Skip to main content

Astmul bronșic reprezintă o boală pulmonară cronică, complexă, determinată de factori genetici, de mediu și care afectează milionare de oameni din întreaga lume. OMS recunoaște astmul bronșic ca principala boală cronică la copii și adolescenți și una dintre cele mai frecvente boli cronice la adulți. Astmul bronșic este mai prevalent în țările cu venituri mici sau medii.

Astmul bronșic provoacă simptome respiratorii precum respirație dificilă (dispnee), șuierătoare (wheezing), accese de tuse, presiune în piept, care de obicei apar în accese determinate de către expunerea la substanțe alergene sau iritante. Astmul bronșic este grevat de o scădere a calității vieții, absenteism de la școală sau locul de muncă și consum ridicat de resurse.

Ziua Mondială a Astmului, serbată anual în a doua zi a lunii mai, are ca tema în acest an “Asthma care for all”. Astfel, se încearcă să se promoveze conștientizarea cu privire la impactul astmului asupra indivizilor și societății în ansamblu. În timp ce astmul bronșic nu poate fi vindecat, poate fi gestionat eficient cu tratament și îngrijire adecvate.

Ca profesioniști din domeniul sănătății, avem un rol crucial de jucat în gestionarea astmului și îmbunătățirea calității vieții pacienților noștri care suferă de această afecțiune. Trebuie să ne asigurăm că pacienții noștri au acces la medicamentele potrivite, educație și sprijin necesare pentru a-i ajuta să își gestioneze astmul eficient. Trebuie, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a promova educația și conștientizarea despre astm în comunitățile noastre, astfel încât toată lumea să înțeleagă impactul astmului și cum să sprijine pe cei care trăiesc cu această afecțiune.

Pentru persoanele care trăiesc cu astm, îi încurajăm să-și controleze sănătatea lucrând cu furnizorul lor de servicii medicale pentru a dezvolta un plan personalizat de gestionare a astmului. Acesta poate include medicamente, evitarea factorilor declanșatori, monitorizarea simptomelor și având un plan de urgență în caz de atac de astm.

Dr. Coșei Caius Valentin

Leave a Reply