Skip to main content
Noutăți NORD

Durerile de spate din timpul sarcinii

By 24 iunie 2018septembrie 14th, 2023No Comments

dureri de spate in sarcinaVestea buna? Copilul creste. Asa cum si trebuie. Doar ca spatele tau are de suferit: durerile te impiedica sa-ti desfasori activitatea si iti afecteaza somnul. Intre 50% si 70% dintre gravide acuza dureri de spate, mai ales in a doua jumatate a perioadei de sarcina. Insa o alta veste buna este ca, daca nu se cronicizeaza, durerile scad treptat in intensitate pe masura ce sarcina avanseaza.

Care sunt cauzele durerilor de spate din timpul sarcinii?

Am incercat sa intelegem care sunt cauzele durerilor de spate in timpul sarcinii, discutand cu Florentina Moraru, Kinoterapeut in cadrul Centrului de Fiziokinetoterapie Provita.

Durerile se manifesta de obicei acolo unde pelvisul intalneste coloana vertebrala, la articulatia sacroiliaca, cele mai frecvente cauze fiind:

  • Modificarile posturale: Chiar daca inainte de a ramae insarcinata ati beneficiat de o postura foarte buna a corpului in timpul sarcinii organismul sufera tot felul de modificari. Odata cu avansarea sarcinii si cu cresterea copilului, centrul de greutate se muta in fata, rezultând accentuarea curburii lombare (lordoza lombara). Aceasta determina prezenta unor dureri de spate pe perioada sarcinii. Totodata marirea sanilor determina tragerea umerilor inainte modificandu-se astfel modul in care va mentineti pozitia capului.

  • Separarea musculara: Pe masura ce uterul se extinde, musculatura abdominala ce se intinde de la cusca toracica pana la osul pubian se poate separa, ceea ce inrautateste durerile.

  • Modificarile hormonale: Pentru mentinerea sarcinii si pentru hranirea bebelusulu idvs. Acesti hormoni sunt eliberati odata cu eliberarea embrionului in uter. Principalii hormoni eliberati in timpul sarcinii sunt estrogenul si progesteronul (nivelul lor in timpul sarcinii creste de aproximativ 100 de ori fata de niveluirile normale, ele revenindu-si dupa nastere. Un alt hormon eliberat in timpul sarcinii este relaxinul. Efectul lui este acela de a relaxa corpul, actioneaza asupra ligamenetelor – tesutul conjunctiv dintre oase, si pelvisul se slabeste si isi mareste volumul pregatind momentul nasterii. Un rol esential il reprezinta cantitatea de endorfine crescuta, ele fiind responsabile de stralucirea din timpul sarcinii, prezenta in special dupa primul trimestru de sarcina (dupa primele 3 luni).

  • Stresul: Oboseala accentuata, insomniile, diverse dureri, precum si alte neplaceri fizice cauzate de sarcina determina tensionarea musculaturii spatelui, care se resimte ca dureri sau spasme, mai ales in perioadele mai dificile ale sarcinii.

  • Kilogramele in plus: Pe durata unei sarcini normale, gravida castiga intre 12 si 18 kilograme, care pun un efort suplimentar asupra coloanei vertebrale. La acesta sa adaugam si greutatea fatului si uterul care de asemenea pune presiune asupra vaselor sanguine si nervilor de la nivelul pelvisului si al spatelui.

Florentina Moraru Kinetoterapeut Provita BucurestiCum poti preveni sau reduce durerile de spate din timpul sarcinii?

Durerile de spate pot fi, daca nu reduse, macar ameliorate, dacă tii cont de urmatoarele recomandari:

  • Nu purta pantofi cu tocuri inalte

  • Nu dormi pe spate, ci pe o parte, cu o perna intre genunchi

  • Nu te apleca, ci flexeaza genunchii când trebuie sa ridici ceva

  • Poarta centura de sustinere prenatala

  • Odihneste-te suficient, cu picioarele ceva mai sus decat restul corpului

  • Fa exercitiile fizice recomandate de medicul tau

Cand trebuie sa te adresezi unui medic?

In sine, durerile de spate din timpul sarcinii nu sunt un motiv de ingrijorare. Dar trebuie sa apelezi imediat un medic specialist Obstetrica-Ginecologie dacă experimentezi urmatoarele simptome:

  • dureri acute: pot indica osteoporoza, osteoartrita vertebrala sau artrita septica

  • crampe ritmice: pot semnala declansarea nasterii inainte de termen

  • sangerari vaginale, febra sau arsuri in timpul urinarii: posibila infectie urinara

  • intepaturi sau furnicaturi la extremitati

Florentina Moraru, este Kinoterapeut in cadrul Centrului de Fiziokinetoterapie Provita, licentiat in kinetoterapie si motricitate speciala, cu competente in reechilibrare musculara atat pentru o stare de bine, cat si pentru atingerea performantei sportive.

 

Close Menu