Skip to main content
Noutăți NORD

Cresterea performantei sportive cu pastrarea unui corp sanatos

By 17 noiembrie 2019septembrie 14th, 2023No Comments

Atunci cand vorbim despre performanta, in mod curent se cunoaste faptul ca sanatatea trece pe plan secundar iar performanta sportiva in prim plan. Dezideratul este insa acela de a practica un sport de performanta, de a realiza performanta si de a pastra un corp sanatos. De aici pleaca povestea noastra, despre cum departamentul de recuperare medicala Provita urmareste acest deziderat pentru sportivii care ii trec pragul.

La Centrul de Diagnostic si Tratament Provita, in cadrul Centrului de Fiziokinetoterapie, cautam sa atingem acest deziderat cu fiecare sportiv de care ne ocupam. Cel mai recent exemplu este Andrei Dudu, cunoscut triatlonist roman care in 2019 a realizat locul 1 la XMan Oradea si campion national pe distanta lunga, campion national la Half Ironman, locul 1 dintre romani, la Ironman Malaysia, calificat la Campionatul Mondial Ironman.

Andrei a inceput programul de optimizare a performanetelor sale in luna August 2019, moment in care a beneficiat de:

 • un consult medical realizat de medicul echipei, Dr. Nadina Liculescu, Medic primar Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie
 • o evaluare somatoscopica realizata de kinetoterapeut principal Florentina Moraru, si
 • un set de teste biomecanice realizat de Alexandru Ilie, kinetoterapeut acreditat international in dinamometria computerizata Biodex

Testele realizate cu ajutorul dinamometrului robotizat Biodex System 4 Pro au relevat un dezechilibru muscular mediu, dar si un patern muscular specific probelor din triatlon, fapt ce a condus la un plan de antrenament si terapie etapizat. Pentru realizarea planului de antrenament s-a fost format o echipa de specialisti in kinetoterapie, biomecanica, dinamometrie computerizata, terapii manuale cat si specialisti in antrenamentul pentru sportul de performanta.

Prima etapa a fost caracterizata de reechilibrare musculara urmand ca in cea dea doua sa optimizam miscarile specifice propulsiei in cadrul inotului, ciclismului si al alergarii.  Tot acest plan a fost realizat exclusiv cu ajutorul dinamometrului robotizat Biodex System 4 Pro, Provita fiind primul centrul de kinetoterapie din Romania dotat cu acest echipament, precum si centrul national de training Biodex.

Avantajele acestui tip de antrenament sunt multiple, principalele fiind:

 • Siguranta totala in cadrul sedintele de antrenament
 • Acuratete extrema asupra sarcinii realizate
 • Motivarea sportivului aproape de potentialul lui pe tot parcursul antrenamentului cu ajutorul feedbackului vizual oferit in timp de real
 • Monitorizarea permanenta a progresului de la o sedinta la alta
 • Lucrul in mediul izokinetic
 • Rezistenta acomodanta

Intr-un timp scurt, de doar 4 saptamani, Andrei a dobandit un echilibru muscular bun spre foarte bun, reavaluarea la finalul celor 10 sedinte aratand progres de peste 35% pentru principalele lanturi musculare solicitate in cadrul probelor de triatlon. Cel mai important aspect a fost  dat de faptul ca Andrei  a resimtit urmatorele imbunatatiri:

 • Stabilitate crescuta resimtita la nivelul gleznei
 • Alergare resimtita cu  descarcarea centurii scapulo humerale
 • Lipsa durerii  generale resimtite la final de concurs
 • Imbunatatirea timpilor la concurs.

In acest moment a intrat in faza a 2-a de pregatire ce presupune optimizarea miscarilor de propulsie specifice natatiei, atletismului si ciclismului.

Faza a 3-a este cea in care se vor calibra relatiile dintre creier si muschi si capacitatea de cooperare dintre acestea, numita si neuroplasticitate. Echipamentele folosite in acest scop sunt Biodex Gait Trainer si Biodex S Balance.

Centrul de recuperare medicala Provita se alinieaza motoului DIFERITI PRIN PASUNE fiind, inca o data, primul centru din Romania care a abordat acest domeniu de neuroplasticitate, investind in cele mai cunoscute echipamente din acest segment.


Articol realizat cu ajutorul Kt. Alexandru Ilie, licentiat in kinetoterapie si motricitate speciala, kinetoterapeut acreditat international in dinamometria computerizata Biodex.

Close Menu