Recuperarea Medicala (RM), conform definitiei, este o specialitate medicala clinica independenta, responsabila de prevenirea, diagnosticarea, tratarea si managementul persoanelor cu afectiuni dizabilitante, indiferent de varsta, in vederea restabilirii functionalitatii si, implicit, cresterea calitatii vietii.
Din aceasta definitie, putem ințelege importanta acestei specialitati medicale in diverse patologii, mai ales in perioada de convalescenta, pana nu demult neglijata.
Daca in trecut, obiectivul terapeutic era centrat doar pe vindecarea leziunii sau refacerea unui segment lezat, astazi demersul terapeutic include si preocuparea pentru redobandirea functiei acestei structuri, functie pe care natura nu o acorda spontan, intr-o convalescenta pasiva.
RM se desfasoara in mai multe etape:
– precoce, in cazul intervențiilor chirurgicale, pregatind organismul pacientului sa suporte mai bine momentul;
– etapa propriu-zisa, cand intervine activ pentru a readuce pacientul in cel mai scurt timp la nivelul functional optim, astfel incat reinsertia sociala si profesionala sa poata fi facuta cat mai rapid.
Deosebit de important este si rolul pe care RM il joaca in profilaxie, adica in prevenirea aparitiei problemelor de sanatate (ex scolioze).
RM dispune de o paleta larga de metode si instrumente, care pot fi folosite izolat sau in diverse combinatii:
• factori fizici – hidroterapia (tratamente in apa), termoterapia (implica fie caldura, fie gheata), masoterapia (diverse masaje, tehnici de manipulare), kinetoterapia (terapia prin miscare), ergoterapia (terapia ocupationala), pneumatoterapia (terapia cu inhalatii);
• factori balneari specifici (ape termale, sulfuroase, sarate, namoluri, aerosoli etc).
O lista, fara a avea pretentia de exhaustivitate, poate orienta asupra afectiunilor care pot beneficia de tratament de recuperare medicala:
– afecțiuni neurologice: hemipareze, parapareze, tetrapareze, pareze de nervi periferice, neuropatii;
– afecțiuni degenerative ale sistemului nervos: scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica, leuconevraxita etc;
– afecțiuni reumatice: artroze de genunchi, sold (operate sau nu), hernii de disc (operate sau nu), lumbago, lombosciatica;
– reumatism inflamator: spondilita ankilopoietica, poliartrita reumatoida, artropatii psoriazice etc;
– reumatism abarticular: bursite, entezite, periartrite, fibromialgii;
– afecțiuni ortopedice: pre și postoperator fracturi, luxatii, disfuncții, artroplastii, algoneurodistrofii, tulburari de statica vertebrala, osteoporoza.
De asemenea, RM intervine cu succes in patologia cardio-vasculara, pulmonara, ginecologica, renala, sportiva.
Tratamentele de RM sunt recomandate de un medic de specialitate, care intocmește un plan de recuperare, ce constituie rezumatul strategiei terapeutice.
RM este o specialitate in care munca in echipa este de o importanta majora.
Din acesta echipa fac parte: kinetoterpeuti, maseuri, asistenti medicali specializati in tratamentele fizio care, in baza planului terapeutic stabilit de medicul de specialitate și sub atenta sa indrumare contribuie, cu toții, la redarea functionalitatii si a starii de bine a pacientului.