Spectroscopia de Rezonanta Magnetica (RM) este un examen imagistic non-invaziv efectuat cu ajutorul aparatului de rezonanta magnetica nucleara, ca si examenul de rezonanta magnetica clasic. Spectroscopia RM masoara modificarile biochimice din tesuturi, in special la nivel cerebral sau spinal, oferind informatii despre tipul de tesut prezent. Aceasta consta in efectuarea unei serii de teste suplimentare fata de examenul RM clasic, ce evalueaza metabolismul chimic al unei leziuni suspecte.
Spectroscopia RM este un examen imagistic complex, a carui procesare si interpretare necesita expertiza suplimentara din partea medicului imagist. Am rugat-o pe dna Dr. GEORGESCU DANA PAULA, Medic primar Radiologie si Imagistica medicala, Doctor în Stiinte Medicale, sa explice pentru pacientii Provita scopul si cum se desfasoara aceasta investigatie.
Dna doctor, spectroscopia de rezonanta magnetica este o investigatie noua la nivel national/mondial? Necesita aparatura moderna?
– Spectroscopia este o tehnica RM ce se efectueaza in strainatate de mai multi ani in studii de cercetare, dar actualmente prin dezvoltarea magnetilor si antenelor utilizate a devenit o metoda utilizata in examenul de rutina clinica. Da, necesita aparatura moderna de rezonanta magnetica, iar in Centrul Medical Provita dispunem de echipamentul Magnetom Skyra 3T de la Siemens, unul dintre cele ai moderne existente in prezent in lume.
Ce aduce spectroscopia RM in plus fata de o evaluare de rezonanta magnetica?
– Spectroscopia este un examen complementar examenulului RM clasic (morfologic) ce ajuta (la caracterizarea leziunilor (si nu doar a leziunilor suspecte!!!!!) prin studiul modificarilor metabolice ale tesuturilor.
In ce tipuri de afectiuni se recomanda efectuarea unei spectroscopii RM?
– Indicatiile sunt:
1. In patologia neurologica: in tumori cerebrale (pentru diferentiere leziuni benigne vs. maligne, in tumorile chimio si radiotratate cu aspect pseudotumoral pentru diferentiere de o recidiva), scleroza multipla (in special in forme pseudotumorale pentru diferentiere de un abces), accidente ischemice (fara aspect tipic), abcese cerebrale, Alzheimer, epilepsie, si scleroza meziala, suferinte cerebrale difuze (encefalopatie hepatica alcoolica, HIV), maladii metabolice, citopatii mitocondriale, supraveghere la pacienti cu adrenoleucodistrofii.
2. Prostata: diagnostic de cancer, supraveghere sub tratament
Cum ajunge pacientul sa afle ca ar putea avea nevoie si de o spectroscopie RM? Cand ii este aceasta recomandata, inainte sau dupa efectuarea unui examen RM clasic?
– Aceasta se face doar dupa efectuarea unui RM clasic sau CT, la indicatia unui medic specialist.
Ce ar mai trebui pacientii sa stie despre aceasta procedura? Exista grupe de pacienti cu risc, pentru care nu este recomandata?
– Ca orice examen RM se poate face doar la pacientii ce nu au contraindicatii la Rezonanta Magnetica. Centrul Medical Provita, unul dintre cele mai noi si moderne centre medicale din tara, detine un departament complet de imagistica medicala, cu aparatura performanta, de rezonanta magnetica, tomografie computerizata, radiologie conventionala, mamografie si ecografie. Afla mai multe despre dotarile Centrului de Imagistica Provita aici.

Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală