Skip to main content
Noutăți NORD

In tratamentul chirurgical al herniei de disc chirurgia endoscopică reprezintă viitorul

By 24 iunie 2016septembrie 14th, 2023No Comments

Hernie disc- Chirurgie endoscopica - Ovidiu Palea

CHIRURGIA ENDOSCOPICA reprezinta viitorul in tratamentul chirurgical al herniei de disc! Aflati de la dr.Ovidiu Palea, specialist certificat Terapia Durerii:

– Când trebuie operate herniile de disc?

– Care sunt indicatiile pentru chirurgia endoscopica si beneficiile pentru pacienti?

Hernia de disc este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate în canalul spinal din vecinatatea sa. Cel mai frecvent apare în regiunea inferioara a coloanei vertebrale – numita regiune lombosacrata, care este supusa unui stres mecanic major.

Simptomele unei hernii de disc lombare pot fi grupate în 2 sindroame:

1. afectare vertebrala – durere la nivel lombar, caracter violent, continuu, care se accentueaza la mers, la schimbarea pozitiei, efort, tuse, stranut etc.

2. suferinta radiculara – durere ce apare de sus în jos cuprinzând fesa, fata posterioara a coapsei, gamba, piciorul si degetele. La aceste dureri se asociaza senzatiile de  amortire, intepatura, furnicatura. Ulterior scade forta musculara, se abolesc sau diminueaza reflexele membrelor inferioare sau poate aparea paralizia unor grupe musculare a membrului, foarte rar tot membrul. În cazuri extrem de rare apar tulburari de mictiune si de potenta sexuala. 

În prezent, din punct de vedere statistic mai ales în tarile industriale, 6 din 10 adulti cu vârsta de peste 65 ani, alesi aleator, fara simptome, la un examen de RMN, au hernii de disc!

“Frecvent este luata în discutie operatia, desi nu este necesara! Avem aceste hernii de ani si ani de zile, în general fara simptome, iar în momentul în care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus SCURT 2-3 zile maxim si tratament cu antiinflamatoare. De fapt riscul ca o hernie sa se rupa si ne paralizeze este extrem de mic.

În plus, daca se rupe un fragment de disc (indiferent de marimea sa!) nu trebuie scos, pentru ca organismul, prin sistemul imun, îl  fibrozeaza la dimensiuni infime.”, atrage atentia dr. Ovidiu Palea, Medic primar anestezie si terapie intensiva, Terapia Durerii, din cadrul Centrului Medical Provita.

Cauza durerii din hernia de disc este, în cele mai frecvente cazuri, doar inflamatia nervului. Anumite miscari pot inflama nervul aflat lânga aceste hernii si, în general, simpla dezinflamare (fie cu medicatie orala, fie cu infiltratii ghidate cu raze X),  poate duce la disparitia simptomelor si reluarea activitatilor.

Cauza mecanica este un factor major în cazuri foarte rare si, prin procedee minim invazive percutane (ace de marimi diverse), aceste discuri se pot decomprima si retrage în carapacea lor, evitând procedeul chirurgical clasic.

Când trebuie operata, asadar, o hernie de disc?

“Atunci când avem durere rebela la tratament, când avem deficit motor în evolutie severa, sub tratament, sau daca apare incontinenta urinara sau fecala. Atentie mare la definitia deficitului motor, pentru ca, de cele mai multe ori, mersul schiopatat, de exemplu, este rezultatul apararii dureroase si nu al unui deficit motor real.”, detaliaza dr. Ovidiu Palea.

Specialistii Provita efectueaza metode de tratament chirurgical unice în tara, în functie de necesitatile reale ale pacientilor, printre care:

– epiduroscopia: cu indicatii în sindromul post-laminectomie, hernii mici, stenoze moderate de canal lombar.

– discectomia endoscopica: cu indicatii în hernii mari si fragmente expulzate desprinse din disc;

– vertebroplastii.

La nivel mondial interesul pentru interventiile endoscopice creste spectaculos, datorita rezultatelor pe termen lung, superioare în comparatie cu operatiile clasice, care sunt caracterizate de multe recidive si complicatii infectioase sau fibroze postoperatorii.

“Cu toate acestea, în România, aceste metode de tratament sunt foarte rare, deoarece presupun o alta abordare tehnica, implica multa anatomie radiologica 3D si au o curba lunga de învatare!”, explica dr.Ovidiu Palea.

Discectomia endoscopica dureaza doar 2 ore si are numeroase beneficii pentru pacienti:

– anestezie minima;

– nu necesita internare, pacientul pleaca acasa la 1 ora dupa interventie;

– nu se foloseste bisturiu, se bazeaza pe dilatare si extragere;

– risc minim de infectie, destabilizare postoperatorie sau fibroza posteoperatorie;

– presupune un minim de sângerare;

– recuperare rapida postinterventie;

– costuri mai mici.

Dr. Ovidiu Palea este unul dintre putinii specialisti în acest tip de chirurgie si preda discectomia endoscopica la nivel national si international, medicilor din Anglia, Columbia, Elvetia, Germania,Grecia sau USA. De asemenea, a efectuat prima operatie care a implicat aceasta procedura în Ungaria, în cadrul Institutului de neurochirurgie din Budapesta.

Citeste alte articole pe aceeasi tema

Durerea cronica, hernia de disc, durerea de spate, se trateaza prin proceduri minim invazive la Terapia Durerii

Fiziokinetoterapia te ajuta in durerile de spate

Hernia de disc se poate trata si fara operatie

Cum alegem plasa pentru Hernie Inghinala

Cum tratam hernia de disc

Durere de spate? Hernie de disc? Afla cum scapi de ele la Terapia durerii

Close Menu