Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Alexandra Siru – Despre astenia de toamna

By 8 octombrie 2014septembrie 14th, 2023No Comments

Alexandra Siru, psiholog in cadrul clinicii noastre, ne explica ce inseamna astenie de toamna si, daca o putem considera o afectiune reala, sau doar ‘lene de sezon’.

Reducerea intensitatii luminii provoaca diferite schimbari în organism: productia de serotonina (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixeaza mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slabiciunii musculare sau anxietatii) si este stimulata, conform unor studii, productia de melatonina (hormonul somnului).

Astfel, tonusul general al organismului scade, putând aparea modificari si la nivelul dispozitiei, deoarece organismul se pregateste de „hibernare“.

„Înca de pe vremea lui Hipocrate s-a afirmat ca vremea este doar un factor declansator al unui proces patologic si nicidecum un factor cauzator! Este firesc sa devenim începând din toamna si pâna în iarna, deoarece functiile organismului se adapteaza conditiilor climaterice, fiziologia organismului se schimba, respectiv încetineste, pentru a-si pastra caldura si energia de care are mai multa nevoie decât în celelalte anotimpuri. Persoanele sanatoase manifesta doar o lene de sezon care trebuie tratata cu întelegere si detasare, nu cu îngrijorare sau autoblamare, pentru ca aceste atitudini pot escalada în stress, anxietate sau chiar depresie. Dar de la pregatirea fireasca a organismului pentru perioada de iarna si pâna la patologia astenia de toamna si, eventual, depresia de iarna, mai e mult. Astfel, putem vorbi despre astenie de toamna doar în cazul persoanelor cu un echilibru functional mai slab, cu o rezistenta generala diminuata si cu o redusa capacitate de adaptare la factorii de mediu. iar în acest caz astenia de toamna nu este o tulburare în sine, ci un semn important al altor tulburari“, explica Alexandra Siru, psiholog în cadrul clinicii Provita – Diagnostic si Tratament din Bucuresti. 

Cum putem face fata mai usor asteniei de toamna?

– culcati-va mai devreme, astfel încât sa prindeti somnul odihnitor începând cu orele 22.00 – 22.30;

– iesiti în pauza de prânz afara, la aer si lumina;

– mentineti câteva activitati placute în aer liber, împreuna cu persoane dragi;

 – reduceti mâncarea de tip fast-food (din cauza încetinirii metabolismului poate aparea cresterea în greutate care poate accentua „încetineala“ si poate afecta stima de sine);

– consumati banane si ciocolata neagra (conform unor studii stimuleaza secretia de serotonina);

– consultati un nutritionist care va poate sfatui ce alimente va ajuta organismul în aceasta perioada. 

Close Menu