Ce este rubeola si care sunt simptomele
Rubeola este o boala infectio-contagioasa produsa de virusul rubeolia.
Debutul survine dupa o perioada de incubatie (de 2-3 saptamani) si consta in indispozitie, febra moderata, cefalee, catar oculonazal (secretii oculare si nazale), lipsa poftei de mancare, roseata faringiana si dureri la inghitit; uneori pot aparea si dureri articulare. Frecvent apare adenopatie (tumefiere ganglionara). Aceasta faza preeruptiva lipseste adesea la copiii mici si se intalneste frecvent la adolescenti.
Dupa 2-4 zile apare eruptia, initial la nivelul fetei, apoi se extinde rapid pe corp si membre. Aceasta consta in pete roz, rotunde sau ovale, de aproximativ 2-3 milimetri si dispare in 1-5 zile.
Eruptia este insotita de adenopatie, caracteristice fiind cele occipitale, retroauriculare si latero-cervicale. Aceasta tumefiere ganglionara poate dura intre 2 si 3 saptamani, uneori persistand si mai mult. Adesea sunt descrise forme atipice (lipseste eruptia) fiind prezenta doar adenopatia sau forme subclinice (inaparente).
Riscurile si complicatiile rubeolei
Formele de rubeola la copii sunt de obicei usoare. Ca si complicatii posibile (dar foarte rare), sunt de mentionat encefalita, anemia sau purpura trombocitopenica, artrita sau artralgiile.
La femeile insarcinate rubeola poate avea urmari foarte grave, in procent foarte mare ducand la aparitia rubeolei congenitale, manifestata prin: avort spontan sau multiple malformatii (cardiace, oculare, osoase etc) ale fatului.
Tratament si preventie
Tratamentul rubeolei nu este unul specific. Bolnavul va fi izolat la domiciliu timp de 7 zile de la debut. Se recomanda o hidratare orala adecvata, precum si administrare de paracetamol pentru combaterea febrei sau a eventualelor dureri.
Importanta deosebita are profilaxia, care se realizeaza prin vaccinare.
Articol realizat pentru revista Click!Sanatate de Dr. Serban Apostoiu, Medic Primar Medicina de Familie
Medic primar Medicină de Familie