Skip to main content

Pacientă tânără, în vârstă de numai 28 ani, diagnosticată cu o tumoră cerebrală temporo-mezială stângă, manifestată clinic prin episoade comițiale de tip crize parțiale complexe (epilepsie de lob temporal).
RMN cerebral a evidențiat o tumoră de mici dimensiuni (cca. 20/18/13 mm cu un nodul central cu priză de contrast de cca. 6 mm diametru) dar cu localizare profundă – pe fața internă a lobului temporal stâng, la nivelul hipocampului și al nucleului amigdalian.

 


Acestea sunt structuri cu rol deosebit de important în memoria de scurtă durată și în procesarea emoțiilor. De asemenea, lobul temporal stâng are un rol major în limbaj, chiar dacă nu neapărat porțiunea anterioară (polul temporal).
Rezecția acestei tumori reprezintă o provocare majoră datorită localizării profunde și a structurilor importante din vecinătate. Există două căi de abord neurochirurgical: trans-temporal sau trans-sylvian.

Abord trans-sylvian – verde; abord trans-temporal – fucsia

Abordul trans-temporal presupune un mic volet temporal stâng dar pentru a ajunge la leziune trebuie creat un tunel prin lobul temporal, adică distrugerea de țesut cerebral normal, chiar dacă fără funcții neurologice majore.
Abordul trans-sylvian este mai laborios, durează mai mult și necesită o incizie mai mare dar are marele avantaj că pentru a ajunge la leziune se folosește valea sylviană – o cale naturală de acces, fără a fi necesar sacrificiul de țesut cerebral normal.
Din acest motiv am ales cel de-al doilea abord – cel trans-sylvian, iar operația s-a desfășurat în cele mai bune condiții, fără incidente sau complicații, putând astfel rezeca în întregime tumora fără a afecta alte structuri.

RMN cerebral efectuat a doua zi postoperator evidențiază absența complicațiilor locale dar prezența materialului de hemostază și a microcheagurilor face dificilă interpretarea din punct de vedere al gradului de rezecție.


Totuși, RMN cerebral de control efectuat la 2 luni de la operație, după resorbția modificărilor inflamatorii (normale postoperator) permite concluzia unei rezecții tumorale complete.

Din punct de vedere clinic pacienta a fost asimptomatică după operație, fără crize comițiale, dar va continua tratamentul antiepileptic o vreme, sub supraveghere neurologică.

Vestea cea mai bună a venit odată cu rezultatul examenului histopatologic: gangliogliom grad I WHO – o tumoră benignă cu prognostic foarte bun, care nu necesita radioterapie sau chimioterapie citostatică, doar urmărire periodică.
Acest caz ilustrează foarte bine nivelul de performanță atins de neurochirurgia modernă. Grație tehnologiei avansate și tehnicilor microchirurgicale minuțioase se pot extirpa leziuni profunde, situate în mijlocul creierului, fără a produce leziuni colaterale, folosind coridoarele naturale de acces ale acestui organ cu totul și cu totul special.

Leave a Reply