Terapia TECAR (Transfer Energetic Capacitiv si Rezistiv) este unul dintre cele mai moderne tratamente folosite cu succes la ora actuala in fiziokinetoterapie. Este utilizata preponderent de kinetoterapeuti, osteopati si medicina sportiva, datorita efectelor rapide si de durata.
Cui ii este recomandata terapia TECAR
Terapia TECAR este utilizata in special in:
- Ortopedie-traumatologie (afectiuni ale sistemului musculo-scheletal);
- Terapia durerii (lombalgii, lombosciatica);
- Medicina sportiva;
- Reumatologie (artroze, spondilartroze);
- Afectiuni circulatorii;
- Patologii viscerale.
Lista afectiunilor tratate include afectiuni cum ar fi epicondilita radiala si ulnara, tendinita, bursita, artroza, spondilartroza, cervicobrahialgia, cervicalgia, sindrom de tunel carpian, lombalgie, lombosciatica, bursita trohanterica, pubalgia, luxatii ale gleznei, fasciita plantara, fracturi si rupturi musculare.
Cum se desfasoara terapia TECAR
Terapia TECACR poate fi folosita atat in cadrul sedintelor de masaj, cat si in timpul miscarilor active si nu presupune imobilizarea pe perioada de aplicare precum alte forme de fizioterapie.
Terapia este foarte agreabila prin faptul ca se poate resimti raspandirea caldurii prin corp, avand urmatoarele efecte:
- Stimularea metabolismului celular;
- Efect antialgic, endorfinic;
- Antiinflamator si antiedematos;
- Stimuleaza drenajul limfatic – absorbtia toxinelor, remisia edemului si reducerea timpilor de vindecare;
- Efect miorelaxant si antispastic.
Cum actioneaza terapia TECAR
Terapia prin radiofrecventa TECAR transfera curent electromagnetic de inalta frecventa prin toate tesuturile corpului si creeaza o buna localizare a efectului termic in tesut, sustinand vindecarea atat la nivel macroscopic cat si celular. Incalzirea tesuturilor are ca efect cresterea aportului de sange in zona, schimbul dintre vene si tesuturi avand loc mai rapid, iar astfel tesutului i se furnizeaza mai mult oxigen si substante nutritive intr-un timp mai scurt.
Terapia poate fi aplicata in moduri de lucru, cu acelasi electrod: capacitiv (structuri superficiale), respectiv rezistiv (tendoane si ligamente). Schimbarea se face simplu, prin apasarea unui buton, fara a necesita schimbarea electrozilor.
Care sunt riscurile terapiei TECAR
In marea majoritate a cazurilor, tratamentul este sigur si bine tolerat de pacienti, totul datorita tehnologiei avansate. Curentul electric de inalta frecventa penetreaza epiderma fara pierderi de energie, prin urmare pielea nu se incalzeste, excluzand astfel orice posibila iritatie. Iata de ce, pentru a accelera recuperarea, pot fi efectuate mai multe sedinte in decursul unei singure zi.
Contraindicatii in terapia TECAR
Desi poate fi utilizata la o gama larga de afectiuni si pacienti, exista insa anumite grupe de pacienti pentru care nu este recomandata, cum ar fi persoanele aflate in urmatoarele situatii:
- Varsta sub 14 ani;
- Pacemaker, proteze auditive;
- Graviditate;
- Insuficienta venoasa, tromboflebita;
- Probleme de coagulare;
- Tulburari de sensibilitate periferica;
- Procese infectioase, cancer, epilepsie;
- Sensibilitate la caldura.
Efectele benefice ale terapiei TECAR pot fi observate inca de la prima aplicare, pacientul beneficiind de combinatia unica intre efectul terapeutic propriu-zis, influenta analgezica a curentului electric si relaxarea oferita de masaj.