Skip to main content

Otita, o afecțiune foarte raspandită atât la adulți cât și la copii, reprezintă un proces inflamator al urechii, care cuprinde diferitele părți ale urechii, externă, medie sau internă.

Durerile urechii. Cele mai frecvente cauze

Otita externa implică inflamarea conductului auditiv extern (CAE), uneori cuprinzând și pavilionul auricular. Cele mai frecvente cauze ale otitelor externe acute sunt infecțiile bacteriene (Stafilococ auriu, Pseudomonas aeruginosa, anaerobi) și fungice (Candida albicans, Aspergillus), pe când cele cronice sunt determinate de alergii, afecțiuni autoimune, psoriasis, dermatite.

Câtiva factori contribuie la infectarea CAE și apariția otitei, de exemplu: trauma locală (folosirea bețisoarelor de urechi, a diverselor căști auriculare), absența cerumenului, umiditatea crescută, temperatura mediului extern crescută.

Inotătorii sunt în mod deosebit predispuși la dezvoltarea otitei externe din cauza îndepărtării stratului protector și uscării tegumentului CAE, prin expunerea repetată la apă, macerarea tegumentului și permiterea proliferării infecției.

Simptomatologia principală este otalgia (durerea) intensa, accentuată la atingerea sau mobilizarea pavilionului auricular. De asemenea, apar frecvent și scurgeri seroase sau purulente de la nivelul urechii, plenitudine aurală, prurit, hipoacuzie, acufene.

Diagnosticul se pune după examinarea locală, uneori fiind necesare și teste de laborator (cultura pentru examen bacteriologic și micologic).

Tratamentul este de obicei local, cu toaletarea conductului auditiv și prin administrarea de soluții antiedematoase și antiinfectioase. Uneori este necesar tratament antialgic și antiinflamtor sistemic. Se va institui și tratament antibiotic general dacă infecția s-a extins către pavilionul auricular sau statusul imunologic al pacientului este afectat.

Ce este otita. Tipuri de otită și simptome asociate

Otita medie – despre simptome, diagnostic și tratament

Otita medie este inflamația sau infecția localizată la nivelul urechii medii.

Otita medie acută este infecția urechii medii, cu debut rapid, aparută în general într-un context de infecții respiratorii, rinite, faringite. Simptomele includ otalgie intensă, hipoacuzie, uneori febră, stare generală alterată.

După ce infecția este rezolvată, lichidul, secrețiile pot rămâne blocate la nivelul urechii medii, determinand otita seroasă. Aceasta se manifestă în principal cu hipoacuzie, acufene. Este mai frecventă la copii față de adulți și se poate rezolva și în câteva luni.

Otita cronică supurată este infecția urechii medii care a determinat perforarea membranei timpanului și prezintă o scurgere de peste 6 săptămâni. Poate fi o complicație a otitei medii acute. În acest caz, durerea este diminuată sau chiar absentă.

Diagnosticul se pune prin examinarea timpanului cu otoscopul și testarea presiunii sau identificarea lichidului din urechea medie printr-o investigație numită timpanotomie. Uneori este nevoie pentru identificarea infecției și de cultură din secreție și de teste sangvine.

Tratamentul depinde de tipul de otită, astfel vor fi necesare antibiotic sistemic sau local, antiiinflamatoare, decongestionante nazale sistemice sau local, cortizon nazal, antihistaminice.

Uneori când lichidul nu se drenează în ciuda tratamentului medicamentos, se face miringotomie (incizie în timpan) cu montarea unui aerator transtimpanal, care va mentine drenajul secretiilor până la rezolvarea inflamației.

Labirintita este afectiunea inflamatorie a urechii interne (labirintului). Această afecțiune este determinată de bacterii sau virusuri, boli autoimune. Labirintitele virale și bacteriene sunt de regulă precedate de o infecție respiratorie superioară.

Complicații și factori de risc în otită. Când să ceri sfatul specialistului ORL

Diagnosticul se pune ținând cont de simptomatologie și după o evaluare clinică completă a capului si gâtului, incluzând un examenul otologic, ocular și al nervilor cranieni. Simptomatologia poate include în funcție de etiologie vertij, hipoacuzie, plenitudine aurală, acufene, otalgia, otoree, greață sau vărsături, febră.

Tratamentul depinde de etiologia afecțiunii, astfel va fi recomandat tratament medicamentos, eventual chirurgical și reabilitare vestibulară.

 

Leave a Reply

Close Menu