Skip to main content
Noutăți NORD

Reabilitarea mersului afectat neurologic cu banda de mers BIODEX Gait Trainer 3

By 28 iulie 2020decembrie 16th, 2021No Comments

Banda de mers Biodex Gait Trainer difera de toate celelalte prin implementarea terapiei asistata prin muzica, un instrument revolutionar bazat pe dovezi stiintifice cu rol in imbunatatirea echilibrului si favorizarea independentei functionale atat in afectiunile neurologice cat si in cele ortopedice.

Bazat pe zeci de ani de cercetări care arată puterea muzicii în tratarea tulburărilor de mișcare, clinica noastră dispune de banda de mers Biodex Gait Trainer 3 diferită de toate celelalte prin implementarea terapiei asistată prin muzică. Este singura banda de alergare cu o punte instrumentată care monitorizează și înregistrează lungimea, viteza și simetria pasului, permițând obținerea unor rezultate mai rapide, cu o evoluție monitorizată și documentata.

Această integrare revoluționară a muzicii oferă un instrument eficient bazat pe dovezi științifice pentru afecțiuni neurologice ce duc la eficacitatea tratamentelor și conduc la rezultate mai rapide în ceea ce privește îmbunătățirea echilibrului și favorizarea independenței funcționale.

După cum știm, cele mai invalidante caracteristici ale bolii Parkinson sunt bradikinezia caracterizată prin mișcări reduse, încetinite, rigiditatea mușchilor, tremor și nu în ultimul rând, reducerea reflexelor cu impact puternic asupra echilibrului si posturii. Astfel, prin deteriorarea abilităților locomotorii și instabilitatea posturală, căderea în rândul pacienților cu o astfel de afecțiune, este inevitabilă. Tot in această categorie în care mersul este afectat, intră și alte boli neurologice precum accidentul vascular cerebral, leziuni cerebrale traumatice, scleroză multiplă și paralizia cerebrală. În toate aceste afecțiuni, reabilitarea mersului prezintă provocări similare.

De-a lungul timpului, clinicieni și cercetători din întreaga lume au constatat că persoanele care suferă de Parkinson dar și de alte afecțiuni neurologice, pot prezenta îmbunătățiri ale mersului atunci când dispun de un stimul auditiv asociat cu un metronom. 
Astfel, îmbunătățirea mersului prin intermediul acestei benzi care dispune atât de metronom cât și de o varietate de stimuli auditivi, nu rezultă din terapia direct asupra regiunilor cerebrale deficitare de dopamină, ci din neuroplasticitatea creierului care nu este în mod obișnuit responsabilă de mișcare, ci condiționată să acționeze ca atare datorită terapiei prin muzică. Așadar, terapia muzicală neurologică îmbunătățește atât măsurile de mers temporal, precum lungimea pasului și viteza de mers, cât și mișcări funcționale precum legănatul brațelor, flexia șoldului și alinierea posturală. 

Muzica poate fi oricând structurată, astfel încât să se ia în considerare durata, tonul, dinamica și armonia pentru a provoca mișcări specifice care îmbunătățesc calitatea generală a mersului unui pacient. Viteza centurii poate fi ușor ajustată pentru a se putea potrivi cu pașii pacientului pe minut, ritmul muzical în bătăi pe minut poate fi gestionat pentru a influența componentele mersului, iar biofeedback-ul de final afișează lungimea pasului, viteza și simetria acestuia pentru a încuraja progresul pacientului.

Muzica se dovedește să pornească neuroplasticitatea creierului, reorganizând căile neuronale pentru a ajuta pacienții să-și recâștige funcția motorie care s-a pierdut în urma unei leziuni sau boli cerebrale, afectiuni ortopedice sau cardiologice în recuperarea mersului compromis si reducerea riscului de cădere.

Banda de mers Biodex încorporează melodii scrise și notate de muzicoterapeuți experți într-o serie de afecțiuni neurologice. Aceste compoziții de terapie muzicală nu implică doar calendarul ritmic adaptabil necesar terapiei auditive ritmice, ci sunt structurate cu tipare muzicale specifice ce ajută la creșterea mișcărilor funcționale ale mersului. 
Deoarece fiecare om afișează un interval natural de ritm, conexiunile puternice dintre mers, sincronizarea internă înnăscută și percepția ritmică sunt demonstrate de preferințele ritmice ale fiecărei persoane în muzică. Ca atare, deși intervalul temporal perceptiv al omului este de 40-3000 bpm, ritmul muzical preferat este de 120-130 bpm. Acest ritm preferat se situează la mijlocul intervalului cadenței medii de mers între bărbați (103-150 pași pe minut) și femei (100-149 pași pe minut) pe diferite tipuri de vârstă. Prin folosirea unui ritm foarte pronunțat, pacienții sunt determinați să-și sincronizeze pașii cu ritmul. Selecția de compoziții informate pe terapie muzicală special concepute pentru a extinde terapia bazată pe ritm folosind indicii spațiali, temporali și de forță. Aceste melodii special compuse aplică modele muzicale pentru a mări mișcările funcționale precum balansarea brațelor, postura, pași mai lungi, rotarea șoldului și sincronizarea în trepte. 

La finalul fiecărei sesiuni de instruire ghidată prin muzică, terapeutul poate să tipărească un raport detaliat și un raport de evoluție pe parcursul mai multor sesiuni, precizând titlul cântecului, ritmul cardiac de pornire și modificarea acestuia odată cu modificarea ritmului melodiei, plus parametrii precum viteza de mers și lungimea pasului.

În urma studiilor efectuate la nivel global s-a constatat faptul că recuperarea combinată cu banda de mers Biodex are o eficiență cu aproximativ 30% mai mare decât refacerea doar prin kinetoterapia clasică.

Close Menu