Skip to main content
Noutăți NORD

Durerea = expresie a legaturii dintre corp si starea noastra psihica

By 1 noiembrie 2020septembrie 14th, 2023No Comments

Imaginati-va urmatoarea situatie…O femeie de varsta mijlocie, sotie si mama, vine la psihiatru. Se lupta de foarte multi ani cu o durere abdominala severa. A facut numeroase investigatii, a avut si cateva operatii. Durerile au continuat, si chiar mai mult, s-au accentuat. Intreaga ei viata a fost afectata de prezenta acestei dureri. Femeia este acum in situatia in care nu mai poate lucra, abia daca se mai poate deplasa prin casa, petrece mult timp in pat, se simte sfarsita si fara speranta ca isi va reveni vreodata. Cauza durerii a ramas neclara si faptul acesta ii produce multa frustrare si teama. A incercat numeroase tratamente pentru controlul durerii fara prea mult succes. In cele din urma, i-a fost recomandat un consult psihiatric, spunandu-i-se ca cel mai probabil durerea este “in mintea ei”. Femeia vine la psihiatru contrariata, spunand cu revolta in glas ca durerea ei este reala, ca nu se preface si ca “nu este nebuna”.

Multi dintre noi se regasesc in povestea acestei femei sau cunosc in anturajul lor cazuri similare.
Durerea este un fenomen complex, cu multe ramificatii fiziologice dar si psihologice. Este o experienta foarte subiectiva, simtita atat ca discomfort fizic cat si psihic (teama legata de viitor, felul in care durerea ne poate afecta capacitatea de a munci sau viata personala). 

Modul in care un individ reactioneaza la durere depinde foarte mult de experientele sale anterioare in situatii de boala, de personalitatea sa, de aspecte de natura sociala si culturala. Mai mult, modul in care un individ percepe durerea poate influenta intensitatea durerii, efortul depus in aflarea unui diagnostic, precum si viteza de recuperare. 

Atentia pe care o acordam durerii joaca un rol major in experienta acesteia caci o importanta caracteristica a durerii este capacitatea ei de a ne captiva intreaga atentie. Aceasta atentie indreptata exclusiv catre durere are rolul de a o amplifica. Cu cat individul se gandeste mai mult la durerea sa cu atat durerea devine mai intensa, afectandu-i din ce in ce mai mult capacitatea de a functiona, in timp ce indreptarea atentiei catre alte activitati are drept rezultat reducerea intensitatii durerii.

Un alt aspect important privind modul in care reactionam la durere este semnificatia pe care o atribuim acestei dureri (cauza care a determinat-o si prognosticul ei). Avem nevoie sa intelegem ce a produs aceasta durere si care va fi impactul pe care aceasta durere il va avea in viata noastra. Semnificatia pe care o atribuim durerii are un rol important in aparitia senzatiei de suferinta. Gradul de suferinta nu este direct proportional cu intensitatea durerii. Putem tolera o durere severa atat timp cat intelegem sursa durerii, faptul ca nu este cauzata de o afectiune terminala, si cunoastem moduri prin care sa o controlam. 

Durerea cronica este asociata in multe cazuri cu afectiuni de natura psihiatrica (tulburari depresive, anxietate, abuz de alcool si alte substante). Relatia dintre durere si starea noastra psihica este foarte complexa. Durerea prelungita pe o perioada lunga de timp, prin felul in care afecteaza toate aspectele vietii noastre, poate conduce la dezoltarea unei tulburari depresive sau de anxietate. La randul sau, o tulburare depresiva poate avea durerea ca forma principala de expresie. Mai mult, depresia poate accentua intensitatea durerii si poate incetini semnificativ procesul de recuperare. Studii efectuate in clinici de terapia durerii au aratat ca prevalenta simptomelor depresive la pacienti cu durere cronica variaza intre 10% si 87%, iar prevalenta durerii cronice la pacienti cu tulburari depresive variaza intre 27% si 100%. 

Exista multe cazuri in care durerea cronica nu are o explicatie organica clara ci este expresia unei suferinte de natura emotionala. Altfel spus somatizam, transformand o traire psihica intr-un simptom pur fizic. Aceste cazuri sint diagnosticate de cele mai multe ori dupa lungi perioade de investigatii si proceduri medicale mai mult sau mai putin invazive. 
In ceea ce priveste consumul de alcool si alte substante, exista, din pacate, un numar din ce in ce mai mare de pacienti care devin dependenti de anumite medicamente prescrise pentru controlul durerii. De asemenea, consumul de alcool tinde sa creasca fie ca o forma de a face fata situatiei dificile in care se afla individul respectiv datorita durerii, fie in contextul existentei unei tulburari depresive.
Nu pot sa trec mai departe fara sa mentionez rolul major pe care stresul il joaca in amplificarea oricarei dureri, atat prin tensiunea musculara pe care stresul o provoaca cat si prin descarcarea de hormoni de stres (in special noradrenalina care are un rol important in modularea durerii).

Pacientii cu durere cronica vin cu mari rezerve la un consult psihiatric. Au mari dificultati in a accepta ideea ca durerea lor ar putea avea si o componenta psihica. Dar cum poate un medic psihiatru sa-i ajute? In primul rand, ii poate ajuta sa inteleaga relatia complexa care exista intre durerea lor si starea lor psihica. Prin tehnici de relaxare si mindfulness ii poate ajuta sa schimbe relatia pe care au dezvoltat-o cu propria lor durere si astfel durerea isi pierde locul central in jurul careia graviteaza toate celelate aspecte ale existentei individului. Ea devine periferica si permite individului sa recupereze parti de viata pierdute, imbunatatindu-si astfel calitatea vietii.
Metaforic vorbind, de multe ori durerea apare in viata unui individ, intr-un anumit moment si intr-o anumita forma, cu un anumit “mesaj”. E ca si cum durerea devine un purtator de cuvant al sufletului, semnalizindu-ne ca am deviat de la drumul care ne implineste si ca trebuie sa facem o schimbare. Printr-o terapie de natura exploratorie, individul in cauza intelege semnificatia durerii sale, mesajul pe care durerea respectiva il are pentru el, ce schimbare trebuie sa faca pentru a-i fi mai bine. 
Nu in ultimul rand, medicul psihiatru poate veni cu recomandari de tratament pentru posibilele afectiuni de natura psihiatrica precum depresia si anxietatea care coexista cu durerea cronica.

Revenind la cazul prezentat la inceput, in discutiile avute cu femeia, au iesit treptat la iveala detalii privind o viata de abuz emotional si fizic. Pe masura ce durerea femeii a fost inteleasa in contextul vietii sale, durerea a devenit treptat mai putin intensa. Nu a disparut complet dar calitatea vietii sale s-a imbunatatit. Femeia si-a reluat munca, si-a regandit si refacut intreaga viata…caci fiecare durere este in fapt o poveste de viata…. 

 

Dr. Dana Stejar – Medic Specialist Psihiatrie

Close Menu