Terapia Dry Needling (Terapia Acelor Uscate) este o tehnica aplicata in Centrul de Fiziokinetoterapie in scopul ameliorarii rapide a durerilor musculare. Rezultatele sunt foarte rapide, durerea este redusa la 10 minute de la finalizarea procedurii. Durerea poata scadea in intensitate chiar si la jumatate dupa o prima sedinta.
Am aflat mai multe despre cum functioneaza terapia dry needeling si in ce consta tratamentul, de la Alexandru Ilie, Kinetoterapeut licentiat in kinetoterapie si motricitate speciala.
Cu totii avem parte in viata de momente in care anumite dureri musculare nu ne dau pace. In acele clipe incercam sa gasim solutii fie in tratamente medicamentoase fie in procedurile de masaj sau fizioterapie. Un nou instrument din managmentul durerii este tehnica dry needling (tehnica acelor uscate), o tehnica ce foloseste ace foarte subtiri dublate de discipline medicale ca anatomie, fiziologie si biochimie pentru a gestiona diverse faze si cauze ale durerii.
Cum functioneaza terapia dry needeling
Dry needling ul este o tehnica medicala care se ajuta de anatomie, fiziologie si biochimie pentru a avea success. Modul sau de actiune este impartit in doua categorii: mecanic si biochimic.
Atunci cand introducem un ac, de fapt schimbam presiunea celulara a zonei respective, creind un microtraumatism controlat, se accelereaza metabolismul local, acest lucru insemnand, de fapt, o accelarare a vascularizatiei. Acest traumatism genereaza, printre altele, pornirea mecanismului de vindecare.
Din acel moment asistam la un spectacol oferit de corpul uman. Acesta, in functie de afectiunea de care sufera (inflamatie, contractura, etc.), in momentul in care se creaza acest traumatism controlat, activeaza acidul arahidonic mobilizând mediatori inflamatori si compusi chimici ce ajuta la vinderea afectiunii:
-
Mediatori inflamatori din gama COX 2
-
Prostaglandine protectoare – ajuta la o buna gestionare a inflamtiei
-
Peptide opioide – endorfina, encefalina, donorfina, ofanina acestea ajuta la redurea durerii avand impact direct asupra receptorilor durerii
-
Peptine non opioide – serotonina, oxitocina, reduc nivelul cortizonului (stresului)
Cat de tare doare terapia dry needling
Durerea este o senzatie foarte persoanala. Majoritatea pacientilor spun ca simt o mica intepatura la inceput insa, dupa maxim 30 de secunde, acele nu se mai simt. Sunt insa si zone unde contracturile sunt foarte puternice iar in momentul in care acul rupe fibre musculare, procedura este resimtita un pic mai intens.
Care sunt riscurile terapiei dry needling
Tehnica este 100 % sterila, se folosesc manusi, se dezinfecteaza zona unde urmeaza sa fie introduse acele, acestea fiind de unica folosinta. Pe tot parcursul tehnicii pacientul comunica cu terapeutul si orice disconfort mai mare poate conduce la intreruperea procedurii. Tehnica este 100% sigura, deoarece vorbim de o tehnica minim invaziva, necesita acceptul pacientul printr-un formular. Atunci cand tehnica dry needling este realizata corect, de kinetoterapeuti profesionisti, nu exista riscuri pentru pacienti.
Cand se vad rezultatele terapiei dry needling
Aceasta este partea cea mai frumoasa a tehnicii. Rezultatele sunt foarte rapide, durerea este redusa la 10 minute de la finalizarea procedurii. Durerea poata scadea in intensitate chiar si la jumatate dupa o prima sedinta. Frecventa sedintelor este influentata 100% de simptomatologia pacientului. Ce este si mai frumos in aceasta tehnica, este ca acolo unde exista limitari in mobilitate, terapia are o influenta directa, iar dupa prima sedinta se pot observa cresteri in amplitudinea articulara.
Este important ca pacientii sa inteleaga ca aceasta tehnica ajuta la scaderea durerii, insa nu trateaza cauza. Cauza durerii este abordata intotdeauna prin kinetoterapie si necesita exercitii fizice medicale, realizate in Centrul de Fiziokinetoterapie Provita Bucuresti sub supravegherea unui specialist in motricitate.
Vezi si video in Canalul Youtube Provita: Terapia Dry Needling sau Terapia Acelor Uscate pentru reducerea durerii si scaderea inflamatiilor