către medicul de specialitate și sub atenta sa îndrumare contribuie, cu toții, la redarea funcționalității și a stării de bine a pacientului.
Ce este recuperarea medicală și cui i se adresează
Recuperarea Medicală, conform definiției, este o specialitate medicală clinică independentă, responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratarea și managementul persoanelor cu afecțiuni dizabilitante, indiferent de vârstă, în vederea restabilirii funcționalității și, implicit, creșterea calității vieții.
Din această definiție, putem înțelege importanța acestei specialități medicale în diverse patologii, mai ales în perioada de convalescență, până nu demult neglijată.
Dacă în trecut, obiectivul terapeutic era centrat doar pe vindecarea leziunii sau refacerea unui segment lezat, astăzi demersul terapeutic include și preocuparea pentru redobândirea funcției acestei structuri, funcție pe care natura nu o acordă spontan, într-o convalescență pasivă.
Recuperarea Medicală se desfășoară în mai multe etape:
Etapa precoce, în cazul intervențiilor chirurgicale, pregătind organismul pacientului să suporte mai bine momentul
Etapa propriu-zisă, când intervine activ pentru a readuce pacientul în cel mai scurt timp la nivelul funcțional optim, astfel încât reinserția socială și profesională să poată fi făcută cât mai rapid
Deosebit de important este și rolul pe care Recuperarea Medicală îl joacă în profilaxie, adică în prevenirea apariției problemelor de sănătate.
Sub atenta îndrumare a echipei de recuperare, se poate întocmi un plan de prevenție a celor mai comune accidentări din rândul anumitor categorii de populație precum: alergători amatori, oameni care practică sporturi de iarnă, bătrâni cu risc mare de accidentare prin cădere de la propria înălțime, sportivi amatori care frecventează sălile de fitness etc.
Recuperarea Medicală dispune de o paletă largă de metode și instrumente, care pot fi folosite izolat sau în diverse combinații:
factori fizici – hidroterapia (tratamente în apă), termoterapia (implică fie căldura, fie gheață), masoterapia (diverse masaje, tehnici de manipulare), kinetoterapia (terapia prin mișcare), ergoterapia (terapia ocupațională), pneumatoterapia (terapia cu inhalații);
O listă poate orienta asupra afecțiunilor care pot beneficia de tratament de recuperare medicală la Centrul de Recuperare Medicală Provita:
Pareze de nervi periferici, neuropatii, sechele secundare tumorilor
Artroze de genunchi, șold (operate sau nu), hernii de disc (operate sau nu), lumbago, lombosciatică; spondilită anchilopoietică, poliartrită reumatoidă, bursite, entezite, periartrite, fibromialgii
Reconstrucție LIA, LIP, tendon patelar, fracturi pre și postoperator, luxații, disfuncții, artroplastii, algoneurodistrofii, tulburări de statică vertebrală asociate problemelor degenerative ale discurilor și articulațiilor intervertebrale, osteoporoză, picior plat
Scolioză, cifoză, hiperlordoză etc.
Hernii, protruzii, stenoză de canal, sindrom miofascial, tasări vertebrale, pre și post-intervenție.
De asemenea, Recuperarea Medicală intervine cu succes în patologia cardio-vasculară, pulmonară, ginecologică, renală, sportivă.
Tratamentele de Recuperare Medicală sunt recomandate de un medic de specialitate, care întocmește un plan de recuperare, ce constituie rezumatul strategiei terapeutice.
Programele de recuperare sunt individualizate și pot conține terapii combinate, îmbinând terapiile manuale cu cele de fizioterapie și/sau kinetoterapie, cu ajutorul unei tehnologii inovative de ultimă generație.
Aptiva 4 – Terapia FREMS
Sistem de modulare electrică ritmică cu diferite frecvențe
“Electroceutical” este un termen recent creat care conține substanțial toată medicina bioelectronică ce folosește stimularea electrică pentru a influența și modifica funcțiile corpului, prin administrarea impulsurilor electrice direcționate către anumite fibre nervoase sau către anumite circuite cerebrale, care permit tratarea diferitelor patologii prin producția autogenă de neurotransmițători.
Reabilitarea mersului afectat neurologic cu banda de mers BIODEX Gait Trainer 3
Banda de mers Biodex Gait Trainer diferă de toate celelalte benzi de recuperare prin implementarea terapiei asistată prin muzică, un instrument revoluționar bazat pe dovezi științifice, cu rol în îmbunătățirea echilibrului și favorizarea independenței funcționale atât în afecțiunile neurologice, cât și în cele ortopedice.
Dynamic Tape – benzile biomecanice folosite în recuperare și îmbunătățirea formei fizice
Tapeul Biomecanic este o tehnică ajutătoare des folosită în tratamentul de recuperare. Banda, cu un design special, dispune de o elasticitate mare astfel încât poate fi aplicată pe orice tip de articulație, indiferent de gradele de mișcare ale acesteia. Având un rol biomecanic și de absorbție a forțelor, reprezintă un real pion în recuperare.
Kinesio Tape
Benzile care facilitează procesul natural de vindecare stimulând sistemul circulator periferic și limfatic, sistemul muscular și cel neurologic.
Kinesio taping-ul este o metodă concepută pentru a facilita procesul natural de vindecare a corpului, oferind în același timp sprijin și stabilitate mușchilor și articulațiilor, fără a restrânge amplitudinea de mișcare a corpului, de asemenea, asigurând și o manipulare extinsă a țesuturilor moi pentru a prelungi beneficiile terapiei manuale efectuate în cadrul clinic.
Centrul de recuperare Nord are în dotare două aparate BIODEX System 4 PRO care permit evaluarea pacienților înainte, în timpul și după încheierea programului de recuperare și care, de asemenea, sunt folosite și în planul de recuperare pentru afecțiuni ortopedice, neurologice sau pregătire fizică generală.
Unul dintre cele mai importante atribute ale acestor aparate este capacitatea de a reda în timp real feedback vizual al exercițiilor efectuate.
Biodex Balance este un aparat de evaluare și tratare a pacienților cu afecțiuni vestibulare, neurologice (Parkinson, neuropatie periferică, accidente vasculare), dar poate fi folosit și în testarea și recuperarea sportivilor în urma accidentărilor.
Aparatul Presoterapie 3001 este o formă de tratament nedureros și relaxant ce ajută la stimularea limfatică și sanguină, o complicație des întâlnită în numeroase afecțiuni.
Acesta presupune folosirea unor manșoane speciale care îmbracă picioarele. Manșoanele sunt formate din patru camere, spații pneumatice în care aerul pătrunde intermitent cu o presiune controlată, realizând în acest fel un masaj prin care se stimulează circulația limfatică și sanguină.
Crioterapia este una dintre metodele recuperării și a medicinei, folosită în întreaga lume și reprezintă utilizarea la nivel local a temperaturilor scăzute pentru tratarea diverselor afecţiuni precum: afecțiuni dermatologice, afecțiuni reumatismale, inflamaţii, entorse, luxații, întinderi musculare, contracturi musculare, rupturi musculare, contuzii, dureri de spate, precum și în tratamentul postchirurgical.
La Nord - Grupul Medical Provita folosim un aparat de crioterapie de ultimă generație, marca Zimmer, care ajunge la temperaturi de până la -40⁰C utilizând o tehnologie cu aer uscat ce asigură scăderea riscului de lezare a pielii în timpul tratamentului. Această tehnologie scade și timpul necesar obținerii temperaturii optime care duce la apariția proceselor fiziologice menționate mai sus. În funcție de zona dureroasă, timpul de tratament cu crioterapie este între minimum 3 și maximum 10 minute.
Corpul uman este un mediu de conducere bun al câmpurilor magnetice. Încărcarea membranei celulare normale și sănătoase este mai mare decât cea a celulelor bolnave sau îmbătrânite, inclusiv bacterii și virusuri. Când sarcina membranei celulare este scăzută, celula are prea puțină energie pentru a-și îndeplini funcția normală.
Prin urmare, celulele au nevoie de energie, prin stimularea câmpului electromagnetic, crește această energie și optimizează funcția celulei.
Câmpurile electromagnetice pot trece prin celule, țesuturi, organe și oase fără nicio deformare sau pierdere, rolul acestora este de a activa electrochimia țesuturilor și îmbunătățirea funcției celulei și a membranei celulare.
Terapia cu unde de șoc - Shockwave Therapy - este un tratament neinvaziv și ușor de pus în practică, cu largă aplicabilitate în ortopedie, fizioterapie, medicină sportivă și urologie. Principalele efecte constă în atenuarea rapidă a durerii și restaurarea mobilității articulare, efecte obținute în condițiile îmbunătățirii proceselor metabolice din țesuturi. La aceste efecte se adaugă și avantajul unei abordări nechirurgicale, deci care nu presupune utilizarea analgezicelor. Luate împreună, toate aceste aspecte fac ca terapia cu unde șoc să fie o terapie ideală atât de accelerare a vindecării, cât și de tratare a simptomelor de durere acută sau cronică.
Terapia TECAR (Transfer Energetic Capacitiv și Rezistiv) este unul dintre cele mai moderne tratamente folosite cu succes la ora actuală în fizioterapie. Este utilizată preponderent de fizioterapeuți, osteopați și în medicină sportivă, datorită efectelor rapide și de durată.
Terapia prin radiofrecvență TECAR transferă curent electromagnetic de înaltă frecvență prin toate țesuturile corpului și creează o bună localizare a efectului termic în țesut, susținând vindecarea atât la nivel macroscopic, cât și celular. Încălzirea țesuturilor are ca efect creșterea aportului de sânge în zonă, schimbul dintre vene și țesuturi având loc mai rapid, astfel țesutului i se furnizează mai mult oxigen și substanțe nutritive într-un timp mai scurt.
Doriti sa aflati detalii despre investigatii si costuri pe care nu le gasiti in lista de preturi? Ne puteti transmite aici solicitarea dvs si vom reveni cu un raspuns cat mai curand posibil.