Skip to main content
Noutăți NORD

Computer Tomograf ultrapeformant la Centrul Medical Provita din Bucuresti

By 25 iulie 2018decembrie 16th, 2021No Comments

Tomografia computerizata (CT) este o procedura de diagnosticare specifica imagisticii medicale, ce foloseste o combinatie intre tehnologia razelor X si un computer specializat pentru a genera imagini ale organelor, oaselor si celorlalte tesuturi. CT este efectuata de catre o echipa medicala de exceptie din cadrul Clinicii de Imagistica Provita din Bucuresti, procedura putand fi decontata prin CASMB sau casele de asigurari de sanatate OPSNAJ si Calarasi.

Data fiind importanta calitatii scanarii in diagnosticarea corecta si rapida, Centrul Medical Provita din Bucuresti dispune de un scanner CT de ultima generatie Somatom Perspective de 128 slice-uri, dotat cu CARE Dose4S.

Somatom Perspective 128 slices de la Siemens este un computer tomograf high-end cu tehnologii inovatoare la nivel mondial, capabil sa reduca semnificativ doza de raze X pentru toate regiunile corpului scanate. Doza poate fi personalizata pentru fiecare pacient si pentru fiecare segment anatomic examinat, permitand astfel si scanarea in conditii de siguranta a pacientilor copii. De asemenea, echipamentul dispune de camp de vizualizare extins, util in cazul pacientilor obezi, precum si de intervale de scanare lungi, necesare in cazul investigarii traumelor.

Care sunt avantajele tomografiei computerizate?

Scanarea CT ofera o precizie mai ridicata decat in cazul radiografiei conventionale, iar fata de scanarea prin rezonanta magnetica (RMN), CT este mai ieftina, mai rapida si mai usor tolerata de catre pacient.

Tomografia computerizata poate fi efectuata asupra oricarei parti din organism, este nedureroasa, neinvaziva si foarte rapida. De multe ori este considerata cea mai buna metoda de detectare a cancerului, deoarece permite medicului atat sa confirme prezenta tumorii, cat si sa ii determine locatia si dimensiunea. In situatiile de urgenta medicala, CT poate pune in evidenta in timp util leziunile sau hemoragiile interne, permitand astfel salvarea multor vieti.

La ce se foloseste tomografia computerizata?

Scanarea CT poate fi folosita pentru depistarea bolilor sau leziunilor localizate in diferite regiuni ale corpului. Spre exemplu, este o procedura utila pentru detectarea tumorilor sau leziunilor abdominale. Un CT poate fi efectuat atunci cand medicul suspecteaza boli sau anormalitati ale inimii. Poate genera imagini ale capului care permit localizarea leziunilor, tumorilor, hemoragiilor interne sau a cheagurilor de sange susceptibile de a produce accidente cerebrovasculare. De asemenea, tomografia este utila in examinarea plamanilor pentru a evidentia prezenta tumorilor, a emboliei pulmonare, a excesului de fluide si a altor conditii precum emfizemul sau pneumonia. Dat fiind ca CT produce imagini mai detaliate decat radiografia conventionala, este util in mod special pentru investigarea fracturilor complexe, a articulatiilor degradate sau a tumorilor osoase.

Cum se efectueaza tomografia computerizata?

Spre deosebire de radiografia conventionala ce foloseste o sursa fixa de raze X, in cazul tomografiei sursa este mobila. Pacientul este intins pe un pat ce avanseaza lent, in timp de sursa de raze X este rotita rapid in jurul sau, proiectand fascicule inguste de raze X ce ii traverseaza corpul. Astfel sunt obtinute semnale care mai apoi sunt procesate de catre computer, generand imagini transversale ale corpului, numite si „slices” (felii). Aceste „slices”, cunoscute si sub numele de imagini tomografice, contin informatii mai detaliate decat cele obtinute prin radiografia conventionala, datorita faptului ca fasciculul de raze X nu are o pozitie fixa ci se deplaseaza uniform in jurul trupului. In momentul in care sunt colectate un numar suficient de „slices”, acestea pot fi agregate digital formand o imagine tridimensionala (3D) a zonei investigate, putandu-se astfel identifica si localiza atat structurile de baza cat si potentialele tumori sau anormalitati.

Cat dureaza tomografia computerizata?

Durata scanarii computer tomograf (CT) poate varia intre cateva minute si o jumatate de ora, in functie de zona investigata. In acest interval, medicul va va solicita sa ramaneti nemiscat, pentru a nu afecta calitatea imaginilor. De asemenea, va mai poate cere si sa va tineti respiratia.

Ce sunt substantele de contrast?

In cazul oricarei examinari cu raze X, structurile dense, precum oasele, sunt usor de pus in evidenta, in timp ce tesuturile mai rarefiate variaza in capacitatea lor de a opri razele X, oferind imagini mai putin clare. Din acest motiv, atunci cand este cazul si in functie de zona examinata, pacientului i se pot administra asa-numitele substante, sau agenti, de contrast, foarte vizibile la scanare si in acelasi timp nepericuloase pentru pacient. Compusii pe baza de iodina si bariu sunt folositi in CT, in timp ce pentru examinarile RMN sau cu ultrasunete se folosesc compusi pe baza de gadoliniu. Efectul substantelor de contrast asupra organismului este temporar, ele fiind eliminate pe cale naturala.

Cand si cum se folosesc substantele de contrast?

Substantele de contrast se administreaza doar atunci cand este cazul, pe cale intravenoasa, orala sau rectala. Spre exemplu, pentru a examina sistemul circulator, se injecteaza intravenos o substanta de contrast pe baza de iodina care ajuta la evidentierea vaselor de sange. O astfel de examinare este utila pentru detectarea posibilelor obstructii vasculare, inclusiv a celor din interiorul inimii. Alte substante de contrast se administreaza pe cale orala. Astfel, compusii pe baza de bariu sunt folositi in imagistica sistemului digestiv, inclusiv a esofagului, a stomacului si a tractului intestinal.

Care sunt riscurile tomografiei computerizate?

Tomografia computerizata foloseste raze X ce pot altera tesutul viu, copiii find mai sensibili decat adultii. Cu toate ca riscul de a cauza cancer printr-o examinare CT este mic, totusi acest risc creste proportional cu numarul de expuneri de-a lungul vietii pacientului.

In cazul femeilor insarcinate, nu sunt riscuri pentru fat decat in cazul scanarii pelvisului sau abdomenului. In astfel de situatii, medicii prefera examinarea prin RMN sau cu ultrasunete. Nu in ultimul rand, substantele de contrast pot provoca alergii unor pacienti, sau, in cazuri rare, blocaje renale temporare. Medicul trimitator, iar apoi medicul imagist care va face examinarea sunt cei care recomanda ce metoda de examinare este cea potrivita pentru fiecare caz in parte.

__

Citeste mai mult despre dotarile si medicii Centrului de Imagistica Provita aici.

Close Menu