ILIE ALEXANDRU, Kinetoterapeut licentiat in kinetoterapie si motricitate speciala, ne explica in urmatorul articol ce a adus nou in domeniul recuperarii medicale si sportive kinetoterapia computerizata si care sunt avantajele deosebite de care beneficiaza pacientii Centrului de kinetoterapie Provita.
Recuperarea prin kinetoterapie este un act medical in care timpul de recuperare este mult influentat de participarea activa a pacientului. Daca motivatia pacientului este vie, atunci intregul protocol se desfasoara la parametrii maximi. De cele mai multe ori pacientii sunt afectati emotional si fizic de durere, iar de aceea pot fi motivati cu greu sa dea tot ce pot in cadrul sedintelor de recuperare. Acest aspect este deosebit de important dar de cele mai multe ori neglijat de catre kinetoterapeut.
Recuperarea cu feedback vizual este o solutie foarte eficienta in acest sens. Feedback-ul vizual este oferit de catre tehnologia computerizata BIODEX din Statele Unite ale Americii, un ‘state-of-the-art’ in kinetoterapia computerizata.
Prin aceasta tehnologie, la inceputul fiecarui exercitiu terapeutul poate urmari anumiti parametri cantitativi care vorbesc despre implicarea pacientului. Forta, viteza si amplitudinea de miscare sunt doar cativa dintre parametri urmariti la fiecare miscare. In afara de parametri cantitativi se urmareste pe monitor si calitatea executiei, exprimata printr-o curba, numita curba efortului.
Inca de la prima sedinta fiecare pacient realizeaza o serie de teste, primind o fisa individuala cu rezultatele obtinute. Bazandu-se pe informatiile obtinute din aceasta fisa individuala, terapeutul construieste programul de recuperare personalizat si optim, adaptat afectiunii si nivelului functional al pacientului din acel moment. Intregul program de recuperare se realizeaza respectand principiul non doloric (ZERO DURERE), care de asemenea este foarte important in succesul terapiei.
Toate aceste date fac ca progresul recuperarii sa fie evaluat obiectiv de la o sedinta la alta, chiar si pentru fiecare repetare a exercitiului efectuat. Astfel participarea pacientului este la cote maxime, fara frica de durere, fiind stimulat sa dea maximum in fiecare sedinta. Doar cu aceste informatii terapeutul poate stabili obiective precise precum nivelul de forta dezvoltata sau amplitudinea de miscare, acest lucru ajutand enorm recuperarea.
Cel mai important este faptul ca timpul de recuperare scade cel putin la jumatate fata de metodele clasice, care nu ofera acest feedback vizual. Acest parametru este extrem de important pentru orice pacient, mai ales pentru sportivi.
Pacientul este intr-o competitie permanenta cu el insusi, putand vedea ce a realizat la fiecare exercitiu, avand control total asupra efortului, cantitativ dar si calitativ. Acest control este de fapt cheia prin care timpul petrecut in sala de recuperare scade.
Pentru echipa de kinetoterapeuti aceste informatii sunt valoroase pentru a observa calitatea si eficienta protocolului de recuperare stabilit. In cazul in care anumiti indicatori nu cresc in timpul stabilit, ei adapteaza programul facandu-l mai eficient pentru pacient.
Aceasta abordare de recuperare este practicata atat in antrenarea sportivilor de perfomanta – unde s-a observat ca a contribuit decisiv in obtinerea perfomantelor de top – cat si in recuperarea in urma diverselor afectiuni, cele mai frecvente fiind cele de coloana, genunchi sau sold.
Centrul de Fiziokinetoterapie Provita este primul centru de evaluare, recuperare si antrenament din Romania care a folosit tehnologia BIODEX.
Intreaga echipa a Centrului de kinetoterapie Provita Bucuresti este certificata in recuperarea medicala folosind tehnologia computerizata BIODEX, considerand aceasta ca fiind un avantaj enorm adus acestei ramuri medicale si mai ales pacientilor, carora le ofera posibilitatea de a beneficia de o metoda de recuperare sigura, simpla, rapida si cu efecte de durata indelungata.
Numar de telefon dedicat pacientilor Centrului de Fiziokinetoterapie Provita: 0762.571.654
Kinetoterapeut