Specialitatea psihologie in Centru de Diagnostic si Tratament Provita
Psihologia este stiinta analizei legilor si faptelor psihice care se exprima prin procese, trasaturi, stari, caracteristici si structuri psihice, cu dezvoltarea acestora, in vederea intelegerii si folosirii lor in practica formativa si de ameliorare a naturii umane. Psihologia are in atentie comportamentele umane ca si structura motivatiilor care le anima.
In general, se considera ca domeniile psihologiei sunt: procesele psihice cognitive (perceptie, gandire, memorie etc.), afective (emotii, sentimente etc.), si conative (vointa); insusirile psihice temperamentale (forta, echilibru, mobilitate); insusirile psihice caracteriale (modestie, sinceritate etc.); aptitudinile si atitudinile, personalitatea, motivatia etc.
Acestea sunt definitii stiintifice ale psihologiei dar daca plecam de la etimologia cuvantului psihologie – din termenii grecesti „psyche ” si „logos” – putem rezuma ca psihologia este o stiinta a sufletului iar primul care a facut referiri consistente asupra psihicului uman este Aristotel in lucrarea sa „De anima” (Despre suflet), referiri la care s-au raportat majoritatea celor care au dezvoltat acest domeniu mai tarziu.
In Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Provita specialitatea Psihologie are urmatoarele aplicatii :
Psihologia muncii este un domeniu al stiintelor psihologice care are ca principal obiectiv „compatibilizarea sau adaptarea reciproca om-masina-mediu” (P.Pufan).
In linii generale, se poate spune ca obiectul psihologiei muncii il constituie componentele psihologice ale diferitelor activitati (bagajul de cunostinte si deprinderi, inclinatiile si interesele, aptitudinile si starile psihice ale omului care desfasoara o activitate sau alta) precum si factorii psihologici (spiritul de observatie, gandirea, memoria etc) care contribuie la sporirea productivitatii muncii.
Pe scurt Psihologia muncii se ocupa cu evaluarea modului in care o persoana se adapteaza mediului si sarcinii de lucru si gradul sau de eficienta in postul respectiv. Psihologia muncii completeaza, astfel, investigatiile medicale solicitate de medicul de medicina muncii pentru intocmirea fisei de aptitudine necesara la angajarea intr-un post de munca, la examenul periodic sau la reluarea activitatii.
Psihologia clinica se refera la o evaluare psihologica de personalitate, cognitiva sau aptitudinala in scopul nuantarii si integrarii diagnosticului psihiatric si/sau neurologic. Deseori aceasta evaluare psihologica este foarte utila si in cadrul psihoterapiei deoarece, evaluarea personalitatii faciliteaza intelegerea substratului dificultatilor clientului.
Psihoterapia este o denumire generica data unui ansamblu de metode si tehnici de interventie asupra psihicului uman.
Psihoterapia este un proces interactiv intre o persoana si un psihoterapeut calificat. In acest proces sunt explorate gandurile, sentimentele si comportamentul pentru rezolvarea dificultatilor, diminuarea sentimentelor neplacute si atingerea unui nivel ridicat de bine. Astfel, psihoterapia este utila pt imbunatatirea relatiilor, cresterea perfomantei individuale, etc.
Psihoterapia este, deci, o relatie interpersonala intentionata, utilizata de un psihoterapeut cu formare de specialitate, cu scopul de a indruma o persoana catre gasirea solutiilor la dificultatile cu care se confrunta la un moment dat. Aceasta nu inseamna ca persoana nu are solutii, dimpotriva, solutiile sunt intotdeauna la cei care au si dificultatea, insa prin psihoterapie se aduce o privire obiectiva asupra acestora, facandu-le mai clare; in plus, psihoterapia se axeaza si pe evidentierea resurselor de care dispune persoana pentru a pune in aplicare solutiile.
Psiholog