Skip to main content
Noutăți Nord

Cum tratam hernia de disc fara operatie?

By 20 martie 2014decembrie 16th, 2021No Comments

tratament hernie disc, Ovidiu Palea

Din toate etiologiile durerilor de spate, hernia de disc reprezinta probabil subiectul cel mai aprins si în evolutie în ziua de azi.

De ce? Pentru ca de zeci de ani facem acelasi lucru – operam orice hernie dupa pozele de la RMN, si rezultatele sunt proaste! Chiar daca pe termen scurt pare ca e bine ca ne-am operat, dupa 5-10 ani, apar probleme secundare cu solutii tot mai putin multumitoare, si de multe ori cu durere cronica pe viata!

Ce ne întrebam când aflam ca avem 1, 2 hernii de disc: Trebuie sa ma operez? La ambele? E urgent? Daca nu ma operez o sa paralizez? Daca nu ma operez cât o sa ma doara asa?

Ce stim în clipa de fata: Statistic 6 din 10 adulti cu vârsta de peste 65 ani alesi aleator, fara simptome, la un examen de RMN au hernii de disc! Avem aceste hernii de ani si ani de zile, în general fara simptome, si când apar crize cele mai multe trec la repaus si antiinflamatoare. Riscul ca o hernie sa se rupa si ne paralizeze este extrem de mic, de aceea nu se fac operatii care sa previna aceste probleme – ne-am opera de 3-4 ori pe viata! Daca se rupe un fragment de disc – indiferent de marimea lui! – nu trebuie scos pentru ca organismul îl fibrozeaza la dimensiuni infime, deci trebuie tratate doar simptomele – si asta doar când exista!

Când trebuie operata o hernie de disc?

Când avem durere rebela la tratament – dar cu asta se ocupa Terapia Durerii! – sau când avem deficit motor ÎN EVOLUŢIE, sub tratament, sau daca apare incontinenta urinara sau fecala. Atentie mare cum definiti deficitul motor, pentru ca de cele mai multe ori mersul schiopatat de exemplu este rezultatul apararii dureroase si nu al unui deficit motor real.

Cum tratam hernia de disc la Terapia Durerii?

Ne ocupam de toti acei pacienti care se situeaza între cei care raspund la antiinflamatoare si repaus – cam 60% din herniile de disc, si cei care trebuie operati. – sub 5%.

Cauza durerii din hernia de disc este în cele mai frecvente cazuri DOAR inflamatia nervului. De ce nu este de cele mai multe ori presiunea mecanica – adica hernia – cauza, asa cum s-a crezut de decenii întregi?? Pentru ca noi traim cu aceste hernii ani si ani de zile fara ca macar sa stim de ele. Anumite miscari pot inflama nervul aflat lânga aceste hernii, si în general simpla dezimflamare – fie cu medicatie orala fie cu infiltratii ghidate cu raze X poate duce la disparitia simptomelor si reluarea activitatilor. Cauza mecanica este un factor major în cazuri foarte rare, si prin procedee minim invazive percutane – adica cu ace de diverse marimi – aceste discuri se pot decomprima si retrage în carapacea lor, evitând procedeul chirurgical clasic.

Centrul de Diagnostic si Tratament Provita este singura clinica care abordeaza în mod complex pacientul cu dureri de spate, oferind toata gama de terapii minim invazive pe coloana – nucleoplastie, decompresii dirijate, discografii stimulate, IDET, ablatii cu radiofrecventa.

Le recomandam pacientilor tratamentul adecvat dupa un algoritm gradual în functie de raspunsul personal, diminuând la minim riscurile si invazivitatea procedurilor.

Respectam cu strictete indicatiile de proceduri dupa ghiduri internationale si suntem centru de pregatire zonal pentru cel mai mare leader mondial de aparatura medicala de specialitate – Neurotherm.

Credem în instruirea pacientilor vis a vis de boala lor si comunicarea cu întreaga echipa medicala implicata – neurolog, medic de recuperare, neurochirurg – este esentiala pentru o practica medicala moderna.

Citeste alte articole pe aceeasi tema

Durerea cronica, hernia de disc, durerea de spate, se trateaza prin proceduri minim invazive la Terapia Durerii

Hernia de disc se trateaza modern prin chirurgie endoscopica – dr. Ovidiu Palea, specialist Terapia Durerii

Hernia de disc se poate trata si fara operatie

Cum alegem plasa pentru Hernie Inghinala

Durere de spate? Hernie de disc? Afla cum scapi de ele la Terapia durerii

Fiziokinetoterapia te ajuta in durerile de spate