Skip to main content
Comunicate de presă

UNIC IN EUROPA CENTRALA SI DE EST: Tratamentul MINIM INVAZIV al tumorilor si metastazelor coloanei vertebrale in Centrul Medical Provita din Bucuresti

Boala osoasa metastatica apare la 60% pana la 80% dintre pacientii cu cancer, cel mai frecvent in randul pacientilor cu malignitati primare ale sanului, prostatei, ficatului si plamanilor. Oasele sunt a treia locatie ca frecventa in care celulele canceroase metastazeaza, cu precadere in zona coloanei vertebrale, a pelvisului si a soldului. Metastazele osoase pot afecta calitatea vietii, producand complicatii cum ar fi durerea, fracturile si mobilitatea scazuta. In plus fata de aceste simptome, metastazele mai pot provoca si tulburari de comportament, cum ar fi depresia si anxietatea.

Pacientii cu cancer osos metastazat pot fi tratati fie prin terapii conventionale, cum ar fi opioide, chimioterapie sau radioterapie, fie minim-invaziv, cu ajutorul sistemului de ablatie OsteoCool RF, ce foloseste tehnologia prin radiofrecventa (RF). Cu ablatia OsteoCool RF, se pot trata minim invaziv tumorile osoase ale pacientilor atunci cand terapiile conventionale nu sunt eficiente, sunt prea letale sau produc efecte secundare inacceptabile.

La doar 1 an de la inceputul aplicarii lui in Statele Unite, Centrul Medical Provita a adus si in Romania OSTEOCOOL – o interventie minim invaziva inovatoare care scapa pacientul de dureri si stabilizeaza vertebra prevenind tasarea ei.

Vorbim despre o interventie prin care tumora, metastaza spinala, este distrusa si astfel riscul reaparitiei bolii sau dezvoltarii altor metastaze care ar pleca din aceasta sursa este radical scazut. Interventia se face la maximum trei vetebre. Prin OsteoCool, pacientul va evita operatia clasica, aceasta fiind mult mai complicata si mai scumpa. Operatia clasica este o interventie majora rezervata doar pentru metastazele care dau deficit motor si se face in majoritatea centrelor medicale europene specializate, inclusiv la noi in Centrul Medical Provita.

Operatia clasica presupune o recuperare foarte dificila, chiar si de cateva luni de zile pentru pacient. Totodata riscurile din timpul operatiei, cele de diseminare dar si cele postoperatorii, sunt mai mari. Rata de succes a tratamentului cu OsteoCool este foarte mare pentru ca tumora este practic distrusa, in timp ce in cazul operatiei clasice exista riscul ca tumoarea sa nu fie eradicata total.Un alt risc al operatiei clasice pe care il evitam este cel de diseminare intraoperatorie, iar postoperator poate fi necesara radioterapia ceea ce pt Osteocool este frecvent evitat.”, a precizat dr. Ovidiu Palea, fondatorul Centrului Medical Provita si singurul specialist roman acreditat in Terapia Durerii de catre World Institute of Pain.

Decizia aplicarii procedurii OsteoCool este luata de o echipa de medici specialisti din care nu lipsesc oncologul, radiologul si specialistul in Terapia Durerii. Investigatiile preoperatorii sunt identice cu cele efectuate inaintea unei operatii clasice: RMN, tomografia computerizata sau alte investigatii ambulatorii. Oncologul este cel care va stabili stadiul bolii locale si raspandirea ei.

Decizia finala o ia intreaga echipa multidisciplinara. Cea mai mare problema pe care o avem insa in momentul de fata este ca medicii inca nu stiu ca aceasta procedura se efectueaza si in Romania, iar pacientii sunt tratati doar prin intermediul operatiei clasice. De aceea este bine ca pacientul sa se informeze si singur si, apoi, sa discute cu medicul aceasta optiune.”, a explicat dr. Ovidiu Palea.

 

Close Menu