Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer la femei. Prin urmare, lupta impotriva bolii trebuie sa inceapa prin screeningul periodic, efectuat pe toata durata vietii, in functie de recomandarile medicului. La depistarea celui mai mic risc, se recomanda indepartarea imediata a zonei cu probleme (ex. noduli, glande). Cu cat este tratat mai devreme, cu atat mai bine: rata de vindecare este de 94%, atunci cand cancerul de san este depistat in fazele incipiente.
Cu toate ca prognosticul este unul foarte optimist, teama fireasca de a afla ca sufera de o astfel de boala le face pe unele femei sa amane controlul periodic. Dar chiar si atunci cand cancerul de san este depistat, se manifesta o alta teama, la fel de fireasca: aceea ca femeia, de acum pacienta, sa-si piarda unul, sau chiar ambii sani, in urma interventiei chirurgicale. Indiferent de varsta sau starea civila, perspectiva pierderii unei parti din trup ingrozeste pe oricine, nu doar pacientele. O teama cu atat mai accentuata cu cat interventia chirurgicala vizeaza sanii, adica simbolul devenirii feminine si componenta definitorie a sexualitatii si maternitatii.
Astfel se intarzie, cu efecte uneori tragice, momentul depistarii cancerului de san si implicit, pe cel al interventiei chirurgicale, ceea ce face ca boala fie tratata abia in stadii avansate. Asa se face ca, in urma cu numai doi ani, Romania inregistra cea mai mare mortalitate din Europa cauzata de cancerul de san.
Dar teama nu e un motiv bun ca cineva sa nu acorde suficienta importanta propriei sanatati. Toate femeile, paciente sau nu, trebuie sa stie ca exista solutii chirurgicale de reconstructie si corectie a sanilor, care pot fi efectuate dupa indepartarea tesutului cu risc canceros, pornind de la expanderi tisulare si implanturi mamare, pana la mamoplastii de corectie contralaterala in functie de volumul celuilalt san.
L-am rugat pe Dr. Adrian Rebosapca, Medic primar Chirurgie Plastica si Reconstructiva, Doctor in Stiinte Medicale, sa ne impartaseasca unul dintre aspectele cele mai importante din experienta sa, legata de remodelarea sanilor efectuata ulterior tratarii chirurgicale a cancerului de san:
‘De cele mai multe ori, perceptia pacientelor se schimba semnificativ in bine atunci cand afla ca, dupa indepartarea portiunii de san afectate de cancer, exista optiuni de reconstructie si corectie a acestuia. Dupa ce discutam acest aspect, pacientele iau cu optimism decizia de a se supune interventiei chirurgicala de tratare a cancerului de san, deoarece stiu ca vor reveni fara diformitati la viata de zi cu zi. Atitudinea pozitiva le este de mare ajutor nu doar inainte, ci si dupa operatie, pe toata durata vindecarii.’
Scopul remodelarii mamare este acela de a crea o aparenta cat mai naturala a sanului tratat, in deplina simetrie cu volumul si forma celuilalt san. Uneori totusi, cu toate eforturile chirurgului, pot fi necesare interventii si asupra sanului sanatos, astfel incat aspectul final sa fie unul cu totul armonios, simetric si proportionat in raport cu silueta.
‘Intotdeauna, chirurgul plastician cauta se asigure ca, in urma discutiei, pacienta are asteptari realiste asupra felului in care vor arata sanii sai dupa remodelare,’ ne mai spune dr. Rebosapca. ‘Este una din conditiile esentiale pentru ca pacienta sa poata avea maximum de satisfactie de pe urma rezultatelor chirurgiei plastice.’
Dr. Adrian Rebosapca ne asigura ca interventia de remodelare nu influenteaza in niciun fel riscul de revenire a cancerului de san. Mai aflam si ca, in ziua de azi, chirurgia plastica isi rafineaza in permanenta metodele de reconstructie si corectie a sanilor, pentru a oferi pacientelor rezultate satisfacatoare din punct de vedere fizic, estetic si emotional.
Iata de ce, in final, dr. Adrian Rebosapca sfatuieste pacientele sa isi discute diagnosticul si cu un chirurg plastician, pe langa oncologul si respectiv, chirurgul care le va opera de cancerul de san.
‘Cu cat pacienta se informeaza mai mult asupra tuturor posibilitatilor de care poate dispune, cu atat va beneficia de rezultate nu doar mai bune din punct de vedere al sanatatii, ci si superioare din punct de vedere estetic.’
Medic primar Chirurgie Plastică,
Estetică și Microchirurgie Reconstructivă
Doctor în Științe Medicale