Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Punctia biopsie de san sub ghidaj ecografic ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului de san

By 21 iunie 2018septembrie 27th, 2022No Comments

Descoperit in fazele incipiente (stadiul 0 sau 1) cancerul mamar poate fi vindecat in proportie de 94%. In cazul unor leziuni mamare suspecte (nodul/tumora mamara), descoperite in urma investigatiilor clinice si/sau imagistice, singura metoda care poate stabili cu certitudine diagnosticul este punctia biopsie de san.

Prin punctia biopsie se recolteaza fragmente de tesut tumoral care sunt studiate cu ajutorul microscopului, putand in acest fel diferentia cu certitudine leziunile benigne de cele maligne (canceroase), dictand conduita terapeutica adecvata.

In functie de localizarea si marimea tumorii, va fi recomanda cea mai minim-invaziva procedura, care sa permita obtinerea de tesut anormal, lasand restul de san intact.

Tipuri de punctie biopsie de san:

  • Punctie biopsie cu ac pentru nodulu/tumori mari, superficiale, palpabile
  • Punctie biopsie sub ghidaj ecografic in cazul unei formatiuni care nu se palpeaza, dar este vizualizata la mamografie sau ecografie
  • Punctie stereotactica ghidata mamografic cand nodul/tumora este atat de mic incat nu poate fi palpat cu usurita sau atunci cand la mamografie au fost depistate microcalcificari suspicioase

Punctia biopsie de san sub ghidaj ecografic este o metodă minim-invazivă care are o certitudine diagnostica de 97-100% si un timp de realizare de cca o ora.

Se localizează leziunea mamară ecografic si se face o mica incizie (o tăietură de aprox 1 cm lungime si 0,5 cm profunzime) sub anestezie locala cu Xilina 1%, pentru a diminua durerea.

Prin incizie se introduce acul de biopsie (de aprox 2 mm grosime), care va recolta minimum 3 fragmente de la nivelul nodului/tumorii. Acest pas este urmărit tot timpul cu ajutorul ecografului, vizualizând în permanență pe ecranul acestuia poziția acului și poziția leziunii.

Țesutul prelevat se trimite la laboratorul de anatomie patologică pentru a fi analizat.

După terminarea procedurii supravegherea nu durează mai mult de o oră, dupa care se recomanda  să nu depuneți efort în ziua respectivă.

Beneficiile punctiei biopsie de san sub ghidaj ecografic:

  • este o manevră nedureroasă, singurul discomfort fiind doar înțepătura și senzația de căldură locală din momentul anesteziei locale
  • nu sunt utilizate radiatii ionizante
  • fiind o manevra ghidată ecografic, medicul examinator vizualizează în permanență acul de puncție si leziunea, astfel incat exista siguranta extragerii de țesut din fomațiunea de interes
  • pot fi accesate leziuni dificil de localizat, cum ar fi cele din zona axilara si din vecinatatea peretelui toracic
  • risc minim de diseminare a celulelor pe traiectul acului

ECHIPA MEDICALA

Dr. Emil Popa – chirurgie oncologica

Dr. Catalin Nicolae Costovici – oncologie medicala

Dr. Ileana Popa – anatomo-patologie – laborator GREEN-ONCO MEDICAL

Dr. Mihaela Barbulescu – imagistica medicala

Close Menu