Skip to main content

Colecistita – ce este și când apare 

Colecistita este inflamația vezicii biliare. Vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, situată pe partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară deține un lichid digestiv (bilă) care este eliberat în intestinul subțire. Dacă bila este blocată, se acumulează în vezica biliară. Acest lucru provoacă inflamație și poate duce la infecții. Colecistita poate fi bruscă (acută) sau pe termen lung (cronică).  

Colecistita poate fi bruscă (acută) sau pe termen lung (cronică). Dacă este lăsată netratată, colecistita poate duce la complicații severe, care pun viața în pericol, cum ar fi o ruptură a vezicii biliare. Tratamentul colecistitei implică adesea o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. 

Cauzele care duc la apariția de colecistită includ: 

  • Infecție bacteriană în sistemul căilor biliare: Sistemul de canale biliare este sistemul de drenaj care transportă bila din ficat și vezica biliară în prima parte a intestinului subțire (duoden). 
  • Tumori ale pancreasului sau ficatului: O tumoare poate împiedica scurgerea bilei din vezica biliară. 
  • Aport redus de sânge a vezicii biliare: Acest lucru se poate întâmpla dacă ai diabet. 
  • Nămolul vezicii biliare: Acesta este un material gros care nu poate fi absorbit de bilă în vezica biliară. Se întâmplă în principal femeilor însărcinate sau persoanelor care au avut o slăbire foarte rapidă. 

Simptome frecvente în inflamația vezicii biliare (fierii) 

Simptomele comune pe care colecistita acută le are includ: 

  • Dureri abdominale superioare, în special în partea dreaptă sus: Acestea se pot răspândi și la omoplatul drept sau la spate. Durerea vezicii biliare crește rapid până într-un anumit punct, fapt care poate fi sever. Se poate simți ca o durere ascuțită, plictisitoare sau crampe și se poate agrava atunci când respiri profund. Unii oameni o confundă cu durere în piept sau chiar cu un atac de cord. Durerea acută a vezicii biliare se mai numește și atac de vezică biliară. 
  • Greață și vărsături: Acestea sunt frecvente în cazul unui atac de vezică biliară, dar persoanele în vârstă pot avea simptome mai ușoare. Ei pot experimenta doar o vagă pierdere a poftei de mâncare sau un sentiment de rău. 
  • Febră de peste 37.7 grade Celsius: Poate apărea la până la o treime dintre persoanele care au colecistită acută. Febra poate indica o infecție sau o inflamație mai severă. Este mai puțin frecventă la persoanele în vârstă. 

Alte simptome pot include: 

  • Distensie abdominală (balonare) și sensibilitate. 
  • Rigiditate a mușchilor abdominali pe partea dreaptă. 
  • Slăbiciune și oboseală, în special la persoanele în vârstă. 

Simptomele colecistitei cronice tind să fie mai puțin severe și sunt temporare sau „vin și pleacă”. Este posibil să ai un episod de colică biliară – durere abdominală cu greață – după o masă bogată sau grea. Alimentele grase necesită mai multă bilă pentru a fi digerate. Când sistemul tău digestiv semnalează vezicii biliare să trimită mai multă bilă, o face să se stoarcă mai tare, crescând presiunea din interiorul acesteia.  

La ce doctor să mergi dacă ai probleme cu fierea 

Dacă ai probleme cu fierea, primul pas este să consulți medicul de familie. Acesta îți va evalua simptomele și istoricul medical și te va trimite la un specialist atunci dacă este de părere că e necesar. Specialistul potrivit pentru problemele cu fierea (vezica biliară) este de obicei un gastroenterolog sau un chirurg generalist. 

  • Gastroenterologul este specialistul care se ocupă cu afecțiunile sistemului digestiv, inclusiv problemele vezicii biliare. Acesta poate efectua teste și analize pentru a diagnostica afecțiuni precum colecistita, pietrele la fiere (litiaza biliară) sau alte disfuncții biliare. 
  • Chirurgul generalist este specialistul care efectuează intervenții chirurgicale, inclusiv colecistectomii (îndepărtarea vezicii biliare). Dacă este necesară o operație, gastroenterologul te poate trimite la un chirurg pentru evaluare și tratament. 

Analize și investigații medicale – cum se pune diagnosticul corect 

Pentru a diagnostica colecistita, medicul îți va analiza istoricul medical și va efectua un examen fizic. Este posibil să ai nevoie și de câteva analize de sânge, urmate de teste imagistice, cum ar fi: 

  • Hemoleucogramă completă (CBC): Acest test măsoară numărul de celule albe din sânge. Este posibil să ai un număr mare de celule albe din sânge dacă ai dezvoltat o infecție. 
  • Teste ale funcției hepatice: Un grup de teste speciale de sânge pot spune dacă ficatul funcționează corect. 
  • Ecografie (numită și sonografie): Acest test creează imagini ale organelor tale interne pe ecranul unui computer folosind unde sonore de înaltă frecvență. Este folosit pentru a vedea ficatul și vezica biliară și pentru a verifica fluxul de sânge prin diferite vase. 
  • Radiografie la burtă: Acest test realizează imagini ale țesuturilor interne, oaselor și organelor folosind fascicule de energie electromagnetică invizibile. 
  • Scanare CT: Acesta este un test imagistic care utilizează raze X și un computer pentru a realiza imagini detaliate ale corpului. O scanare CT arată detalii ale oaselor, mușchilor, grăsimilor și organelor. Este mai detaliat decât o radiografie obișnuită.
  • Scanare HIDA (colescintigrafie sau scintigrafie hepatobiliară): Această scanare verifică orice mișcări anormale (contracții) ale vezicii biliare. De asemenea, verifică dacă există canale biliare blocate. Un produs chimic radioactiv sau un trasor este injectat (injectat) în venă. Cantitatea de radiații este foarte mică. Nu este dăunător. Se adună în ficat și curge în vezica biliară. Un scaner special urmărește trasorul mișcându-se prin organele tale. Vei lua medicamente pentru a contracta vezica biliară. 
  • PTC (colangiografie transhepatică percutanată): Un ac subțire este introdus prin piele și în canalul biliar din ficat. Un colorant este apoi injectat (injectat) prin ac. Vopseaua permite ca ductele biliare să fie văzute clar pe raze X. Un canal blocat va apărea pe raze X. 
  • ERCP (colangiopancreatografia retrogradă endoscopică): Aceasta este utilizată pentru a găsi și trata problemele ficatului, vezicii biliare, căilor biliare și pancreasului. Utilizează raze X și un tub lung și flexibil (endoscop) cu o lumină și o cameră la un capăt. Tubul este introdus în gură și în gât. Acesta merge în conducta alimentară (esofag), prin stomac și în prima parte a intestinului subțire (duodenul).  

Colecistita și variantele de tratament recomandate 

Tratamentul pentru colecistită implică de obicei o spitalizare pentru a controla inflamația vezicii biliare. Uneori, este necesară o intervenție chirurgicală. La spital, medicul va încerca să controleze simptomele. Tratamentele pot include: 

  • Postul: Este posibil să nu ai voie să mănânci sau să bei la început pentru a elimina stresul de pe vezica biliară inflamată. 
  • Fluide printr-o venă a brațului: Acest tratament ajută la prevenirea deshidratării. 
  • Antibiotice pentru combaterea infecțiilor: Dacă vezica biliară este infectată, medicul va recomanda antibiotice. 
  • Medicamente pentru durere: Acestea pot ajuta la controlul durerii până când inflamația din vezica biliară este ameliorată. 
  • Procedura de îndepărtare a pietrelor: Este posibil să fie nevoie de o procedură numită colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP). În timpul acestei proceduri care folosește colorant pentru a evidenția căile biliare, instrumente specifice pot fi folosite pentru a îndepărta pietrele care blochează căile biliare sau canalul cistic. 
  • Drenajul vezicii biliare: În unele cazuri, cum ar fi atunci când intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare nu este o opțiune, se poate face drenajul vezicii biliare (colecistostomie) pentru a elimina infecția. Drenajul se face prin pielea de pe abdomen (percutanat) sau prin trecerea unei lunete prin gură (endoscopic). 

Când este recomandată îndepărtarea prin operație a fierii 

Momentul intervenției chirurgicale depinde de severitatea simptomelor și de riscul general de probleme în timpul și după intervenția chirurgicală. Procedura de îndepărtare a vezicii biliare se numește colecistectomie. De obicei, aceasta este o procedură minim invazivă, care implică câteva tăieturi mici (incizii) în abdomen (colecistectomie laparoscopică).  

O procedură deschisă, în care se face o incizie lungă în abdomen, este rareori necesară. Odată ce vezica biliară este îndepărtată, bila curge direct din ficat în intestinul subțire, în loc să fie stocată în vezica biliară. Poți digera alimente chiar și fără vezica biliară. 

Este important să înțelegem ce este colecistita și cum să recunoaștem simptomele sale timpurii pentru a putea preveni complicații grave. Inflamația vezicii biliare poate varia de la forme acute la cronice și necesită adesea intervenție medicală promptă. Un diagnostic precoce și un tratament adecvat poate include medicamente, modificări ale stilului de viață sau intervenții chirurgicale. În caz de simptome sugestive de colecistită, consultă imediat un medic pentru evaluare. 

Programează un consult la unul dintre medicii noștri!

 

Referințe: 

Acute cholecystitis – NHS 

Cholecystitis – John Hopkins Medicine 

Cholecystitis – Mayo Clinic 

Cholecystitis (Gallbladder Inflammation) 

Leave a Reply

Close Menu