Skip to main content
Noutăți NORD

Scolioza – depistata la timp poate fi tratata conservator

By 19 mai 2020decembrie 16th, 2021No Comments

“Statisticile arata ca in Romania exista, numai in evidenta Spitalului Clinic de Urgenta pt copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti, 13.000 de cazuri de copii cu deformari de ax ale coloanei vertebrale, in special scolioze.
In general apare in segmentul toracic sau in coloana lombara. Cele mai frecvente cazuri, 80%, sunt intalnite la fete.

Scoliozele se evidentiaza mai ales in timpul pubertatii. Statisticile arata ca tara noastra este pe primele locuri in lume, in ceea ce priveste frecventa scoliozelor grave, multi copii din Romania fiind depistati tardiv, desi un simplu control periodic i-ar putea salva de o interventie chirurgicala” se arata intr-un comunicat de presa.
O cauza a aparitiei scoliozei este si lipsa de informare a parintilor, care nu isi duc copiii la un control periodic”, spune dr Mihai Jianu, seful sectiei de Ortopedie si Traumatologie pediatricadin cadrul Spitalului Clinic de copii Grigore Alexandrescu.
“Sunt extrem de importante urmatoarele aspecte:
– constientizarea rolului depistarii precoce a scoliozei la copii;
– informarea parintilor asupra importantei controalelor periodice ale coloanei.”

De asemenea, dr Jianu a mai adaugat: “Lumea crede ca scolioza este cauzata de o pozitie incorecta in banca sau de ghiozdanul prea greu, nimic mai fals.”
Scolioza nu o face decat cel care e programat sa o faca, adica factorul genetic este determinant.
Recomandarea de inot sau de posturare corecta in banca nu rezolva problema.
Scolioza are 3 tipuri de tratament: kinetoterapia, corsetul (stopeaza temporar avansarea scoliozei)
si operatia (interventia chirurgicala).

Asociatia Mondiala a Scoliozei afirma ca scoliozele cuprinse intre 0-20 grade (unghiul Cobb), trebuie supravegheate de medicul specialist si necesita kinetoterapie specifica; cele intre 20 si 50 de grade indica asocierea kinetoterapiei cu corset Cheneau iar cele peste 50 de grade recomanda, obligatoriu, interventia chirurgicala.
Riscurile de agravare, in functie de importanta lor:
 – unghiul Cobb masurat pe radiografie;
– faza de crestere;
– laxitatea ligamentara;
– semnul Risser (indica maturitatea osoasa);
– unghiul de fotstie a vertebrelor (Nash-Moe);
– existenta curburilor compensatorii.

Exista 2 tipuri de scolioze, cele functionale (atitudine scoliotica) – nu are ghibus costal la flexia trunchiului, apare in activitati asimetrice – si cele structurale – unghiul Cobb este de peste 15 grade, prezenta rotatiei vertebrale, ghibus costal prezent.

Cel mai bine se trateaza aceste afectiuni conservator, prin terapia tridimensionala cu principiile tehnicii Schroth.
Scopul tratarii cat mai timpuriu a acestei afectiuni este prevenirea interventiei chirurgicale.
Terapia tridimensionala conform principiilor tehnicii Schroth, inregistreaza cele mai bune rezultate in recuperarea scoliozei si cuprinde exercitiile fizice special concepute. Exercitiile se efectueaza sub atenta indrumare a kinetoterapeutului si vizeaza: autoelongatia, delexia, derotarea vertebrelor prin respiratie, facilitare, stabilizare/ tonifiere musculara in pozitia maxim corectiva.Ea poate fi aplicata de la varsta de 8-10 ani, durata tratamentului fiind variabila, depinzand de multi factori.
Acest tip de tratament conservator poate fi realizat in clinica Provita, kinetoterapeutul specializat in aceasta tehnica fiind Adrian Sminchise.
 

Close Menu