Skip to main content

Proteina C reactivă (CRP) este o proteină produsă de ficat și secretată în sânge și reprezintă, adesea, primul semn de inflamație sau infecție în organism. Concentrația acesteia crește în sânge la câteva ore după începerea infecției sau a altor leziuni inflamatorii. O analiză CRP nu este suficient de specifică pentru a diagnostica o anumită boală. Mai degrabă, este un marker general al infecției și al inflamației care semnalează nevoia unor teste și tratamente suplimentare.

Atunci când corpul se confruntă cu un agent patogen (cum ar fi virusuri, bacteriile sau substanțe chimice toxice) sau când suferă o leziune, sistemul imunitar intră în acțiune și trimite celule inflamatorii și citokine pentru a răspunde la amenințare. Celule declanșează, astfel, inflamația, pentru a începe procesul de vindecare a țesutului deteriorat. Ca rezultat, pot apărea simptome precum durere, umflare, vânătăi sau roșeață. Este important de menționat faptul că inflamația poate afecta și sisteme ale corpului pe care nu le putem observa direct, precum articulațiile.

Când este recomandată analiza CRP?

Medicul dumneavoastră poate recomanda o analiză CRP pentru a detecta sau monitoriza inflamația în afecțiuni precum:

● Sepsis (inflamație corporală), o reacție excesivă a sistemului imunitar la o infecție, care poate afecta grav organele și țesuturile;

● Infecții fungice;

● Infecții osoase;

● Boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul sau vasculita;

● Boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă;

● Boli pulmonare, cum ar fi astmul;

● Boli inflamatorii pelvine;

● Pentru a afla dacă riscați să aveți boli de inimă sau un al doilea atac de cord.

Uneori, analiza CRP este efectuată în timpul sarcinii dacă apa se sparge mai devreme pentru a descoperi dacă este vorba despre o infecție. Este, de asemenea, efectuată pentru a monitoriza pacienții după o intervenție chirurgicală sau alte proceduri invazive, astfel încât să se detecteze prezența unei infecții în timpul perioadei de recuperare.

Testul standard CRP nu trebuie confundat cu testul hs-CRP, care este diferit:

● Testul standard măsoară niveluri ridicate ale proteinei pentru a identifica diferite boli care cauzează inflamație.

● Testul hs-CRP măsoară niveluri scăzute și se concentrează pe riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Condiții recoltare sau cum să te pregătești

Pentru analiza CRP, respectarea anumitor condiții înainte de recoltare este esențială. Iată câteva recomandări pentru pregătirea corespunzătoare:

● Repaus alimentar: De obicei, proteina C reactivă se recoltează pe stomacul gol. Aceasta înseamnă că nu trebuie să mănânci sau să bei nimic (cu excepția apei) cu aproximativ 12 ore înainte de recoltare.

● Medicamente: Dacă iei medicamente, informează-ți medicul sau personalul de laborator cu privire la acestea. Unele tratamente pot afecta valorile feritinei. În unele cazuri, medicul poate decide să-ți întrerupă temporar anumite medicamente înainte de testare, dar nu îți modifica singur tratamentul fără aprobarea medicului.

Stil de viață și dietă: Nu este necesar să faci schimbări majore în stilul tău de viață sau dietă înainte de recoltare.

● Hidratare: Bea apă ca în mod obișnuit înainte de recoltare. Hidratarea poate facilita prelevarea de sânge și poate ajuta la obținerea unor rezultate mai precise.

● Îmbrăcăminte potrivită: Poartă haine care permit acces ușor la brațul dumneavoastră, deoarece proba de sânge se prelevează de obicei dintr-o venă a brațului. Mânecile scurte sau mânecile care se pot rula ușor sunt ideale.

● Informați persoana care vă prelevează proba de sânge: Anunță dinainte dacă ai antecedente de leșin, amețeli sau dacă ai avut dificultăți la prelevările de sânge din trecut. Personalul clinicii poate lua măsuri suplimentare pentru a face experiența mai confortabilă.

Interpretare rezultat analiză CRP

În mod normal, o persoană sănătoasă are un nivel scăzut de CRP în sânge. Valorile de laborator variază, iar în prezent, nu există un standard. Cu toate acestea, în general, rezultatul este raportat fie în mg/dL, fie în mg/L.

Nivel CRP Clasificare Posibile explicații
Mai puțin de 0,3 mg/dL Normal
0,3 până la 1,0 mg/dL Normal sau ușor crescut Obezitate, sarcină, depresie, diabet, răceală, stil de viață sedentar
1,0 până la 10,0 mg/dL Creștere moderată Inflamație corporală (artrită reumatoidă sau alte boli autoimune), infarct miocardic, pancreatită, bronșită
Mai mult de 10,0 mg/dL Creștere accentuată Infecții bacteriene acute, infecții virale, vasculită sistemică, traume majore
Mai mult de 50,0 mg/dL Creștere severă Infecții bacteriene acute

Valori scăzute CRP

De obicei, în absența simptomelor, o valoare scăzută CRP este considerată a fi normală și nu necesită intervenție medicală. Chiar și așa, anumite medicamente sunt raportate să scadă artificial nivelul CRP, ceea ce poate duce la interpretări eronate ale unui pacient:

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot determina o scădere artificială a nivelurilor de CRP;
  • Statinele, utilizate pentru tratarea colesterolului, sunt raportate să reducă nivelurile de CRP;
  • Suplimentarea cu magneziu poate contribui la o proteină C reactivă mică.

Valori ridicate CRP

Rezultatele care depășesc 10 miligrame pe decilitru (mg/dL) sunt considerate a fi ridicate. Dacă analiza indică o proteină C reactivă mare înseamnă că aveți un fel de inflamație în corp. Acest lucru se poate datora unei infecții, unei răni grave sau unei boli în curs de desfășurare. Dar testul nu vă va spune ce cauzează inflamația. Pentru aceasta, medicul ar trebui să efectueze și alte analize.

De asemenea, există factori care duc la o proteină C reactivă mare, dar care nu reflectă neapărat riscuri majore pentru sănătate. Printre aceștia, se numără:

  • Condiții fiziologice, cum ar fi folosirea pilulelor contraceptive sau sarcina în a doua jumătate (pentru femeile gravide);
  • Leziuni recente și boli acute;
  • Factori demografici și stil de viață, precum vârsta înaintată, sexul feminin, obezitatea, insomnia, depresia, fumatul și diabetul.

Prin urmare, interpretarea rezultatelor testelor CRP trebuie făcută cu prudență, luând în considerare aceste variabile.

Cum se reduc nivelurile ridicate de CRP?

Deoarece analiza CRP reflectă nivelul de inflamație din organism, majoritatea modalităților de a scădea valorile ridicate sunt concentrate pe reducerea cauzelor care stau la baza inflamației:

  • Consumul de alimente antiinflamatorii, cum ar fi carbohidrații rafinați sau carnea procesată: Un echilibru între fructe, legume, nuci și cereale integrale poate contribui la reducerea nivelurilor de CRP.
  • Mișcare fizică regulată: Exercițiile cardio pot ajuta la controlul inflamației și la reducerea nivelului de CRP.
  • Menținerea greutății sub control: Excesul de grăsime corporală poate spori inflamația, de aceea, este important să adoptați o dietă echilibrată și un program de exerciții.
  • Renunțarea sau limitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool.

Modificarea stilului de viață pentru a reduce inflamația este în controlul dumneavoastră, dar alți factori (cum ar fi bolile autoimune) pot necesita intervenție medicală. De aceea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla ce opțiuni vi se potrivesc.

Proteina C reactivă – Preț

Analiza CRP se poate efectua atât contra cost, cât și cu decontare CAS, la prezentarea cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medic specialist în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Programează-te aici pentru testare la unul dintre punctele de recoltare Nord!

Referințe:

C Reactive Protein – National Library of Medicine

C Reactive Protein – Pathology Tests Explained

C-Reactive Protein (CRP) Blood Test – Health Direct

C-Reactive Protein (CRP) Test – My Cleveland Clinic

C-Reactive Protein Test: What It Means to You – Web MD

What does a high C-reactive protein (CRP) level mean and how can you lower it? – On Demand

High-Sensitivity C-Reactive Protein (hs-CRP) Test – Health Link B

Leave a Reply

Close Menu