Skip to main content
Noutăți NORD

TESTARE COVID – REAL TIME PCR. Pret 178 lei – rezultat bilingv la cerere in 12-24 de ore!

By 15 iulie 2020decembrie 16th, 2021No Comments

 

Metoda cea mai sensibilă şi specifică de diagnostic este Real Time PCR pentru detectarea ARN viral în probele din tractul respirator. Aspiratul endotraheal are încărcătura virală cea mai mare. Dată fiind perioada lungă de incubaţie (aproximativ 14 zile), în primele 5 zile de boală, încărcătura virală este mică şi rezultatul PCR poate fi negativ.  ARN viral rămâne detectabil în secreţiile respiratorii mai multe săptămâni după declanşarea bolii.

Testul de referință pentru diagnosticul specific de COVID-19, denumit ARN viral SARS CoV-2, utilizeaza metoda Real Time PCR = metoda gold standard de testare moleculară, care evidențiaza virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral.

Tehnici de recoltare: exsudat nazofaringian și faringian

  • Exsudatul faringian – pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimentsau lichide, fie la 4 ore după acestea.

  • Exsudat nazofaringian – este important ca inainte de recoltare sa nu se instileze solutii dezinfectante in nas.

 

Programare testare: programarea se face la nr. 0764.043.610 sau 021.9432.

Recoltarea se face de luni pana vineri, in urmatoarea locatie:

  • Laborator Provita, din str. Cuza Voda nr. 53, Sector 4, Bucuresti: Lu, Ma, Mi, Jo, Vi 10:30 – 12:00;

Formulare

In vederea efectuarii testului covid19 – REAL TIME PCR este obligatorie completarea si semnarea unor acorduri si declaratii. Pentru a salva din timpul petrecut in clinica, inainte de recoltare, va sugeram sa le completati in avans si sa le transmiteti pe email, catre formular@centrul-provita.ro sau sa le aduceti completate pentru a fi semnate la receptia punctului de recoltare, in dimineata recoltarii.

Aceste acorduri difera functie de locatia unde se face recoltarea, va rugam sa le descarcati pe cele aferente locatiei unde sunteti programat. Alegeti doar varianta in limba romana sau pe cea in limba engleza, pentru cetatenii straini! Aceste acorduri le gasiti aici

Eliberarea rezultatului

Rezultatele sunt disponibile atât online cât și cu ridicare din locatie. Buletinul de analiza poate fi eliberat si in limba engleza (bilingv) daca pacientul opteaza testul cu eliberare rezultat in 12 sau 24 de ore. Buletinul de analiza pentru testul cu eliberare rezultat in 48, respectiv 72 de ore nu este bilingv!

Preturi

178 lei – Test cu eliberare rezultat in 12-24 de ore (de la ora recoltarii), bilingv (la cerere);

 

Nu recoltam copiilor sub 4 ani!!

Coronavirusurile determină, în primul rând, infecţii respiratorii la om. La om, coronavirusurile produc 15-20% din infecţiile tractului respirator superior (răceala comună), dar pot fi implicate și în cazuri de pneumonie şi miocardită. COVID-19 infectează nu numai celulele tractului respirator, dar şi enterocitele, infecţia putând fi asociată și cu tulburări diareice.

COVID-19 este al 7-lea coronavirus din lista celor infecţioase pentru om. Are omologie genetică de circa 80% cu SARS-CoV, ceea ce a justificat denumirea de SARS-COV-2.

Infecţia naturală se face cu o doză mică de virus pe care organismul infectat o elimină prin aerosolii expulzaţi prin tuse, strănut şi chiar prin vorbire (picăturile lui Pfluge). Virionii se fixează prin intermediul spiculilor S, pe receptorii suprafeţei celulelor epiteliale ale tractului respirator, este internalizat şi se multiplică în aceste celule.

Infecţiile clinice au grade variate de severitate, în funcţie de starea fiziologică generală a organismului, dar în special de eficienţa funcţională a mecanismelor imunitare de protecţie.

Cel mai mare risc de infecţie clinică severă îl au persoanele cu patologie de fond:

  • Afectiuni pulmonare (bronhopneumonie obstructiva cronica, tuberculoza, astm), insuficienta renala, obezitate (asociata totdeauna cu o stare inflamatorie cronica);

  • Imunosupresie, diabet, maladii autoimune;

  • Varstnicii sunt mai sensibili din cauza imunosupresiei fiziologice instalate odata cu inaintarea in varsta;

  • Fumatul reprezinta un factor de risc deoarece macrofagele si celulele dendritice pulmonare sunt activate de gudroanele din fum si secreta interleukine proinflamatorii. 

Manifestările clinice severe (cu insuficienţă respiratorie) se datorează incapacităţii sistemului imunitar de a neutraliza procesul infecţios la nivelul etajului superior al arborelui respirator. Astfel, infecţia cu COVID-19 coboară până la etajul profund al arborelui respirator şi infectează macrofagele interstiţiale şi pe cele din peretele alveolelor pulmonare. Reacţia inflamatorie asociată procesului infecţios determină exsudarea componentei lichide a sângelui şi inundarea alveolei, rezultatul fiind insuficienţa respiratorie şi implicit nevoia ventilării mecanice. Astfel, patogeneza pneumoniei COVID-19, ca şi a SARS-CoV, pare a fi datorată, în primul rând, unui răspuns inflamator amplu, scăpat de sub control, amplificat de citokine şi nu unui răspuns imun specific faţă de antigenele virale.

 

Patogeneza coronavirusurilor este amplificată de faptul că virusul limitează expunerea componentelor sale antigenice, contactului cu celulele imunitare:  învelişul viral nu derivă din membrana citoplasmatică (ca la cele mai multe ribovirusuri), ci din membranele intracelulare.

 



Pasii pentru descarcarea rezultatelor pentru testarea COVID (Real Time PCR) sunt urmatorii:
1.    Intri in sectiunea “Rezultate analize”/ “Pentru pacienti”
2.    Completezi “Numar cerere analize” si “cod de acces” (date mentionate pe cererea de analiza primita la recoltare). Se va deschide rezultatul in limba romana.
3.    Deasupra rezultatului in limba romana, in partea dreapta, dati click pe butonul “Descarca fisierul”. Se va deschide rezultatul in limba engleza.

*Pasul 3 este valabil doar pentru cererile de testare cu rezultat eliberat in termen de 12, respectiv 24 de ore. Cererile de testare cu rezultat in 48 / 72 de ore nu beneficiaza de buletin de analiza in limba engleza.

 

Bibliografie

Kathryn V. Holmes – Coronaviridae and Their Replication, în Virology, Second Ed., ed. B. N. Fields, D. M. Knipe et al., Raven Press, Ltd, New York, 1990.

Susan R. Weiss and Sonia Navas-Martin – Coronavirus Pathogenesis and the Emerging Pathogen severe Acute Respiratory Coronavirus – MMBR, 2005, 69, 4, p. 635-664.

Leonard Norkin – Virus Receptors: Implications for Pathogenesis and Design of Antiviral Agents – Clin. Micr. Reviews, 1995, 8, 2, p. 293-315.

S. M. Peiris and L. L. M. Poon – Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), în Encyclopedia of Virology, third edition, 2008, Editor Brian W. J. Mahy, Marc H. V. Van Regenmortel, AP.

Close Menu