Skip to main content

Pacientă în vârstă de 54 ani, cu un istoric îndelungat de neoplasm mamar, care acuză scăderea forței musculare în membrul inferior drept. RMN-ul la coloană toracală a evidențiat o tumoră intramedulară T3-T4 de cca. 20/9/8 mm, centrală, relativ bine delimitată, care captează substanța de contrast – aspect sugestiv pentru o determinare secundară (metastază).

                       

Dată fiind afectarea neurologică deja prezentă, in echipa multidisciplinară (neurochirurgie, oncologie, radioterapie, anestezie și terapia durerii), am optat pentru un plan de tratament în mai multe etape: prima – intervenția chirurgicală (care permite atât îndepărtarea tumorii cât și un diagnostic histopatologic de certitudine) urmată de radioterapie și chimioterapie sistemică și intratecală (administrarea tratamentului direct în lichidul cefalo-rahidian prin puncție lombară).

Intervenția chirurgicală s-a desfășurat respectând principiile și tehnicile microchirugicale, sub anestezie generală și monitorizare electrofiziologică intraoperatorie pentru a reduce la minim riscul de agravare neurologică. Nu putem sublinia îndeajuns importanța acestor două aspecte: tehnica microchirurgicală și monitorizarea electrofiziologică, având în vedere miza deosebită a acestei operații. Măduva toracală prezintă o densitate extraordinară de fibre nervoase, fiecare milimetru de țesut medular rezecat putând însemna o funcție neurologică afectată definitiv. De aceea, este necesar ca în timpul intervenției să se îndepărteze numai țesutul tumoral, nu și cel nervos. Pentru aceasta, microscopul operator și continua monitorizare a funcțiilor neurologice sunt esențiale și fără ele nu se poate imagina o asemenea operație.

                           

Intervenția chirurgicală a avut loc în bune condiții, reușind să extirpăm în cvasitotalitate țesutul tumoral fără a agrava pacienta din punct de vedere neurologic. RMN-ul de control efectuat a doua zi a confirmat absența rezecția completă precum și absența complicațiilor postoperatorii. Din punct de vedere neurologic, evoluția a fost favorabilă, cu ameliorarea treptată a deficitului motor sub kinetoterapie, pacienta putând fi mobilizată începând cu a doua zi postoperator, ulterior putându-și continua tratamentul oncologic: radioterapie spinală, apoi chimioterapie sistemică și interatecală.

Acest caz este deosebit de ilustrativ pentru importanța colaborării interdisciplinare în patologia neuro-oncologică precum și a tehnologiei neuro-chirurgicale moderne, care permite reducerea la minim a riscurilor operatorii.

 

Echipa medicală:

Dr. Mihai Crăciun – neurochirurgie

Dr. Florentina Mihăiescu – anestezie

Dr. Laura Crăciun – neurologie

Leave a Reply

Close Menu