Skip to main content
Noutăți Nord

Brahiterapia: Tratarea minim invaziva a cancerului de prostata in Centrul Medical Provita din Bucuresti

By 25 noiembrie 2018decembrie 16th, 2021No Comments

Cancerul de prostata este a doua cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor la nivel mondial si cel mai frecvent tip de cancer manifestat la barbatii cu varsta peste 50 de ani. In Romania are o rata de mortalitate extrem de mare datorita faptului ca este detectat in faze tarzii. Acest tip de cancer se poate vindeca total, cu conditia ca boala sa fie identificata in stadiile incipiente. Atata vreme cat cancerul este limitat la glanda prostatica, exista sanse ridicate de eliminare a acestuia; dar, o data ce depaseste marginea glandei, devine mult mai dificil de tratat. Cu toate acestea, deoarece boala nu provoaca prea mult disconfort, cu exceptia dificultatilor de urinare, numarul pacientilor care se adreseaza unui medic in stadiile incipiente ale cancerului de prostata este destul de scazut.

Detectarea timpurie a cancerului de prostata este factorul esential pentru stabilirea si initierea tratamentului corespunzator care va duce la vindecarea bolii. Prin urmare, in special in cazul barbatilor cu antecedente familiale de cancer de prostata, se recomanda efectuarea procedurilor de screening de rutina incepand cu varsta de 40 de ani. Pentru ceilalti barbati, se recomanda inceperea testelor odata cu implinirea varstei de 50 de ani.

Astfel, testul PSA determina nivelul antigenului specific prostatic (PSA) in sange. PSA este produs in celulele gasite in glanda prostatica si este eliberat in fluxul sanguin. Prezenta cancerului sau a oricarui alt tip de leziuni in structura glandei cresc nivelul PSA din sange, moment in care se impune prelevarea unei biopsii de la pacient pentru diagnosticarea tesutului.

Cum se trateaza cancerul de prostata

Cancerul de prostata se trateaza prin trei metode de baza: interventia chirurgicala prostatica, radioterapia si respectiv brahiterapia. Interventia chirurgicala este metoda clasica de tratament, ce implica rezectia si indepartarea prostatei in intregime, impreuna cu saculetele de material seminal. In cazul radioterapiei, pacientul este supus unor radiatii cu sursa externa, in timp ce, in brahiterapie, radiatiile sunt emise din pastile radioactive plasate in interiorul corpului. Ultimele doua terapii vizeaza reducerea daunelor provocate organelor inconjuratoare, si niciuna din ele nu implica indepartarea prostatei. Uneori, tratamentul cu hormoni este utilizat inaintea radioterapiei sau brahiterapiei, avand ca scop reducerea prostatei pentru prevenirea efectelor secundare, cum ar fi incontinenta, problemele de excretie, diareea, sangerarile in regiunea vezicii urinare si constrictiile.

Ce este brahiterapia prostatei

Brahiterapia se bazeaza pe principiul introducerii unor surse radioactive, de marimea unor boabe de orez, in interiorul tesutului prostatic. Astfel, tesutul canceros este supus unor radiatii lente, dar continue, la doze mici. Radiatia neutronica distruge ADN-ul celulelor canceroase, care astfel isi pierd capacitatea de a se diviza si de a creste. Tesuturile non-maligne inconjuratoare primesc o doza mai mica de radiatii si se refac usor. Radiatia scade la zero la 8-10 luni, iar sursele inactive raman in organism fara a afecta sanatatea pacientului.

Avantajele brahiterapiei in tratarea cancerului de prostata

„In comparatie cu celelalte metode terapeutice, pentru pacientii selectati, brahiterapia prezinta mai putine efecte secundare in conditiile in care se bucura de aceeasi rata de succes. Reusita terapiei se masoara in impactul avut asupra calitatii vietii, deoarece nu poate fi considerat un succes atunci cand pacientul este vindecat, dar sufera de incontinenta excesiva si cu o viata sexuala inexistenta. Cel mai mare avantaj al brahiterapiei este faptul ca accelereaza procesul de vindecare si pacientul se intoarce rapid la viata si activitatile sale cotidiene.” – ne spune renumitul prof. Dr. Mihai Florin Radulescu, Doctor in Stiințe Medicale, atasat în cadrul serviciului de radioterapie CHR – Metz Thionville, specializat in brahiterapia prostatei si atasat al Centrului European de Brahiterapie.

Dupa o procedura de 1-2 ore, pacientul este externat in ziua operatiei, cel mai tarziu a doua zi. Deoarece sursele radioactive sunt plasate direct in tesutul prostatic, efectul acestora este de 2-3 ori mai concentrat in comparatie cu radioterapia externa. Incontinenta se observa la mai putin de 5% din acei pacienti care nu au prezentat anterior o interventie chirurgicala de prostata anterioara. In ceea ce priveste impactul asupra functiilor sexuale, doar 25-30% dintre pacienti prezinta unele disfunctii sexuale in cei cinci ani de la efectuarea tratamentului. Mai mult, cu ajutorul medicamentelor suplimentare, aceasta rata poate scadea pana la 15%.

Cui ii este recomandata brahiterapia

Brahiterapia nu este recomandata oricui. Alegerea tratamentului pentru cancerul de prostata este influentata de o varietate de factori cum ar fi speranta de viata a pacientului, varsta lui, precum si perspectiva medicului asupra bolii. Este adevarat ca brahiterapia este preferata de pacientii mai tineri, sub 60 ani, care inca lucreaza si isi desfasoara un stil de viata activ. Cu toate acestea, cancerul de prostata se manifesta mai agresiv in acest grup de pacienti, fata de cel al pacientilor mai varstnici. Ca atare, medicii sunt foarte atenti in evaluarea cererilor de brahiterapie, putand exista cazuri in care medicul opteaza pentru o alta varianta de tratament.

Brahiterapia prostatei in Centrul Medical Provita din Bucuresti

In Centrul de Urologie Provita, o echipa de reputati medici din Romania si strainatate, alcatuita din Prof. Dr. Mihai Florin Radulescu, Dr. Jozsef Szabo, Dr. Victor Madan si fizician Edina Dordai, realizeaza diagnosticul si terapia minim invaziva a cancerului de prostata prin BRAHITERAPIE temporara sau permanenta.

Detalii si programari la Call Center 021.9432