Multe plante produc polen, care provoacă ochi apoși, strănut și nas înfundat pentru persoanele care au alergie la polen. Aceste simptome tipice de alergie apar sezonier sau pe tot parcursul anului. Chiar și așa, anumite specii de copaci înfloriți sunt adesea principalele cauze ale acestor reacții.
Alergia la polen este cunoscută și sub denumirea de rinită alergică sezonieră.
Ce este și cum recunoști alergia la polen
Alergia la polen este un tip de alergie sezonieră declanșată de expunerea la polen. Polenul este o particulă fină pe care plantele cu flori, copacii, iarba și buruienile o eliberează pentru a fertiliza alte plante de aceeași specie. Polenul se deplasează prin aer și apare sub formă de praf fin galben atunci când se depune pe suprafețe. Aceste particule minuscule pot ajunge cu ușurință în nas, ochi sau plămâni.
Dacă ai alergie la polen, sistemul tău imunitar percepe polenul ca pe un intrus periculos și produce substanțe chimice pentru a-l combate, declanșând astfel o reacție alergică. Alergiile la polen sunt de obicei sezoniere și afectează persoanele în timpul perioadei de polenizare a plantelor. În general, copacii polenizează primăvara, iarba vara și buruienile toamna. În regiunile cu un climat mai cald, simptomele alergiei la polen încep încă din ianuarie sau apar de mai multe ori pe an.
În ce condiții apare alergia la polen și alți factori de risc
Când cineva are alergie la polen, sistemul imunitar identifică o substanță inofensivă din aer ca fiind dăunătoare. Această substanță se numește alergen. Organismul produce anticorpi de imunoglobulina E (IgE) pentru a proteja împotriva alergenilor. Când organismul intră în contact cu un alergen, acești anticorpi semnalează sistemului imunitar să elibereze substanțe chimice precum histamina în sânge. Acest lucru provoacă o reacție care duce la apariția simptomelor.
Următoarele situații cresc riscul unei persoane de a dezvolta alergie la polen:
- Ai alte alergii sau astm.
- Ai o afecțiune numită dermatită atopică sau eczemă, care face pielea iritată și provoacă mâncărime.
- Ai o rudă de sânge, cum ar fi un părinte sau un frate, cu alergii sau astm.
- Trăiești sau lucrezi într-un mediu care expune în mod constant pe cineva la alergeni, cum ar fi mătreața animalelor sau acarienii.
- Ești expus la fum și mirosuri puternice care irită mucoasa nasului.
- Ai o mamă care a fumat în primul an de viață.
Ce simptome des întâlnite provoacă alergia la polen
Dacă ai alergie la polen, vei avea următoarele simptome:
- Nas înfundat sau congestie nazală;
- Strănut;
- Umflare în jurul ochilor;
- Ochi roșii sau lăcrimați;
- Mâncărime în gât, ochi sau nas;
- Tuse sau durere în gât;
- Îți curge nasul;
- Astmul alergic (atunci când polenul îți agravează astmul);
- Pierderea simțului mirosului sau a gustului.
Majoritatea oamenilor se confruntă cu simptome de la respirația polenului, în timp ce acesta călătorește prin aer. Dar unii oameni au o reacție doar la atingerea sau la pătrunderea polenului în ochi.
Când te programezi la medic dacă ai alergie la polen
Vizitează-ți medicul dacă simptomele devin mai severe sau dacă medicamentele pentru alergii provoacă efecte secundare nedorite. De asemenea, consultă-te cu acesta înainte de a încerca orice plante medicinale sau suplimente noi deoarece unele pot interfera cu eficacitatea anumitor medicamente.
Cum se pune un diagnostic corect
Diagnosticul de alergie la polen se pune folosind un test cutanat sau un test de sânge.
- Testul de înțepare a pielii: Un alergolog va folosi un ac subțire pentru a-ți înțepa pielea cu o cantitate mică de polen. Apoi, va verifica dacă pielea ta reacționează la polen. Dacă ești alergic, pielea se va înroși, se va umfla sau va provoca mâncărime.
- Test de sânge IgE specific: Acesta este un test de sânge care caută un anticorp specific pe care sistemul tău imunitar îl produce împotriva polenului.
Posibile complicații
Alte probleme care pot apărea împreună cu alergia la polen includ:
- Calitate redusă a vieții: Alergia la polen interferează cu activitățile zilnice și te face să fii mai puțin productiv. Pentru mulți oameni, simptomele duc la necesitatea de a lipsi de la serviciu sau școală.
- Probleme cu somnul: Simptomele te țin treaz, fapt care duce la oboseală și o senzație generală de rău.
- Agravarea astmului: Alergia la polen agravează simptomele astmului, cum ar fi tusea și respirația șuierătoare.
- Sinuzită: Congestia prelungită a sinusurilor din cauza alergiei la polen crește riscul de a face sinuzită – o infecție sau inflamație a membranei care căptușește sinusurile.
- Infecție a urechii: La copii, alergia la polen este adesea un factor de infecție a urechii medii, numită otită medie.
Tratament pentru alergie la polen
Există mai multe medicamente fără prescripție medicală (OTC) și medicamente pentru alergii pe bază de rețetă care îmbunătățesc simptomele oamenilor. Acestea includ:
-
- Antihistaminice precum cetirizina sau loratadina: Acestea funcționează prin blocarea histaminei, care este substanța chimică pe care corpul o produce ca răspuns la un alergen. Ele vin sub formă de pastile, lichide sau spray nazal.
- Spray-uri nazale: Conțin corticosteroizi precum fluticazona, care acționează prin reducerea inflamației în căile nazale.
- Medicamente care combină antihistaminice și decongestionante.
- Medicamente pentru a ajuta la gestionarea astmului (cum ar fi bronhodilatatoarele inhalatorii sau orale și steroizii inhalatori).
- Inhibitori de leucotriene: Disponibile doar pe bază de rețetă, aceste pastile blochează leucotriena, care provoacă inflamație în timpul unei reacții alergice.
- Decongestionante: Acestea te ajută să îți cureți nasul prin micșorarea căilor nazale. Câteva exemple sunt pseudoefedrina sau fenilefrina. Nu lua decongestionante mai mult de cinci zile deoarece pot provoca reacții adverse la persoanele cu anumite afecțiuni și provoacă dependență. Decongestionantele vin sub formă de pastile, lichide sau spray nazal.
Pe lângă medicamente, medicul îți poate recomanda:
- Injecții pentru alergii (imunoterapie): Injecțiile împotriva alergiilor funcționează prin modificarea răspunsului sistemului imunitar la un alergen în timp. Aceasta înseamnă că primești o serie de injecții care conțin polen. Cantitatea de polen din injecție crește treptat, ceea ce îți crește toleranța.
Recomandări de prevenție și pentru ameliorarea simptomelor
O modalitate directă de a preveni alergiile la polen este prin reducerea expunerii la polen Sfaturile pentru a reduce aceste expuneri și alte remedii naturiste includ:
- Stai în casă dimineața, dacă poți, deoarece polenul circulă cel mai mult în acest interval.
- Evită să tunzi iarba sau poartă o mască dacă o faci, și rămâi în casă când iarba este tăiată.
- Ține ferestrele închise atât în casă, cât și în mașină.
- Evită picnicurile în parcuri sau la țară în timpul sezonului de polen.
- Poartă ochelari de soare pentru a-ți proteja ochii.
- Plantează o grădină cu plante cu potențial scăzut de alergii în jurul casei tale, mai ales lângă ferestre.
- Scoate și spală orice haine purtate afară.
- Usucă hainele în uscător, nu pe sârmă afară.
- Folosește aerul condiționat în mașină și acasă.
- Investește într-un filtru HEPA portabil (ajută la eliminarea contaminanților și a impurităților din aer) sau un dezumidificator.
- Aspiră regulat folosind un aspirator cu filtru HEPA.
Alergia la polen este iritantă și perturbatoare pentru activitățile zilnice. În timp ce majoritatea oamenilor sărbătoresc vremea mai caldă și aerul de primăvară, persoanele cu alergie la polen știu că acest lucru înseamnă un nas înfundat, tuse și mâncărime la ochi. Vizita la un doctor te va ajuta în a diagnostica această alergie și a primi tratamente cum ar fi medicamente, injecții sau modificări ale stilului de viață. Cu ajutorul potrivit, îți poți gestiona simptomele și descoperi cum să te ferești de alergii viitoare.
Referințe
Hay Fever – Mayo Clinic
Pollen Allergy – My Cleveland Clinic
Pollen Allergies – Better Health
Your Guide to Pollen Allergies and Their Treatment – Healthline
Sursă foto – Freepik