Ce este o stenoză carotidiană?
Boala ateromatoasă este cauza majorității leziunilor arteriale. Placa ateromatoasă constă într-o acumulare în peretele arterei de lipide (grăsimi), țesut fibros și depuneri calcaroase, ducând la o îngustare a arterei sau stenoză. Angioplastia și stentarea sunt realizate atunci când o stenoză devine importantă, creând și afectează circulația sângelui.
Cum se efectuează procedura?
Intervenția descrisă constă în tratarea unei artere îngustate, dilatând-o cu ajutorul unei sonde dotate cu un balon gonflabil la capătul acesteia. Balonul este poziționat sub control radiologic la nivelul stenozei, apoi este umflat. Placa este astfel comprimată, permițând îmbunătățirea fluxului circulator: aceasta este angioplastia. În marea majoritate a cazurilor, angioplastia cu balon este completată prin plasarea unui stent, o mică proteză metalică în formă de tunel care permite restabilirea unei bune circulații sanguine: stentarea.
Cum se efectuează un tratament endovascular?
De cele mai multe ori sub anestezie locală, această intervenție constă în introducerea unui tub subțire (cateter) în artera femurală (la picior) sau în artera radiala (la mână) sub control radiologic.
Cateterul are un balon la capătul său care este deplasat prin sistemul arterial până ajunge la îngustarea arterială din arteră. Astfel, încât acest cateter asigură protecția permanentă a pacientului, reducând riscul periprocedural prin reversia fluxului în carotidă în momentele cheie ale procedurii. Folosind aceasta tehnica balonul de la nivelul cateterului este folosit pentru a bloca fluxul ce avansează spre creier pentru câteva secunde, timp în care se plasează stentul și se dilată stenoză. Ulterior atât timp cât acest flux este blocat se practică o aspirație la nivelul cateterului, care reversează fluxul la nivelul arterei carotide astfel încât ne asigurăm că mici fragmente de placă de aterom nu ajung la nivelul creierului.
În acest mod riscurile de AVC periprocedurale sunt reduse la <2% dintre pacienți.
Ce se întâmplă după stentare?
După intervenție veți fi dus în salonul și monitorizat pentru minim 24 de ore. Dacă s-a intervenit pe la nivelul piciorului timp de 8 ore nu o să vă puteți da jos din pat. Ulterior în funcție de statusul dumneavoastră general, de modul în care a avut loc intervenția puteți fi externat în general între 24 – 72 ore dacă nu survin anumite complicații. Va trebui să urmăriți medicație dublu antiagregantă timp de cel puțin 3 luni și să vă prezentați la un control la 3 luni și ulterior la 1 an.
Pentru programare ne poți contacta la 0373.760.521 sau poți afla mai multe informații in cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare NORD.
Medic specialist Neurologie cu competențe în Neuroradiologie intervențională