Dureri de spate, hernii de disc, se trateaza eficient prin proceduri minim invazive in Centrul de Terapia Durerii Provita de catre echipa dr Ovidiu Palea, MD in Anesteziologie si Reanimare, Medic Primar ATI, Specialist Terapia Durerii recunoscut la nivel international, certificat FIPP® (Fellow of International Pain Practice) de catre World Institute of Pain® (WIP).
Care sunt procedurile minim invazive de terapia durerii si ce trateaza ele?
INFILTRATIE SPINALA (transforaminala) – procedura minim invaziva prin care se injecteaza un amestec format dintr-un steroid cu actiune lunga, un anestezic local si solutie salina, la locul de iesire al nervului spinal din coloana vertebrala. Aceasta are ca scop scaderea inflamatiei nervului afectat care va determina diminuarea pana la disparitia durerii, a amortelii sau a altor simptome cauzate de inflamatia nervului.
Procedura dureaza intre 10-15 min, se executa sub ghidaj fluoroscopic sau ecografic, cu pacientul treaz. Imediat dupa infiltratie pacientul va simti membrul amortit pentru 1-3 ore.
Scaderea durerii se va simti dupa 3-5 zile si va fi maxima la 2 saptamani dupa procedura. Poate dura saptamani pana la luni, si, uneori, ani de zile.
Se efectueaza in caz de durere data de iritatia produsa de hernii de disc, protuzii discale, stenoze vertebrale.
Infiltratiile se mai pot face si intraarticular, in durerile cronice din gonartroza, coxartroza (a acest nivel se poate injecta si acid hialuronic, PRP, celule stem din grasime – metoda Lipogems), la nivelul articulatiilor sacroiliace, la nivelul tendoanelor musculare (tendinite), la nivelul nervilor periferici (sindromul de tunel carpian, neuropatie ulnara etc)
ABLATIA CU RADIOFRECVENTA – este o procedura minim invaziva care foloseste unde radio sau curent electric, pentru a genera caldura la nivelul nervului, blocand astfel transmiterea semnalului dureros prin nerv. Prin acesta procedura, nervii raman “blocati” (inactivi) intre 3-18 luni. Ulterior procedura se poate repeta.
Durata: 20 min – 1 ora
Indicatii:
– durerea severa din artroza coloanei cervicale, lombare, care nu a raspuns la tratament conservator,
– nevralgia de trigemen severa, rezistenta la tratament.
– DISC – FX – procedura minima invaziva care se adreseaza tratamentului durerii provocate de herniile de disc continute (cu grad moderat de degenerare, in care discul nu este rupt) care nu a raspuns la terapia conservatoare (kinetoterapie, infiltratii cu steroizi)
Durata procedurii: 1-2 ore, iar dupa procedura, pacientul va pleca acasa, neavand nevoie de internare.
Se efectueaza o minima incizie la piele cu anestezie locala si anestezie usoara pe vena, sub ghidaj radiologic, pentru a plasa precis sistemul Disc – FX la nivelul discului.
Dupa plasarea dispozitivului in centrul discului, tesutul deteriorat (nucleul pulpos) este eliminat, scazand astfel presiunea pe care discul o exercita pe nervul spinal, ameliorand astfel simptomele.
In plus fata de nucleoplastia clasica, procedura determina si o reparare electrotermica a discului.
Contraindicatii: fracturi vertebrale, hernii de disc masive, discuri sever degenerate.
Avantaje: pacientul nu se supune riscului major dat de operatia chirurgicala clasica, nu necesita internare, pacientul isi poate continua activitatile zilnice si poate incepe rapid recuperarea fizica, interventia poate fi efectuata la mai multe nivele, in aceeasi sedinta.
DISCECTOMIE ENDOSCOPICA – procedura minim invaziva prin care se inlatura herniile de disc rupte simptomatice sau herniile la care este contraindicata nucleoplastia.Prin inlaturarea herniei, se decomprima nervul spinal, eliminand astfel, durerea provocata de inflamatia acestuia.
Se efectueaza cu pacientul minim sedat pe vena si cu anestezic local, incizie minima la piele printr-o canula prin care se introduce un endoscop, cu ajutorul caruia se va inlatura hernia.
Durata: 1-2 ore
Avantaje fata de operatia chirurgicala clasica: sangerare minima, fara distructie musculara sau osoasa, fara cicatrice sau fibroza post-interventie, fara instabilitate ulterioara, recuperare rapida, nu necesita internare.
EPIDUROSCOPIE– procedura minim invaziva care se poate efectua atat in scop diagnostic cat si in scop terapeutic.
Cu ajutorul acestei proceduri se exploreaza spatiul epidural, printr-un cateter la care este atasata o camera video (epiduroscop) care se introduce prin anestezie locala la nivelul coccisului, pentru a identifica eventualele cicatrici, aderente, fibroze din jurul nervilor. In momentul in care sunt identificate aceste aderente/fibroze se pot inlatura si se poate injecta, in scop terapeutic, un steroid cu actiune lunga care va avea acum o penetrare mai buna, deci, un efect mai mare pe durere.
Indicatii: durere lombara cronica,, cu sau fara iradiere pe membre, care apare dupa operatiile de hernie de disc esuate, stenoze vertebrale.
BLOCURI NERVOASE PERIFERICE – reprezinta injectarea de anestezic la nivelul plexurilor nervoase sau a ganglionilor nervosi raspunzatori de transmiterea durerii intr-un organ sau regiune a corpului.
Blocurile au mai multe scopuri:
–Diagnostic (se injecteaza o cantitate minima de anestezic cu durata scurta de actiune, in scopul gasirii sursei durerii)
Indicatii: diagnosticul durerii din artroza cervicala, lombara, durerea pelvina
-Terapeutic (blocajul nervului in scopul eliminarii durerii acute)
Indicatii: nevralgia trigeminala rezistenta la tratament, migrena cronica, hemicrania continua.
Citeste alte articole pe aceeasi tema
Fiziokinetoterapia te ajuta in durerile de spate
Hernia de disc se poate trata si fara operatie
Cum alegem plasa pentru Hernie Inghinala
Durere de spate? Hernie de disc? Afla cum scapi de ele la Terapia durerii