Centrul pentru Sănătatea Femeii

Descoperă soluțiile complete pentru sănătatea ta în perimenopauză și menopauză!

Centrul pentru Sănătatea Femeii

 

Perioada de perimenopauză, sau perioada de tranziție, începe cu 4-5 ani înainte de instalarea menopauzei și este o perioadă dificilă pentru fiecare femeie, perioadă în care acestea vor începe să experimenteze dezechilibre hormonale (de obicei, este o combinație de prea mult estrogen și insuficient progesterone).

Perimenopauza aduce o serie de schimbări asupra organismului precum: menstruație neregulată, schimbări de dispoziție, tulburări hormonale, uscăciune vaginală, fragilitate osoasă, modificări ale nivelului de colesterol, tulburări cardiovasculare etc. Pot apărea și simptome psihologice, cum ar fi schimbări de dispoziție, insomnie, tulburări de somn sau depresie.

Deși calitatea vieții femeii se modifică semnificativ în această perioadă, doar aprox 20% din cazuri solicită ajutor medical pentru aceste simptome. În plus, menopauza vine cu o serie de modificări care pot afecta dramatic organismul dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp (conform studiilor, majoritatea femeilor ajung la medic în stadii avansate ale bolilor, situații care pot fi prevenite cu ajutorul controale dedicate).

Nord-Grupul Medical Provita vine în ajutorul doamnelor care trec prin această etapă delicată a vieții cu un program special destinat pregătirii și susținerii femeilor aflate la perimenopauză. Cu ajutorul unei echipe interdisciplinare DEDICATĂ și EXPERIMENTATĂ, suntem lângă tine pentru atingerea obiectivului individual principal: SĂNĂTATEA FIZICĂ ȘI MENTALĂ, elemente esențiale pentru o viață echilibrată.

Descoperă soluțiile complete pentru sănătatea ta în perimenopauză și menopauză!

Programul Nord-Grupul Medical Provita dedicat femeilor intrate la perimenopauză

 

Pachetul nostru de investigații medicale specializate este conceptut pentru a-ți oferi o perspectivă detaliată asupra stării tale de sănătate în această perioadă a vieții.

Pachetul este potrivit pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, care nu au intrat încă la menopauză și include, pe langă testele de screening pentru cancerul ovarian și mamar, nivelul hormonal și evaluarea planșeului pelvin, un aspect esențial pentru confortul și calitatea vieții tale, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Programul conține 3 etape de bază:

1. Evaluarea inițială, care cuprinde:

    • Consult ginecologic + ecografie transvaginală
    • Măsurarea TA, greutate, calculare IMC
    • Examen Babeș Papanicolau*
    • Consult endocrinologie
    • Ecografie mamară*
    • Evaluare funcțională musculatură planșeu pelvin

2. Analizele de sânge

Hemoleucograma TGP FSH
Glicemie APTT LH
Insulina Sideremie 25 OH vit D
Indice Homa Feritina Beta Crosslaps
Hg glicata Profil lipidic Estradiol
Uree TSH Prolactina
Creatinina fT4 Progesteron
Acid uric Ac TPO Testosteron
TGO

Termenul maxim de execuție al analizelor este de 6-8 zile.

3. Concluzii în urma integrării analizelor clinice cu cele de laborator și conceperea unui plan terapeutic/recomandări.

 

Preț pachet: 2415 lei

* În cazul în care pacienta are deja efectuate examenul Babeș Papanicolau (155 lei) și ecografia mamară (460 lei) în ultimele 12 luni se poate prezenta cu acestea și costul pachetului se va reduce la 1800 lei.

**Pot exista situații în care medicul va recomanda analize suplimentare (în afara celor opționale), în funcție de particularitățile cazului/istoricul medical al pacientului.

De ce ai nevoie de medicul ginecolog?

O mare parte din femeile intrate la perimenopauză se confruntă cu modificări la nivelul aparatului uro-genital: uscăciune vaginală, disconfort, durere în timpul actului sexual. În acest caz, în urma unui cosult, medicul ginecolog va prescrie tratament pentru ameliorarea simptomatologiei fiecărei paciente.

De ai nevoie de medicul endocrinolog?

În cazul perimenopauzei, nivelul estrogenului (cel mai important hormon din organismul femeii) fluctuează foarte mult, lucru care ar putea duce la apariția diverselor patologii. Așadar, medicul endocrinolog va putea prescrie un tratament hormonal sau non-hormonal, în funcție de simptome.

De ce ai nevoie de evaluare / tratament și antrenare musculatură pelvină?

Disfuncția planșeului pelvian la femei apare atunci când mușchii sau țesuturile conjunctive ale planșeului pelvian slăbesc sau sunt afectate. Astfel pot apărea: prolapsul de organe, incontinență urinară sau fecală, disfuncție sexuală.

În perioada de perimenopauză modificările nu sunt doar la nivel metabolic, ci și fizic, apare fragilitatea osoasă și modificări funcționale la nivelul articulațiilor, dar și asupra planșeului pelvin. În acest caz, în urma unei evaluări, medicul/fizioterapeutul va crea, dacă este cazul, un plan de tratament personalizat.

  • Ședință tratament și antrenare musculatură pelvină (durată 45-60 min) – 250 lei
  • Tratament complet de 10 ședințe – 2250 lei

Ce este perimenopauza sau perioada de tranziție?

Perimenopauza este perioada de dinaintea menopauzei este perioada în care nivelul estrogenului din organism fluctuează, acesta fiind responsabil de schimbările produse atât la nivel endocrin, metabolic cât și fizic. Pe măsură ce corpul se adaptează la nivelurile diferite de hormoni, pot apărea și alte schimbări fizice și simptome. În timpul perimenopauzei, fertilitatea femeii scade, dar încă poate rămâne însărcinată. Simptomele perimenopauzei, vârsta la care începe și durata sa pot varia de la o femeie la alta. Perimenopauza poate dura ani dar, când ajungeți la 12 luni întregi fără a avea menstruație, ați intrat în menopauză.

Care sunt cauzele perimenopauzei?

Perimenopauza este un fenomen fiziologic inevitabil, care se va întâmpla cu certitudine mai devreme sau mai târziu. Printre factorii de risc care pot duce la instalarea precoce a perimenopauzei se numără: fumatul, istoricul medical din familie (persoane care au suferit sau suferă de cancer sau boli cronice) sau au fost supuse tratamentelor oncologice.

Care este diferența dintre perimenopauză și menopauză?

Perimenopauza este o perioadă de tranziție care se termină în menopauză. Menopauza înseamnă că menstruația s-a încheiat. Când nu ai ciclu menstrual timp de 12 luni, ai ajuns oficial la menopauză.

De ce apare perimenopauza?

Ovarele tale încep să producă mai puțin estrogen odată cu înaintarea în vârstă, si nu mai elibereză ovule. În cele din urmă, corpul tău se pregătește să treacă la menopauză, când îți pierzi capacitatea de a rămâne însărcinată. Este o progresie naturală și normală în ciclul reproductiv al unei femei.

La ce vârstă începe perimenopauza?

Peremenopauza începe cu aproximativ 4-5 ani înainte de menopauză. De obicei începe la jumătatea anilor 40, dar poate începe mai devreme. Finalizarea menopauzei înainte de 40 de ani se numește menopauză prematură. Unele afecțiuni sau proceduri medicale cauzează menopauza precoce. Dacă nu există o cauză medicală sau chirurgicală pentru menopauza prematură, se numește insuficiență ovariană primară.

Cât durează perimenopauza?

Durata medie a perimenopauzei este de aproximativ patru ani. Unii oameni pot fi în această etapă doar câteva luni, în timp ce alții vor fi în această fază de tranziție pentru mai mult de patru ani. Dacă ați trecut mai mult de 12 luni fără să aveți menstruație, nu mai sunteți în perimenopauză.

Care sunt modificările hormonale în timpul perimenopauzei?

Schimbările hormonale pe care femeia le experimentează în timpul peremenopauzei sunt cauzate în principal de scăderea nivelului de estrogen. Ovarele produc estrogen, care joacă un rol vital în menținerea sistemului reproducător. Odată ce se intră în perimenopauză, nivelul de estrogen începe să scadă. Pe măsură ce estrogenul scade, acesta elimină echilibrul cu progesteronul, un alt hormon produs de ovare. Acești doi hormoni împreună sunt responsabili de ovulație și menstruație. Este obișnuit ca nivelul hormonilor să fluctueze în timpul perimenopauzei – să urce și să coboare ca un rollercoaster. Când ajungi la menopauză, corpul tău produce atât de puțin estrogen încât ovarele nu mai eliberează ovule. În acest moment, nu mai ai menstruația.

Cum sunt ciclurile menstruale în timpul perimenopauzei?

Corpul tău produce mai puțini hormoni care te ajută să ovulezi, astfel încât menstruația poate deveni neregulată. Ciclul menstrual poate deveni mai lung sau mai scurt decât de obicei. Sângerarea ar putea fi, de asemenea, mai abundentă sau mai ușoară decât în ​​mod normal.

Cum știu dacă modificările menstruale sunt simptome normale de perimenopauză sau ceva de care să fiu îngrijorat?

Menstrele neregulate sunt frecvente și normale în timpul perimenopauzei, dar și alte afecțiuni pot provoca anomalii ale sângerării menstruale. Dacă oricare dintre următoarele situații se aplică în cazul tău, consulta un medic pentru a exclude alte cauze:

  • Menstrele tale se schimbă, devenind foarte grele sau însoțite de cheaguri de sânge;
  • Menstruația durează cu câteva zile mai mult decât de obicei;
  • Spotting între perioade;
  • Experimentezi sângerări vaginale după sex;
  • Menstruațiile tale apar mai aproape una de cealaltă.

Cauzele potențiale ale sângerării anormale includ dezechilibre hormonale date de perimenopauză, infecții, sângerări legate de sarcină, fibroame, probleme de coagulare a sângelui, polipi endometriali, avort spontan, administrarea de diluanți ai sângelui sau cancer.

Încă ovulezi în perioada perimenopauzei?

Dacă încă ai o menstruație, chiar și una neregulată, încă ovulezi. Până când nu ai o lipsă a menstruației timp de 12 luni consecutiv, ar trebui să presupui că corpul tău încă ovulează.

Ce nivel de FSH înseamnă perimenopauză?

FSH (hormonul foliculostimulant) este un hormon produs de glanda pituitară – glanda situată la baza creierului tău, care stimulează ovarele să elibereze un ovul în timpul ovulației. Testarea nivelului de FSH poate ajuta la confirmarea debutului menopauzei. Un nivel constant ridicat de FSH poate indica menopauza. Cu toate acestea, testele FSH pot induce în eroare, deoarece în timpul perimenopauzei hormonii cresc și scad neregulat. Anumite medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive sau terapia hormonală, interferează cu nivelurile hormonale și vor afecta rezultatele oricăror teste hormonale. Tiroida hiperactivă și prolactina ridicată pot modifica, de asemenea, aceste rezultate.

Ce este terapia hormonală?

Terapia hormonală poate ajuta la ameliorarea unor simptome ale perimenopauzei. În general, medicii recomandă persoanelor care optează pentru utilizarea terapiei hormonale să o înceapă în la debutul simptomelor de menopauză și să o utilizeze mai puțin de cinci ani. Estrogenul și hormonii au fost asociați cu un risc crescut de probleme cardiace și unele tipuri de cancer de sân.

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că înțelegeți riscurile și beneficiile terapiei hormonale ca tratament pentru perimenopauză.

Care sunt riscurile terapiei hormonale?

Tratarea perimenopauzei prin terapie hormonală poate crește riscul pentru următoarele afecțiuni:

  • Cancer uterin;
  • Accident vascular cerebral;
  • Atac de cord;
  • Cheaguri de sânge;
  • Boala vezicii biliare.

Ce pot face pentru a-mi gestiona simptomele de perimenopauză acasă?

Puteți alege să gestionați simptomele perimenopauzei acasă. Pentru a ameliora simptomele, poți aborda o serie de obiceiuri în stilul zilnic de viață precum:

  • O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase;
  • Efectuează exerciții fizice precum mers pe jos, drumeții sau antrenament de forță;
  • Îmbunătățește-ți igiena somnului evitând ecranele și făcând activități relaxante înainte de culcare;
  • Limitează consumul de alcool și cofeină;
  • Practică meditația sau alte tehnici de gestionare a stresului;
  • Renunță la fumat;
  • Slăbește, dacă este indicat. Pierderea in greutate reduce bufeurile și transpirațiile nocturne și îți îmbunătăteste nivelul de energie.

Ce poate contribui pentru o perimenopauză precoce?

Anumiți factori sunt legați de perimenopauza precoce precum:

  • Fumatul sau folosirea produselor din tutun;
  • Un istoric familial de menopauză precoce;
  • Istoric de tratament pentru cancer;
  • Îndepărtarea chirurgicală a uterului sau ovarelor.

Există riscuri pentru sănătate asociate cu perimenopauză?

Există riscuri pentru sănătate asociate menopauzei, care se întâmplă imediat după perimenopauză.

Estrogenul joacă un rol important în păstrarea oaselor. Osteoporoza este o afecțiune în care interiorul oaselor devine mai puțin densă și mai fragilă. Acest lucru crește riscul de fracturi osoase. Medicul îți poate recomanda cure cu multivitamine, supliment de calciu, un plus de vitamina D și/sau exerciții fizice cu greutăți.

Persoanele aflate la menopauză prezintă, de asemenea, un risc crescut de boli de inimă și alte afecțiuni cardiovasculare.

Pot rămâne însărcinată dacă sunt în perimenopauză?

Da, poți rămâne însărcinată. Ai mai puține șanse să rămâi gravidă în perioada perimenopauzei, dar este totuși posibil. Atâta timp cât ai menstruație, poți rămâne însărcinată. Dacă dorești să îți mărești familia în această perioadă, discuta cu medicul tău despre sănătatea ta, fertilitate și posibilele opțiuni de tratament pentru fertilitate.

Când menstruația este neregulată, este mai probabil să rămâi însărcinată pe neașteptate. Dacă nu dorești să îți mărești familia la această vârstă, continuă să utilizezi contraceptive până când medicul îți va spune că este sigur să oprești. Continuă să faci sex în condiții de siguranță pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) de-a lungul vieții.

Când ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă simptomele de perimenopauză sunt insuportabile sau interferează cu calitatea vieții, probabil că este timpul să îți contactezi medicul. El îți poate oferi sprijin sau recomanda un tratament pentru a reduce intensitatea simptomelor.

Poate perimenopauza să îmi afecteze viața sexuală?

Este o posibilitate. Anumite simptome ale perimenopauzei, cum ar fi uscăciunea vaginală și disconfortul în timpul sexului, pot face sexul mai puțin dezirabil. Lubrifianții vaginali pot fi folosiți pentru a ajuta la uscăciune. Discută cu medicul dacă ai probleme cu apetitul sexual scăzut, astfel încât acesta să îți poată face recomandările potrivite.

Îmi afectează perimenopauza somnul?

Da, perimenopauza îți poate afecta somnul. Unele femei aflate în perimenopauză experimentează insomnie și somn întrerupt din cauza transpirațiilor nocturne sau a altor simptome de menopauză.

Cum se simt bufeurile în timpul perimenopauzei?

Un bufeu se simte ca o căldură bruscă pe tot corpul tău. Este adesea însoțită de transpirație și de o față roșie, înroșită. Bufeurile sunt cauzate de un nivel scăzut de estrogen și pot dura luni sau ani.

De ce mă îngraș în timpul perimenopauzei?

Schimbarea hormonilor îți încetinește metabolismul. Este foarte frecvent ca femeile aflate în perimenopauză să ia în greutate odată ce nivelul lor de estrogen începe să scadă. Menținerea unei diete sănătoase și practicarea de exerciții fizice regulate pot ajuta la prevenirea creșterii în greutate în timpul tranziției la menopauză.

Echipa Nord de specialiști în sănătatea femeii

Contact Clinica Nord Alexandrina

TELEFON:
021.9432
E-MAIL:
office@nord.ro
PROGRAM:
Luni – Vineri: 07:30-21:00
Sâmbătă: 08:00-14:00

Vrei să afli mai multe detalii despre centrul pentru sănătatea femeii mature?