Skip to main content

Ce este litiaza renală 

Litiaza renală, găsită și sub denumirea de pietre la rinichi sau calculi renali este o afecțiune în care depozite dure formate din minerale și săruri, se formează în interiorul rinichilor. Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar – de la rinichi la vezica urinară. Adesea, litiaza renală se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să se cristalizeze și să se lipească.  

Trecerea pietrelor la rinichi poate fi destul de dureroasă, dar, de obicei, nu provoacă daune permanente dacă sunt recunoscute din timp. Dieta, excesul de greutate corporală, unele afecțiuni medicale și anumite suplimente sau medicamente sunt printre numeroasele cauze care duc la formarea de pietre la rinichi. 

Cauze frecvente în apariția de pietre la rinichi. Factori de risc 

Litiaza renală apare de obicei în urma acumulării anumitor substanțe chimice în organism. Alte cauze includ: 

  • Volum redus de urină: Un factor major de risc pentru pietre la rinichi este volumul constant redus de urină. Acest lucru poate apărea din cauza deshidratării (pierderea lichidelor corporale) din exerciții fizice intense sau consumul insuficient de lichide. Urina concentrată și închisă la culoare indică un volum redus de urină. Acest lucru înseamnă că există mai puține lichide pentru a dizolva sărurile. Creșterea aportului de lichide va dilua sărurile din urină, reducând riscul de formare a pietrelor la rinichi. 
  • Dietă: Dieta poate influența șansa de formare a pietrelor la rinichi. Una dintre cauzele comune ale pietrelor de calciu este nivelul ridicat de calciu în urină, care poate fi determinat de modul în care corpul gestionează calciul, nu neapărat de cantitatea de calciu consumată. Limitarea aportului de calciu din dietă rareori oprește formarea pietrelor și poate fi dăunătoare pentru sănătatea oaselor. În schimb, medicii pot recomanda reducerea aportului de sodiu pentru a scădea nivelul de calciu în urină și a reduce riscul de litiază renală. 
  • Condiții intestinale: Anumite condiții intestinale care provoacă diaree (cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă) sau intervenții chirurgicale (cum ar fi bypassul gastric) pot crește riscul de formare de pietre la rinichi. Diareea poate duce la pierderea unor cantități mari de lichid, scăzând volumul de urină.  
  • Obezitate: Obezitatea este un factor de risc pentru litiază renală deoarece poate modifica nivelurile de acid din urină, favorizând formarea pietrelor. 
  • Condiții medicale: Anumite afecțiuni medicale cresc riscul de pietre la rinichi. Creșterea anormală a uneia sau mai multor glande paratiroide, care controlează metabolismul calciului, poate duce la niveluri ridicate de calciu în sânge și urină. O altă afecțiune, acidoza tubulară renală distală, caracterizată prin acumularea de acid în organism, poate crește riscul de pietre de fosfat de calciu. 
  • Medicamente: Unele medicamente și suplimente de calciu și vitamina C pot crește riscul de formare a pietrelor. Este important să informezi medicul despre toate medicamentele și suplimentele pe care le iei. 
  • Istoric familial: Riscul de a dezvolta pietre la rinichi este mult mai mare dacă ai un istoric familial de litiază renală, cum ar fi un părinte sau un frate care a avut pietre la rinichi. 

Nu toate pietrele la rinichi sunt la fel. Tipurile de pietre la rinichi includ: 

  • Pietre de calciu: Sunt cel mai frecvent tip de pietre la rinichi și sunt de obicei cauzate de un exces de oxalat sau fosfat de calciu. 
  • Pietre de struvită: Se formează ca răspuns la o infecție a tractului urinar. Pot crește rapid și pot deveni destul de mari, adesea cu puține simptome. 
  • Pietre de acid uric: Apar la persoanele care pierd prea multe lichide din cauza diareei cronice, malabsorbției, a unei diete bogate în proteine, a diabetului sau a altor factori genetici. 
  • Pietre de cistină: Se formează la persoanele cu cistinurie, o afecțiune ereditară care face ca rinichii să excrete prea mult dintr-un anumit aminoacid. 

Simptome frecvente când ai calculi renali 

O piatră la rinichi, de obicei, nu provoacă simptome până când nu se mișcă în interiorul rinichilor sau trece într-unul dintre uretere (ureterele sunt tuburile care leagă rinichii și vezica urinară). Dacă o piatră la rinichi se blochează în uretere, aceasta poate afecta fluxul de urină și poate cauza umflarea rinichilor și spasm, ceea ce poate fi foarte dureros. În acel moment, este posibil să ai următoarele simptome: 

  • Durere severă, ascuțită în lateral și spate, sub coaste; 
  • Durere care iradiază în abdomenul inferior și în zona inghinală; 
  • Durere care vine în valuri și fluctuează în intensitate; 
  • Durere sau senzație de arsură în timpul urinării; 
  • Urină roz, roșie sau maro; 
  • Urină tulbure sau urât mirositoare; 
  • O nevoie persistentă de a urina, urinând mai des decât de obicei sau urinând în cantități mici; 
  • Greață și vărsături; 
  • Febră și frisoane dacă există o infecție. 

Cum distingi durerea cauzată de pietrele la rinichi 

Durerea de pietre la rinichi se simte adesea ca o durere ascuțită, crampe în spate sau în lateral. Această senzație se poate muta în abdomenul inferior sau în zona inghinală. Durerea începe adesea brusc și vine în valuri – deși se poate schimba pe măsură ce piatra la rinichi trece prin corp. 

Când să te duci la doctor. Cum se pune diagnosticul corect 

Pietrele la rinichi, de obicei, nu dăunează sănătății generale, dar unele simptome pot duce la necesitatea de a te prezenta la doctor. Ar trebui să consulți un doctor dacă ai: 

  • Durere severă care te face inconfortabil; 
  • Greață și vărsături combinate cu durere; 
  • Febră și frisoane combinate cu durere; 
  • Sânge în urină; 
  • Dificultate la urinare. 

Diagnosticul de litiază renală începe cu un istoric medical, un examen fizic și teste imagistice. Medicul va dori să știe exact dimensiunea și forma pietrelor la rinichi. Acest lucru se poate face cu o scanare CT de înaltă rezoluție de la rinichi până la vezică sau cu o radiografie numită „radiografie KUB” (radiografie rinichi-ureter-vezică urinară), care va arăta dimensiunea pietrei și poziția sa.  

Radiografia KUB este adesea obținută de chirurgi pentru a determina dacă piatra la rinichi este potrivită pentru tratamentul cu unde de șoc. Testul KUB poate fi utilizat pentru a monitoriza calculul înainte și după tratament, dar scanarea CT este de obicei preferată. În cazul unor persoane, medicii vor comanda, de asemenea, o pielogramă intravenoasă sau LVP. 

Când și din ce motive se pot bloca pietrele la rinichi 

Este posibil ca pietrele sa rămână în rinichi și să nu provoace probleme. Chiar și așa, atunci când pietrele părăsesc rinichii, ajung în tractul urinar. Dacă o piatră părăsește rinichiul, fie se va bloca undeva în tractul urinar, fie o vei elimina prin urină. 

Când pietrele ajung în tractul urinar, pot provoca durere și sângerare. Dacă se blochează, pot provoca, de asemenea, o infecție sau pot bloca fluxul de urină. Dacă fluxul de urină este blocat pentru o lungă perioadă de timp, rinichiul se poate umfla suficient pentru a fi deteriorat. 

Tratamente recomandate în pietre la rinichi 

Calculii renali se pot trata naturist? 

Tratamentul pentru pietrele la rinichi este similar la copii și adulți. Medicii încearcă să nu recurgă la operație, de aceea, ți se poate cere să bei multă apă. De asemenea, poți primi medicamente care ajută urina să fie mai puțin acidă. Dar dacă este prea mare, dacă blochează fluxul de urină sau dacă există un semn de infecție, se îndepărtează prin intervenție chirurgicală. 

Când pietrele la rinichi necesită intervenție chirurgicală? 

Atunci când ai pietre la rinichi care sunt prea mari pentru a trece de la sine, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. În funcție de tipul, dimensiunea și localizarea pietrei, medicul poate recomanda o procedură numită litotripsie cu unde de șoc extracorporală (ESWL). Aceasta utilizează undele sonore pentru a sparge pietrele la rinichi.  

Pe lângă aceasta, se mai poate recurge la o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea pietrei prin uretră. Pietrele foarte mari ar putea necesita o intervenție chirurgicală care trece prin spate pentru a fi eliminate într-un mod mai confortabil. 

Cum previi apariția de pietre la rinichi 

Deși nu există o modalitate garantată de a preveni formarea pietrelor, poți reduce riscul modificându-ți dieta. Iată câțiva pași: 

  • Crește aportul de lichide la aproximativ doi până la trei litri pe zi, în funcție de nivelul de activitate și rata de transpirație: Apa este cea mai bună, deși s-a demonstrat că băuturile cu citrice, cum ar fi limonada și sucul de portocale, ajută la prevenirea pietrelor la rinichi. 
  • Limitează aportul de sare/sodiu la cel mult 2.300 de miligrame pe zi: Sodiul face ca rinichii să excrete mai mult calciu, ceea ce crește șansa de a dezvolta pietre la rinichi. Poți monitoriza aportul de sodiu citind etichetele alimentelor. 
  • Atenție la suplimentarea cu calciu, întrucât poate afecta formarea pietrelor de oxalat de calciu: Calciul din alimente nu crește calculii, dar unele studii au arătat că suplimentele pot afecta formarea anumitor calculi, dacă nu sunt luate în timpul meselor. Medicul de familie te poate sfătui cu privire la cele mai potrivite niveluri de calciu, dacă ai antecedente în a dezvolta litiază renală. 
  • Redu proteinele animale: Carnea și alte proteine ​​animale, cum ar fi ouăle și peștele, pot încuraja formarea calculilor de acid uric deoarece conțin purine. Reducerea consumului de carne poate scădea riscul de calculi de acid uric, mai ales dacă le-ai avut deja. 
  • Evită alimentele bogate în oxalat: Persoanele care sunt mai predispuse să formeze pietre de oxalat de calciu ar trebui să evite alimentele bogate în oxalat, cum ar fi sfecla, spanacul, multe tipuri de fructe de pădure, cartofii dulci, soia, nucile, ciocolata ori ceaiul preparat. 
  • Consultă un dietetician pentru sfaturi mai personalizate: Dacă ești predispus să dezvolți pietre la rinichi, un dietetician te poate ajuta să identifici alimentele de limitat sau de evitat. Poți dezvolta un plan de tratament mai specific, în funcție de tipul de pietre pe care le-ai avut. 

Aproximativ 90% din pietrele la rinichi mici de 6 mm și 60% dintre pietrele mari de 6 mm trec de la sine. Dacă ai avut pietre la rinichi, este posibil să ai mai multe în viitor. Factori precum deshidratarea, dieta, anumite afecțiuni medicale și istoricul familial joacă un rol semnificativ în apariția de pietre la rinichi. Deși majoritatea acestora pot fi eliminate natural, cazurile mai severe pot necesita intervenție chirurgicală.  

Prevenirea de litiază renală poate fi realizată prin modificări ale stilului de viață și dietei, inclusiv creșterea consumului de lichide și limitarea aportului de sodiu și proteine animale. Consultarea cu un medic sau dietetician este esențială pentru a dezvolta un plan personalizat. 

Programează un consult la unul dintre medicii noștri!

 

Referințe: 

Kidney Stones – Mayo Clinic 

Kidney Stones – National Kidney Foundation 

Kidney Stones – Urology Care Foundation 

Kidney Stone Center – Mount Sinai Foundation 

Stones in the Urinary Tract (Kidney Stones) – MSD Manual 

What are kidney stones and how do you know if you have one? Learn the signs, causes and more – Health Partners 

 

Leave a Reply

Close Menu