Skip to main content

1. Care sunt semnele care tradeaza dependenta de mancare

2. Cateva strategii pentru a invinge dependenta de mancare

Dependenta produce suferinta, indiferent de natura acesteia; fie ca vorbim despre droguri, alcool, cafea, tutun, sex, jocuri de noroc sau mancare… exista inca multe alte tipuri de dependenta pe care nu le-am inclus in aceasta enumerare (dependenta de imaginea de sine, dependenta emotionala etc) care determina suferinta la nivel fizic si psiho-emotional si care ne influenteaza modul de a actiona si de a reactiona in diverse situatii si contexte.

Dependenta este generata de suferinta si produce, la randul ei, suferinta. Este un strigat de ajutor al individului care nu are mecanismele de aparare si de comunicare formate – din copilarie – si care nu stie, la un moment dat, dupa ce a epuizat tot arsenalul de care dispune, cum sa isi strige durerea.

Dependenta este penitenta.

Persoana dependenta de mancare nu trebuie sa fie neaparat grasa; asa cum obezitatea arata un dezechilibru al personalitatii, si preocuparea excesiva fata de subiectul Mancare sau Ingrasare sau Slabire constituie un semnal similar, chiar daca are moduri diferite de a se manifesta la prima vedere. Greutatea oscilanta, alternanta intre ingrasari si slabiri, mancatul cu cantarul, mancatul compulsiv, socotirea caloriilor, masurarea centimetrilor din talie si coapse, abuzul de junk-food – sunt comportamente care se inscriu, de fapt, in acelasi registru emotional.

Noi functionam pe baza de endorfina – hormon secretat in momentele in care intreprindem activitati care ne fac placere; cand, din cauza unor factori viata noastra ia o turnura mai putin placuta (pierderea unei fiinte dragi, a locului de munca, divort, accidente cu impact asupra aspectului fizic etc) si stresul este prelungit, creierul isi cere in continuare endorfina, si apar mecanisme de coping, mecanisme de aparare si compensatorii – adica vom cauta sa ne gasim placere in ceva, si, de cele mai multe ori, frigiderul este cel mai apropiat si la indemana obiect. Nu suntem toti la fel, fiecare isi gaseste propriul limbaj de a se face auzit, modurile de manifestare sunt variate si constituie inceputul dependentei.

Pentru a invinge dependenta trebuie sa te invingi pe tine, si nu este usor, deoarece trebuie sa renunti la ceea ce devine o zona de confort, chiar daca tu constientizezi ca iti face rau; cand vei refuza sa mai fii dependent, omul de pana atunci trebuie sa moara, pentru ca, din cenusa celui ce a fost, si cu lectiile invatate, sa apara omul cel nou.

Dietele ajuta mai mult sau mai putin, majoritatea pacientelor relatandu-mi cum, dupa regimuri in cadrul carora au slabit paana la 40 de kilograme, dupa 12-18 luni au juns din nou la greutatea intiala, la care au mai si adaugat ceva. Desigur, este firesc, atata vreme cat eu ma intorc la vechiul comportament, fara a-mi intelege problemele si nevoile, fara a invata sa ma iubesc si sa ma respect, fara a intelege Ce inseamna, de fapt, Mancarea si Cine sunt Eu?

Daca voi parcurge mereu drumul A-B, rezultatul va fi acelasi; daca vreau un alt rezultat, trebuie sa merg in alta directie! Nu putem astepta sa obtinem lucruri diferite procedand, mereu, in acelasi fel! Ar fi ilogic!

In ultimii ani au aparut multe variante, astfel incat beneficiem de solutii variate pentru a arata bine (atentie, dependenta de imaginea de sine, cu impact urias asupra personalitatii!) si sa pacalim, astfel, cantarul… o perioada. Dar cine a spus ca frumusetea vine din interior a fost intelept; o persoana echilibrata emotional va putea sa gestioneze stresul, avand un prag de suportabilitate destul de ridicat, cu o exprimare naturala a propriilor nevoie si interese, iar atunci cand va fi cazul, reactia nu va fi una dezadaptativa si necontrolata. Uneori, a fi puternic inseamna a cere ajutor, a accepta ca nu le poti sti pe toate si ca un om inteligent invata in fiecare zi a vietii lui. Cea mai buna strategie pentru a invinge dependenta, de orice natura ar fi aceasta, este autocunoasterea, deschiderea, comunicarea si acceptarea propriilor limite.

Psih. Stefania Budacu – Psihoterapeut. Logoped.


Articol aparut in revista Click! Sanatate

Close Menu