Terapia de cuplu – ingredientul ce poate salva o relatie!
Potrivit ultimelor statistici, durata medie a unei casatorii în România este de 13 ani, iar în ultimii ani, divortul apare cu frecventa cea mai mare în rândul barbatilor si femeilor din grupa de vârsta 35 – 39 de ani.
Dar de unde apar probleme în cuplu, când si în ce fel poate fi salvata relatia?
Formarea unui cuplu presupune întâlnirea a doua persoane diferite, cu istorii de viata diferite. La început exista, în general, o perioada în care fiecare partener da tot ceea ce are mai bun, vrea sa impresioneze, îsi doreste sa dezvolte relatia. În timp, contextul în care cei doi au început relatia se schimba (apare un copil, se schimba locul de munca etc.), deci se ivesc alte tipuri de experiente carora cuplul trebuie sa le faca fata. Orice modificare mobilizeaza la fiecare dintre ei anumite calitati, sau anumite “umbre”. Ele nu au putut fi vazute la început, când nu au existat factori declantatori, sau au fost vazute, dar nu li s-a dat prea mare atentie. Însa orice tip de experienta, daca este abordata cu discernamânt si bune intentii, aduce cu siguranta o clarificare, o schimbare, o evolutie.
“Într-o relatie, ambii parteneri trebuie sa faca fata, în timp, anumitor schimbari – orice legatura este dinamica, evolueaza, se transforma! De exemplu, pentru a face o prajitura se urmeaza o reteta, în care se pun o lista de ingrediente, în anumite proportii, iar rezultatul este în consecinta. Daca vrem alt gust sau alta aroma trebuie sa modificam reteta initiala – fie schimbam ingredientele, fie cantitatile si astfel rezulta o alta prajitura, diferita de cea initiala.
La fel se întâmpla si într-o relatie. Facând aceleasi lucruri vom ajunge la acelasi rezultat. Daca vrem sa schimbam rezultatul, atunci trebuie sa modificam aportul nostru în relatie!” explica Anca Kosina, psiholog si psihoterapeut.
Comunicare în cuplu poate intra în impas din diverse motive, de exemplu:
* se activeaza orgolii, traume anterioare, temeri sau sabloane educationale diferite.
* comoditatea unuia dintre parteneri, ce determina în prima faza supraresponsabilizarea celuilalt si de aici apar oboseala, lipsa timpului pentru îndeplinirea propriilor nevoi, frustrari.
* gelozia. Gelozia este de fapt o frica si în acest caz ar trebui identificate cauzele mai profunde ale acestei frici.
* infidelitatea unuia dintre parteneri. Si aici lucrurile sunt mai complicate! A fost un eveniment sau un întreg proces? Ce anume pare sa fi provocat totul – a existat un factor intern sau extern, care a determinat anumite actiuni, o anumita motivatie? Care ar putea fi consecintele si ce pret este pregatit fiecare sa plateasca, acum sau pe termen lung?
Acesta este momentul în care ar trebui sa se apeleze la ajutorul unui psiholog, ca mediator:
“O terapie de cuplu nu îsi propune nici sa împace, nici sa desparta. Se pleaca de la premiza ca, atunci când partenerii vin la terapie, exista deja un blocaj de comunicare în cuplu. Scopul terapiei este de a ajuta fiecare partener sa constientizeze ce se întâmpla în prezent, cum s-a ajuns în acest impas si ce se poate face. Este nevoie însa de sinceritate si dorinta autentica de schimbare, din partea ambilor parteneri.” adauga psiholog Anca Kosina.
Uneori un cuplu vine la terapie, dar unul din parteneri, spune „Vreau ca relatia sa fie mai buna, dar sa se schimbe el/ ea”, sau „Îmi doresc sa fac schimbari, dar nu acum”. Iar în cazul cel mai dificil se manifesta o ambivalenta – pe de-o parte se spune ca se doreste o schimbare, dar pe de alta parte se refuza orice actiune ce ar putea provoca schimbarea (întârzierea sau amânarea sedintelor de terapie, argumente sau justificari pentru lipsa deciziilor, se cauta vinovati în afara etc.).
Acestea sunt momente delicate ale terapiei, în care de multe ori apare dorin?a de abandon, pentru ca se ating de fapt subiecte grele, rigiditati rationale, tipare educationale sau pur si simplu din comoditate.
Este nevoie de perseverenta, iar aici se vede dorinta autentica de a salva sau îmbunatati relatia.
“În concluzie, în urma unei terapii de cuplu, vor putea fi clarificate anumite aspecte, se vor putea constientiza cauze profunde ale unor blocaje, se pot pune în miscare pârghii actionale si resurse poate neconstientizate sau uitate. Ce anume se va întâmpla în timpul terapiei si la final este însa decizia fiecarui partener. Deciziile apartin în totalitate celor doi parteneri!” încheie psiholog Anca Kosina.
Psiholog clinician și Psihoterapeut