Diabetul zaharat de tip 2 este o problema de sanatate cu care se confrunta din ce in ce mai multi romani, iar incidenta acestei bolii creste in tandem cu cea a obezitatii. Este o situatie care se observa de altfel si in plan mondial. Din anul 1986 pana in 2000, prevalenta indicelui de masa corporala (IMC) peste 30 kg/m2 s-a dublat, in timp ce cea a IMC peste 40 kg/m2 a crescut de patru ori. Obezitatea extrema, cu IMC peste 50 kg/m2, a crescut de cinci ori. O preocupare deosebita o reprezinta cresterea alarmanta a obezitatii la copii, sugerand ca situatia se va agrava si mai tare in viitorul apropiat.
Tratamentul clasic al diabetului zaharat de tip 2 este greu de administrat si de multe ori nu produce o stabilizare eficienta a glicemiei. Complicatiile diabetului sunt redutabile, de la tulburari vasculare minore, retinopatii, nefropatii, neuropatii, necroze si gangrene ale extremitatilor. Iar atunci cand diabetul zaharat este asociat cu un grad de obezitate, speranta de viata a pacientului scade cu cel putin 12 ani.
In ceea ce priveste tratarea obezitatii, au fost utilizate pe scara larga diferite combinatii intre dieta, modificari comportamentale, programe de exercitii si farmacoterapie. Din pacate, cu foarte rare exceptii, scaderea semnificativa din punct de vedere clinic a greutatii este, in general, foarte modesta si tranzitorie, in special la pacientii cu obezitate severa. Rata de esec pentru aceste programe s-a dovedit a fi aproximativ 95% in primul an.
Vestea buna este ca au trecut deja 10 ani de cand s-a observat ca vindecarea diabetului zaharat de tip 2 este un rezultat suplimentar al tratamentului chirurgical al obezitatii morbide. Mai mult decat atat, s-a demonstrat fara echivoc ca morbiditatea si mortalitatea asociate diabetului au scazut semnificativ postoperator, iar aceasta imbunatatire a controlului bolii este de lunga durata.
Desi in mod traditional diabetul este privit ca o boala cronica, ireversibila, pentru care obiectivul principal al tratamentului consta in intarzierea complicatiilor la nivelul organelor finale, totusi, prin chirurgia metabolica, efectele diabetului pot fi stopate, iar diabetul zaharat de tip 2 poate fi vindecat (intrare in remisie).
Beneficiile operatiilor bariatrice efectuate asupra pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 asociat cu obezitate morbida sunt uimitoare. Mai mult, procedurile sunt utilizate in intreaga lume pentru a trata aceasta afectiune chiar si in cazul pacientilor mai putin obezi, sau doar supraponderali.
Atat operatiile de gastric sleeve cat mai ales operatiile de gastric bypass (operatii cu tenta metabolica mult mai pronuntata) produc intr-un timp scurt, chiar din prima luna postoperator, intrarea in remisie a diabetului zaharat, cu renuntarea la insulina sau la tratamentul cu antidiabetice orale. Efectul poate duce pana la vindecarea completa la o distanta variabila, 3-6 luni, in functie de complexitatea diabetului zaharat. Indicele de masa corporala nu este o contraindicatie pentru aceste cazuri.
Operatiile metabolice, in principiu bypass-ul gastric, sunt indicate pentru tratamentul chirurgical al diabetului zaharat la orice IMC peste 25 kg/m2. Operatia de gastric bypass produce o remisie eficienta si rapida a diabetului zaharat de tip 2 scotand pacientul din perimetrul complicatiilor inerente si grave ale acestei boli.
In Centrul de Chirurgia Obezitatii Provita din Bucuresti, echipa de chirurgie bariatrica avand o experienta de peste 3,000 de interventii reusite de chirurgie metabolica efectueaza toate procedurile bariatrice, interventii de micsorare stomac (gastric sleeve), bypass gastric, balon gastric, in functie de specificul cazului si indicatia medicului specialist.
Schimbarea incepe cu tine! Accepta provocarea. Solicita o programare