Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Hernia de disc – o afectiune care nu ar trebui sa mai sperie pe nimeni

By 28 iunie 2018septembrie 27th, 2022No Comments

Hernia de disc este o afectiune prin care o portiune din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din imediata sa vecinatate. Afectiunea se manifesta cel mai frecvent in regiunea inferioara a coloanei vertebrale, in asa-numita regiune lombosacrala, o zona care este supusa unui stres mecanic major.

Care sunt simptomele herniei de disc?

 • afectare vertebrala – durere la nivel lombar, cu un caracter violent, continuu, care se accentueaza la mers, la schimbarea pozitiei, efort, tuse, stranut etc.

 • suferinta radiculara – durere ce apare de sus in jos cuprinzand fesa, fata posterioara a coapsei, gamba, piciorul si degetele. La aceste dureri se asociaza senzatiile de amortire, intepatura, furnicatura. Ulterior scade forta musculara, se abolesc sau diminueaza reflexele membrelor inferioare sau poate aparea paralizia unor grupe musculare a membrului, foarte rar tot membrul. In cazuri extrem de rare apar tulburari de mictiune si de potenta sexuala.

Cat de raspandita este hernia de disc?

Statisticile arata ca 6 din 10 adulti, cu varsta de peste 65 ani, alesi aleator, fara simptome, la un examen de RMN prezinta hernii de disc. Aceste herniile s-au declansat cu ani in urma, in general sunt fara simptome, iar cele mai multe crize trec la repaus si antiinflamatoare.

Care sunt cauzele herniei de disc?

Cauza durerii din hernia de disc este in cele mai frecvente cazuri doar inflamatia nervului. De ce nu presiunea mecanica – adica hernia – este cauza? Doar asa s-a crezut decenii intregi? Pentru ca noi traim cu aceste hernii ani si ani de zile fara ca macar sa stim de ele. Anumite miscari pot inflama nervul aflat langa aceste hernii, si in general simpla dezinflamare – fie cu medicatie orala fie cu infiltratii ghidate cu raze X poate duce la disparitia simptomelor si reluarea activitatilor.

Cauza mecanica este un factor major in cazuri foarte rare, si prin procedee minim invazive percutante – adica cu ace de diverse marimi – aceste discuri se pot decomprima si retrage in carapacea lor, evitand operatia.

Hernia de disc poate duce la paralizie?

Riscul ca o hernie sa se rupa si duca la paralizie este extrem de mic, de aceea nu se fac operatii care sa previna aceste probleme; altfel ar fi necesare 3-4 operatii in viata. Daca se rupe un fragment de disc – indiferent de marimea lui! – nu trebuie scos, pentru ca organismul il fibrozeaza la dimensiuni infime, deci trebuie tratate doar simptomele – iar acestea doar cand exista, nu preventiv.

Cand trebuie operata o hernie de disc?

Statistic, sub 5% din cazurile de hernie de disc impun o operație. Aceasta este necesara atunci cand avem durere care nu raspunde la Terapia durerii, sau cand avem deficit motor în evolutie, sub tratament, sau daca apare incontinenta urinara sau fecala. De cele mai multe ori mersul schiopatat este rezultatul apararii dureroase si nu al unui deficit motor real si se rezolva de la sine dupa disparitia durerii.

Cum se trateaza fara operatie hernia de disc?

hernia de disc minim invaziv provita bucuresti ovidiu paleaLa nivel mondial interesul pentru interventiile endoscopice creste spectaculos, datorita rezultatelor pe termen lung, superioare in comparatie cu operatiile clasice, care sunt caracterizate de multe recidive si complicatii infectioase sau fibroze postoperatorii. „Cu toate acestea, in Romania, aceste metode de tratament sunt foarte rare, deoarece presupun o alta abordare tehnica, implica multa anatomie radiologica 3D si au o curba lunga de invatare pentru medici”, explica dr. Ovidiu Palea, specialist certificat in Terapia Durerii.

Specialistii de la Centrul de Terapia Durerii Provita efectueaza metode de tratament unice in tara, printre care:

 • epiduroscopia: cu indicatii in sindromul post-laminectomie, hernii mici, stenoze moderate de canal lombar.

 • vertebroplastia;

 • discectomia endoscopica: cu indicatii in hernii mari si fragmente expulzate desprinse din disc.

Procedurile de tratament minim invaziv practicate in terapia durerii pentru tratarea herniilor de disc au numeroase beneficii pentru pacienti:

 • necesar de anestezie minima;

 • nu necesita internare, pacientul pleaca acasa la 1 ora dupa interventie;

 • nu se foloseste bisturiu, se bazeaza pe dilatare si extragere;

 • risc minim de infectie, destabilizare postoperatorie sau fibroza postoperatorie;

 • presupun un minim de sangerare;

 • recuperare rapida postinterventie;

 • costuri mai mici.

Atunci cand durerea se cronicizeaza, devine greu de suportat sau dureaza peste 3 saptamani, o vizita la medicul de terapia durerii este inceputul rezolvarii problemei.