Gonartroza sau artroza genunchiului este o boală degenerativă, progresivă care afectează cartilajul de la nivelul articulației genunchiului. Incidența gonartrozei crește odată cu vârsta și apare cu o frecvență mai mare în rândul persoanelor de sex feminin .
Cauzele apariției acesteia pot fi:
– Primare (datorată stresului la care este supus cartilajul articular în timpul activităților cotidiene și scăderii calității cartilajului articular cu cât pacientul înaintează în vârstă). Persoanele cu un indice de masă corporală crescut au un risc mai mare de a dezvolta gonartroza.
– Secundare (legate de traumatisme ale genunchiului în antecedente: fracturi, leziuni ligamentare, leziuni meniscale; diformități ale genunchiului congenitale sau dobandite; boli reumatismale)
Stadiile gonartrozei
În stadiile incipiente ale gonartrozei distrugerile de la nivelul cartilajului articular sunt minime, pacientul nu prezintă simptome, iar funcția articulară nu este afectată. În timp pacientii pot acuza durere sau disconfort după activități fizice mai intense, articulația genunchiului se poate edematia, pot apărea limitări ale mobilității articulației. În stadiile avansate durerea creste în intensitate, pacientul adoptând poziții antalgice ale genunchiului (în flexie), apare o limitare marcată a mobilității articulației, iar genunchiul apare crescut în volum datorita lichidului articular.
Diagnosticul
Diagnosticul de gonartroză se pune în urma consultului clinic și a investigatiilor imagistice. După examinarea clinică a articulatiei genunchiului, medicul poate constata limitarea mobilitatii articulatiei, prezența cracmentelor (trosnituri) articulare, prezența în cantitate crescută a lichidului articular. Investigațiile imagistice constau în radiografii efectuate în încărcare în incidența de față și profil, examinare RMN sau examen CT, în funcție de fiecare caz în parte.
Opțiunile de tratament
Există două opțiuni de tratament al gonartrozei :
1. Tratamentul nechirurgical ce are ca scop reducerea durerii , creșterea mobilității articulare a genunchiului și încetinirea evoluției leziunilor. Acesta este reprezentat de :
- Scăderea în greutate.
- Modificarea stilului de viață (pacientul va evita activitațile fizice ce solicită intens articulația genunchiului).
- Tratament antiinflamator.
- Fizioterapie și kinetoterapie.
- Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic.
- Infiltrații intraarticulare cu PRP.
2. Tratamentul chirurgical.
- ARTROSCOPIA – se realizează cu ajutorul unui dispozitiv, artroscop, ce are o camera video de dimensiuni mici care vizualizează interiorul articulației genunchiului; Prin această intervenție se pot astfel rezolva leziuni de menisc și se pot regulariza zone de cartilaj articular.
- OSTEOTOMIA – Se practică o taiere a osului pentru a realinia oasele membrului inferior și a obține o distribuție uniformă a forțelor la nivelul articulației genunchiului.
- ARTROPLASTIA – reprezintă înlocuirea totală sau parțială a articulatiei genunchiului cu o proteză.
Este indicat ca pacientul să se prezinte la medicul ortoped la primele semne ale apariției gonartrozei pentru a primi un tratament adaptat stadiului gonartrozei și a încetini degradarea cartilajului articular.
Dr. Marius Tihulca
Medic specialist Ortopedie-Traumatologie