Skip to main content
Noutăți NORD

O atitudine echilibrată în vremuri dezechilibrate

By 8 aprilie 2020decembrie 16th, 2021No Comments

Situația actuală ne provoacă în multe feluri dar provocarea cea mai mare este aceea de a ne păstra echilibrul interior când în exterior lucrurile sunt departe de echilibru. 

Mai mult decât prin lipsa echilibrului, situația actuală este provocatoare prin incertitudine – nu știm exact când sau cum se va termina, nu știm ce consecințe va avea. Iar toate acestea ne fac să ne conștientizăm neputința – nu putem face nimic să schimbăm situația. 

În plus apar constrângeri iar îngrădirea libertății este alt lucru greu tolerabil. Situația este așa cum este și noi trebuie doar să o acceptăm și să așteptăm. Dar cum este așteptarea atunci când nu știi ce urmează să se întâmple iar veștile care vin spre tine sunt departe de a te liniști? Este anticipativ negativă – anxioasă. Având în vedere toate acestea este absolut justificată întrebarea: cum aș putea să fiu bine??? 

În primul rând ESTE ÎN REGULĂ SĂ NU FII CHIAR BINE!, este în regulă să simți uneori frica de viitor, frica de boală sau frica de pierdere a celor dragi, este în regulă să nu te simți chiar bine pentru că nu poți să-ți vizitezi părinții sau prietenii, este în regulă să nu te simți chiar bine știind că nu ai libertatea de a te mișca în voie, este în regulă să nu te simți chiar bine știind că ai putea să rămâi fără loc de muncă. ESTE ÎN REGULĂ SĂ NU FII CHIAR BINE pentru că sunt atâtea lucruri pe care nu poți să le faci și sunt tot atâtea lucruri mai puțin bune care este posibil să se întâmple. ESTE ÎN REGULĂ SĂ NU FII CHIAR BINE! DĂ-ȚI VOIE SĂ SIMȚI ASTA, nu te forța să fii pozitiv! Un pozitivism forțat te poate pune în situația de a fi trântit de realitate. Nu folosi pozitivismul ca pe o mască cu care să acoperi ceea ce simți. CONSTRUIEȘTE-L SĂNĂTOS! 
Dar cum construim un pozitivism sănătos când situația este cum este? 

Sa vedem mai întâi cum nu-l putem construi. Nu-l putem construi concentrându-ne pe ceea ce NU putem face. Orientarea spre ceea ce nu putem face produce, în general, dar mai ales în situații ca cea în care ne aflăm, frustrare. Iar frustrarea, la rândul ei, face ca situația să fie și mai greu de tolerat prin creșterea anxietății și depresiei cu toate neplăcerile aferente lor. Se creează un cerc vicios consumator de energie și resurse psihice.

Devine evident că putem construi o atitudine pozitivă sănătoasă  orientându-ne atenția spre CEEA CE PUTEM FACE în situația dată. Este important să luăm în calcul realitatea pentru că negarea ei printr-un pozitivism forțat  împiedică o adaptare adecvată. Este la fel de important să ne acceptăm neputința, să acceptăm că nu putem schimba lucruri care nu depind de noi și să acceptăm incertitudinea – nu putem prevedea ceea ce s-ar putea întâmpla. Toate acestea sunt piese importante din constructia unui pozitivism sănătos. Dar cel  mai important și imperios necesar este să ne orientăm spre CEEA CE PUTEM FACE, pe CEEA CE DEPINDE DE NOI și STĂ ÎN PUTEREA NOASTRĂ. Așa putem să construim o adaptare echilibrată, putem să tolerăm mai ușor frustrarea inerentă situației, să nu o amplificăm cu cea personală, să ne păstrăm resursele pentru a le folosi atunci când va fi nevoie. Deci, CE PUTEM FACE ACUM?

Sigur, se poate spune că nu putem face prea multe, si putem alege ca situația dificilă să ne dărâme (plângându-ne de ceea ce nu putem face) sau putem alege ca situația dificilă să ne provoace să devenim creativi (să descoperim lucruri noi pe care le-am putea face). În plus, toți am spus măcar o dată că atunci când vom avea mai mult timp vom face….(lucruri pe care le-am neglijat din lipsă de timp) prin casă. 

Hai să vedem ce idei aveți!

Vă las în final cu câteva idei furate de la pacienții mei:
•    Rearanjat dulap de haine/sortat haine (sau, în general, obiecte depozitate dar neutilizate) – Marie Kondo e o adevarata inspiratie;
•    Recondiționat un mic obiect de mobilier dar nu numai;
•    planșă mare desenată împreună cu copiii;
•    carte citită împreună cu partenerul;
•    Revizuit biblioteca și descoperit cărți care au fost amânate pentru când va fi timp de ele;
•    Un maraton de seriale fără grija că nu auzi ceasul;
•    Un pahar de vin savurat la o oră târzie fără grija alcoolemiei matinale.
 

Close Menu