Skip to main content

Senzația de gât uscat, iritat (odinofagia) apare atunci când gâtul este roșu, inflamat, cu discomfort moderat sau cu durere accentuată la înghițit sau la vorbit.

Afecțiuni care pot da simptome de uscăciune în gât

Cele mai multe cauze care determină aceste senzații sunt infecțiile respiratorii virale sau bacteriene. De asemenea, aceste simptome pot fi determinate de fumat, poluare, alergii, respirație orală în timpul somnului, refluxul faringolaringian sau afectarea sinusurilor.

În funcție de cauza care a determinat iritația, pot fi asociate și alte simptome: febră, durere de cap, depozite albe pe amigdale sau faringe, secreții nazale, răgușeală, erupție tegumentară, dureri abdominale, inflamarea ganglionilor.

Gât uscat și tuse seacă: când să te programezi la medicul ORL

De cele mai multe ori, odinofagia trece de la sine fără tratament în 2-7 zile. Este recomandat un consult din partea unui doctor atunci când:

  • sunt probleme de respirație
  • amigalele sunt foarte marite, inflamate
  • apare erupție tegumentară
  • sunt dureri în membrele superioare sau inferioare
  • în caz de apatie, stare generală alterată
  • sunt ganglioni foarte inflamați și dureroși

Diagnosticul se va pune după un examen clinic local și eventual după recoltarea unei probe din faringe care se trimite la laborator pentru identificarea unei infecții bacteriene sau fungice.

Tratamente recomandate când ai gât uscat și iritat

Dacă gâtul iritat este determinat de un virus, se vor administra simptomatice, eventual antivirale. Simptomele se vor remite, în mod obișnuit, după 7 zile. Dacă este mononucleoză, o afecțiune determinată de un virus (Epstein Barr), simptomele pot fi prezente și patru săptămâni.

În mai puțin de 1 din 3 cazuri, cauza este o infecție bacteriană. Tratamentul în acest caz însa va fi cu antibiotice, simptomele dispărând în câteva zile.

La domiciliu se pot încerca câteva remedii care ameliorează simptomele, ca de exemplu: odihna, hidratare cu apă și lichide călduțe, evitarea alimentelor dure care cauzează disconfort.

În cele mai multe cazuri, odinofagia trece fără tratament și fără să ducă la complicații. În cazul în care infecția cu Streptococ este cauza, pot apare complicații, ca de exemplu abcesul amigdalian sau faringian, reumatismul articular acut.

Leave a Reply