Skip to main content

În țările dezvoltate cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate.  Depistarea precoce a unei tumori maligne are un impact major asupra ratei de supraviețuire în cancer. Ca atare, de-a lungul timpului, au fost făcute numeroase încercări pentru a identifica markeri ce pot detecta timpuriu o celulă transformată malign.
Markerii tumorali sunt macromolecule ce pot fi identificate și dozate, prezența și modificările concentrației putând fi corelate cu geneza și dezvoltarea tumorilor maligne. Ei pot fi utili în screeningul, diagnosticul primar, localizarea, stadializarea, prognosticul și monitorizarea terapiei diferitelor tipuri de cancer.

Markerii tumorali sunt clasificați în două categorii:

  • Markerii tumorali celulari sunt reprezentați de:

– antigene (ce se găsesc pe suprafața celulelor maligne) extrem de importante în diagnosticul și monitorizarea terapiei în leucemii și limfoame, unele dintre aceste antigene fiind ținta unor terapii specifice (ex. anticorpii monoclonali)

– receptori pentru hormoni sau factori de creștere.

  • Markerii tumorali umorali sunt substanțe sintetizate și excretate de către țesuturile tumorale, eliberate prin dezintegrarea tumorii sau formate ca o reacție a organismului la prezența tumorii.

Dintre markerii tumorali umorali trebuie menționați:

PSA (Antigenul Specific Prostatic) recomandat în screeningul cancerului de prostată (ce include determinări anuale ale antigenul specific prostatic, combinate cu tușeu rectal și ecografie în cazul depistării unor modificări), în depistarea metastazelor sau în monitorizarea tratamentului. Valori crescute ale PSA sunt decelate la pacienți cu cancer prostatic, cu hipertrofie benignă de prostată sau inflamații genito-urinare ale bărbaților.

Free PSA este forma necomplexată de PSA și reprezintă o fracțiune mai mică la pacienții cu cancer prostatic netratat decat la cei cu hipertrofie benignă de prostată. Raportul dintre PSA liber și PSA total poate face diferențierea între cancerul prostatic și hipertrofia benignă, cu reducerea numărului de biopsii inutile, în special pentru PSA cu valori între 4 – 10 ng/ml, (specificitate crescută) și creșterea numărului de cancere depistate, chiar dacă valorile PSA sunt normale și se situează între 2 – 4 ng/ml (sensibilitate crescută).

Alfa feto proteina (AFP) este produsă de țesuturile fetale și de tumorile diferențiate din structuri embrionare. Creșteri fiziologice ale AFP survin la copii sub 1 an și la femei însărcinate, dar pot fi înregistrate creșteri ale AFP și în diverse afecțiuni benigne: hepatite acute virale, toxice, hepatite cronice, ciroză hepatică, boala Crohn, polipoze.
AFP este marker tumoral utilizat:

  • în special, pentru detecția și monitorizarea evolutiei carcinomului hepatocelular, care se dezvoltă secundar cirozei hepatice și hepatitelor cronice (metodă de screening). Concentrația de AFP se corelează de asemenea cu mărimea tumorii.
  • în tumori maligne disembrioplazice de testicul, ovar sau extragonadale, nivelurile crescute de AFP au fost depistate și în alte neoplazii gastro-intestinale (carcinom gastric, colorectal, biliar, pancreatic), în carcinomul pulmonar sau în caz de metastaze hepatice.

Cresterea AFP în cursul sarcinii ajută la diagnosticul unor malformații fetale: defecte ale tubului neural, anomalii renale, omfalocel, moarte intrauterină, iar valori scăzute ale AFP în serul matern pot fi prezente în sindromul Down, mola hidatiforma, avort spontan.

CEA (antigenul carcinoembrionar) – este un marker tumoral cu valori serice crescute în cancerele tractului digestiv (colorectal, stomac, pancreas, ficat, vezică biliară, dar și în alte afecțiuni maligne (plămân, sân, ovar, col uterin, prostată) și mai puțin în afecțiuni benigne (hepatite, ciroză hepatică, pancreatite, gastrite, colite ulcerative, diverticulite, boli inflamatorii pulmonare).

Indicația principală a antigenului carcinoembrionar (CEA) este verificarea și monitorizarea terapiei pacienților cu carcinom colorectal.
CA 19-9 este un determinant antigenic asociat tumorilor, fără o specificitate de organ.
Este un marker primar în carcinomul pancreatic (80 % din cazuri), în care există o corelație bună între nivelurile serice și mărimea tumorii, dar poate fi utilizat drept marker secundar (după antigenul carcino embrionar (CEA)) în carcinoamele de căi biliare, colorectale, metastazele hepatice, carcinomul gastric – deși recomandările recente sunt de evaluare a CEA și CA 72-4. Creșteri ale CA 19-9 au fost semnalate și în cancerul pulmonar, de sân, ovarian (tip mucinos), uterin. Monitorizarea nivelului CA 19-9 poate fi extrem de utilă pentru diagnosticul precoce al recăderii și metastazării.
Nivelurile ușor crescute și tranzitorii se pot înregistra în diferite afecțiuni benigne: inflamații gastro-intestinale, litiaza coledociană, colecistite, ictere obstructive, hepatite cronice, ciroze hepatice, pancreatite acute sau cronice, fibroză chistică, afecțiuni reumatismale.
CA 72-4 este un marker tumoral descoperit recent, utilizat în diagnosticarea și monitorizarea anumitor boli neoplazice (gastro-intestinale și ginecologice), cu o specificitate excelentă.
Un nivel semnificativ crescut al concentrațiilor plasmatice ale CA 72-4 poate fi predictiv pentru recurența acestor neoplazii.
CA 125 este prezent la adult în liniile celulare din carcinomul ovarian seros sau în țesuturile adenocarcinomatoase seroase, dar nu și în structurile ovariene normale.
Cancerul ovarian se caracterizează printr-o simptomatologie nespecifică, astfel încat cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate, acest lucru determinând o mortalitate ridicată (cea mai mare rată de mortalitate din toate cancerele ginecologice).
Depistarea precoce a cancerului ovarian este esențială pentru îmbunătățirea supraviețuirii.

Scorul ROMA (ROMA – Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) este utilizat în evaluarea riscului de malignitate în cazul unei tumori pelvine și în diagnosticul diferențial al tumorilor pelvine la femei:

  • combină rezultatele a doi markeri tumorali: CA125 + HE4
  • calculează posibilitatea de a descoperi o tumoră malignă
  • ajută la stabilirea conduitei terapeutice adecvate

CA125 este un marker tumoral util pentru diagnosticul cancerului ovarian, monitorizarea    tratamentului și depistarea recăderii.
HE4 (Human Epididymis Protein 4) este un marker utilizat pentru depistarea precoce a cancerului ovarian (o proteină supraexprimată în cancerul ovarian).
CA 125 reprezintă o metodă de screening a cancerului ovarian, doar în combinație cu ecografia, dar trebuie determinat la toate pacientele la care se suspectează un carcinom ovarian. Este un marker utilizat pentru monitorizarea răspunsului la tratament și decelarea precoce a recidivelor.
Cresterea nivelului de CA 125 poate fi determinată și de alte carcinoame ale sferei genitale (endometrial, col uterin, sân).
Niveluri ușor crescute, tranzitorii, pot fi înregistrate și în anexite acute, endometrioze, peritonite, pancreatite acute, colelitiază, colecistite, hepatite acute, cronice, insuficiență renală.
CA 15-3 – este markerul utilizat în tratamentul și evoluția cancerului mamar. Indicația principală a CA 15-3 constă în monitorizarea terapiei, diagnosticul recăderilor și detecția metastazelor în carcinomul de sân. Valori crescute ale CA 15-3 pot fi găsite și în alte neoplazii (cancer ovarian, cancer pulmonar, cancer gastric, cancer pancreatic, cancer de prostată).

Cercetarile continuă pentru a identifica markeri tumorali cu sensibilitate și specificitate ridicate, extrem de utili în screeningul, diagnosticul, terapia și monitorizarea terapiei și evoluției bolii.

 

CONF. DR. BERBEC NICOLETA
Medic primar hematologie clinică

Close Menu