Skip to main content
Noutăți NORD

Necroza de cap femural operata minim invaziv cu celule STEM in Centrul Medical Provita

By 7 octombrie 2018decembrie 16th, 2021No Comments

In Centrul Medical Provita se poate trata NECROZA DE CAP FEMURAL printr-o tehnica chirurgicala MINIM INVAZIVA in care se folosesc celulele STEM, tehnica denumita „Decompresia capului femural asistata biologic”.

Echipa de ortopedie a centrului nostru, alcatuita din medicii Dr. ANDREI URSACHE si Dr. DANIEL VILCIOIU, a efectuat o interventie chirurgicala minim invaziva la un pacient cu necroza de cap femural la ambele solduri. Interventia „Decompresie capului femural asistata biologic” este bazata pe un studiu publicat de Clinica Mayo din Statele Unite ale Americii in 2014.

Folosind tehnologie de ultima generatie, echipa de chirurgi a reusit sa decomprime zona de necroza si sa introduca in capul femural celule stem proprii recoltate din zona soldului pe 4 incizii la piele de 1 cm. Astfel, pacientul va avea parte de o recuperare rapida putand folosi sprijin partial cu ajutorul carjelor pana cand necroza se va vindeca. Terapia cu celule STEM este cea mai promitatoare metoda de vindecare pentru o astfel de boala, ce se trateaza de obicei prin protezare definitia sau decompresii mult mai invazive si invalidante.

Metoda a fost aplicata pe un pacient de 46 ani ce fusese diagnosticat cu necroza de cap femural bilaterala in urma cu 6 luni. Initial, pacientul a optat pentru o metoda nechirurgicala si anume baroterapia, insa fara niciun rezultat.
Pacientul a fost internat o singura noapte in Centrul Medical Provita, iar interventia de 2 ore a fost efectuata sub rahianestezie. A doua zi pacientul a mers cu ajutorul carjelor si a fost incurajat sa continue acasa procedurile de recuperare medicala. Durerile au cedat inca din a doua zi de operatie, ceea ce demonstreaza scaderea presiunii din capetele femurale si in acelasi timp calea catre vindecarea necrozei.

Close Menu